Υπόθεση serial killer: Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου

Υπόθεση serial killer: Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο προεδρικό Μέγαρο όπου και του υπέβαλε την παραίτηση του.

Ο Υπουργός έφθασε μόνος του και χωρίς να συνοδεύεται από τον Αρχηγό της Αστυνομίας όπως αναφέρει το politis.com.cy.

Η συνάντηση έγινε υπό τη σκιά των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας από τα μέσα Απριλίου σε σχέση με τις εξαφανίσεις και δολοφονίες γυναικών και ανήλικων κοριτσιών, τις οποίες φέρεται να ομολόγησε πως διέπραξε 35χρονος ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος τελεί υπό κράτηση.

Με χθεσινή γραπτή του δήλωση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πως κατά τη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο, θα τον ενημερώσει για τις αποφάσεις του και θα του επεξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτές, «παρά το γεγονός ότι ως Υπουργός και ως Υπουργείο δεν έχουμε οποιαδήποτε αρμοδιότητα και ούτε πρέπει να έχουμε τέτοια, αναφορικά με το χειρισμό ερευνών ή ανακρίσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών».

Ο κ. Νικολάου σημείωσε πως ο ίδιος και το υπουργείο δεν φέρουν ευθύνη για τον τρόπο που η αστυνομία χειρίστηκε τις καταγγελίες για εξαφανίσεις, αλλά αισθάνεται πως θίγεται ως πολιτικός προϊστάμενος. Επισημαίνει πως ουδέποτε ενημερώθηκε από την αστυνομία για αυτές τις υποθέσεις μέχρι στην ημέρα που βρέθηκαν νεκρές οι γυναίκες και τα παιδιά, που είχαν εξαφανιστεί.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Ιωνά Νικολάου:

«Παρακολουθώντας τις δηλώσεις με τις οποίες τις τελευταίες ημέρες με καλούν σε παραίτηση, αναλαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό τις πολιτικές ευθύνες για τους χειρισμούς από μέρους της Αστυνομίας των καταγγελιών για τα δηλωθέντα ως ελλείποντα πρόσωπα, θέλω να καταστήσω σαφές προς όλους ότι καθ’ όλη την διάρκεια της παρουσίας και συμμετοχής μου στη πολιτική ζωή υπήρξα αυστηρός   αναφορικά με τις αρχές που καθορίζουν την ανάληψη πολιτικών ευθυνών, ακόμη και αν δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε προσωπική ευθύνη.

Με συγκλονισμό προς τα θύματα του στυγερού εγκλήματος που έχει αποκαλυφθεί τις τελευταίες μέρες, από την επομένη των γνωστοποιήσεων για πιθανούς ελλιπείς χειρισμούς που έτυχαν από την Αστυνομία οι καταγγελίες για τα ελλείποντα πρόσωπα και παρά το γεγονός ότι πριν την αποκάλυψη του στυγερού εγκλήματος δεν είχα οποιαδήποτε ενημέρωση αναφορικά με τις εν λόγω καταγγελίες και τους χειρισμούς της Αστυνομίας, και με περίσκεψη για το όλο ζήτημα και αγανάκτηση ως προς το πρωτοφανές αυτό έγκλημα έχω λάβει τις προσωπικές αποφάσεις μου, για τις οποίες ανάμενα να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό.

Η μη γνωστοποίηση των αποφάσεων μου μέχρι σήμερα οφείλεται στο γεγονός ότι εκ καθηκόντως είχα υποχρέωση να ενημερώσω πρώτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά την αυριανή συνάντηση, που έχω ζητήσει και θα έχω με τον Πρόεδρο, θα τον ενημερώσω για τις αποφάσεις μου και θα του επεξηγήσω τους λόγους που με οδήγησαν σε αυτές, παρά το γεγονός ότι ως Υπουργός και ως Υπουργείο δεν έχουμε οποιαδήποτε αρμοδιότητα και ούτε πρέπει να έχουμε τέτοια, αναφορικά με το χειρισμό ερευνών ή ανακρίσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών. Οι ανακρίσεις και διερεύνηση καταγγελιών υπάγονται κατ’ αποκλειστική αρμοδιότητα στις ανακριτικές αρχές που είναι η Αστυνομία, η οποία όποτε κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο αποτείνεται στο Γενικό Εισαγγελέα για οδηγίες. Η εκτελεστική εξουσία δεν έχει αρμοδιότητα και ούτε πρέπει να αναμιγνύεται σε αυτές.»

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα