Κύπρος: Είχε σχέδιο ο serial killer - Συγκλονίζουν τα νέα στοιχεία. Έτσι έκανε τους φόνους

Κύπρος: Είχε σχέδιο ο serial killer - Συγκλονίζουν τα νέα στοιχεία. Έτσι έκανε τους φόνους

Συγκλονίζουν τα νέα στοιχεία που έδωσε ο 35χρονος Νίκος Μεταξάς για την δράση του μετά την ομολογία του για τις δολοφονίες πέντε γυναικών και δυο ανήλικων κοριτσιών.

Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μέχρι στιγμής, ο 35χρονος ομολόγησε τους φόνους της  Marry Rose Tiburcio, της Αrian Palanas Lozano και της εξάχρονη Sierra, ενώ προστέθηκαν η Μaricar Valdez Arquiola, η Livia Florentina Bunea, η κόρης της Elena Natalia Bunea καθώς και ακόμας μία γυναίκας αγνώστων λοιπών στοιχείων, για την οποία ανέφερε ότι, δεν θυμόταν κατά πόσον είναι από το Νεπάλ ή την Ινδία και η σορός της οποίας ανασύρθηκε από το πεδίο βολής στην περιοχή Κάμπος του Μύλου.

Οι Αρχές έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής τη σορό της Marry Rose, μια δεύτερη σορό, η οποία σύμφωνα με τον 35χρονο ανήκει στην  Arian Lozano και μιας τρίτης γυναίκας αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων.

Οι έρευνες στρέφονται στην λίμνη της Κοκκινοπεζούλας  στο Μιτσερό αλλά και στη Λίμνη Μεμί του Ξυλιάτου αφού για την Μaricar αλλά και για την  Livia Florentina Bunea και την κόρη της Elena Natalia Bunea φέρεται να ομολόγησε πως τις έβαλε σε βαλίτσες και τις πέταξε στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό ενώ στη Λίμνη Μεμί υπέδειξε στις Αρχές ότι πέταξε τη σορό της 6χρονης Sierra.

Ωστόσο οι χώροι που επέλεξε ο 35χρονος να «ξεφορτωθεί» τις σορούς των γυναικών φαίνεται πως δεν είναι τυχαίοι.

Ο 35χρονος γνωρίζοντας καλά την περιοχή του μεταλλείου Μιτσερού επέλεξε το φρεάτιο το οποίο έχει περίπου 130 μέτρα βάθος, μέρος το οποίο δεν θα πλησίαζε εύκολα κανείς ενώ διαθέτει αρκετά τμήματα και ιδιαίτερα περίπλοκη εγκατάσταση. Όταν το μεταλλείο εγκαταλείφθηκε ο χώρος του φρεατίου γέμισε νερό και έγινε σχεδόν απροσπέλαστο.

Στο πεδίο βολής Ορούντας, σημείο όπου εντοπίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης σορός γυναίκας αγνώστων λοιπών στοιχείων πρόκειται για ένα πηγάδι το οποίο καλύπτεται από χόρτα και κάποιος πρέπει να γνωρίζει καλά την περιοχή για να γνωρίζει την ύπαρξη του. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ο 35χρονος μετέβη πολλές φορές στην περιοχή για στρατιωτικές ασκήσεις με τη μονάδα του.

Στις Λίμνες Ξυλιάτου και Μιτσερού

Το επίκεντρο των ερευνών στρέφεται στην Κόκκινη Λίμνη αλλά και στη Λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο για τον εντοπισμό των σορών.

Στην Κοκκινοπεζούλα φαίνεται να εντοπίζονται υψηλά επίπεδα σιδιροπυρίτη αλλά και χαλκοπυρίτη αλλά και οξέως γεγονός που δυσχεράνει το έργο των Αρχών.

Το μεταλλείο της Κοκκινοπεζούλας σταμάτησε να λειτουργεί το 1968 ενώ για αρκετά χρόνια η καταστροφή του περιβάλλοντος στην περιοχή ήταν εμφανής. Η καταστροφή όμως υπήρξε δραματική και στο περιβάλλον της περιοχής και είχε ως αποτέλεσμα τη δυσκολία επιβίωσης στην περιοχή γύρω από τη λίμνη πουλιών και ζώων.

Το νερό της λίμνης χρωματίστηκε αφού χρησιμοποιείτο ως χώρος που ξεπλενόταν το μετάλλευμα ενώ η σύσταση του δεν αφήνει να επιζήσει οτιδήποτε.

Στο μεταξύ το έργο των Αρχών φαίνεται να δυσκολεύει το συστατικό που βρίσκεται εντός της λίμνης το οποίο ονομάζεται καλαγκάθι και έχει παρόμοιες ιδιότητες με το Acid και εντοπίζεται σε μετάλλευμα. Το συγκεκριμένο συστατικό έχει την ιδιότητα να διαλύει τα πάντα γι' αυτό και μέχρι στιγμής φαίνεται πως  δεν έχει εντοπιστεί κάτι μέσα στα νερά της λίμνης.

Στα 7 θύματα έφτασε η φρίκη - Ατέλειωτες αποκαλύψεις

Φρικαλέα εγκλήματα ασύλληπτα στον νου ομολόγησε χθες ο κατά συρροή δολοφόνος Νίκος Μεταξάς. Άνοιξε το στόμα του και σαν οχετός παραδεχόταν τη μια δολοφονία μετά την άλλη. Ομολόγησε άλλους τέσσερις φόνους, ανεβάζοντας τα θύματά του στα εφτά.

Δεν έχουν πάτο οι αποκαλύψεις του 35χρονου στρατιωτικού με το ψευδώνυμο «Ορέστης» η δράση του οποίου άρχισε ως φαίνεται το 2016.

Aυτά είναι τα 7 θύματα του "Ορέστη"

Υπό το βάρος της ανάκρισης αλλά και της ψυχολογικής πίεσης, παραδέχθηκε τελικά ότι σκότωσε τη Μαρικάρ Βαλτέζ από τις Φιλιππίνες, ενώ ομολόγησε ακόμα μια δολοφονία γυναίκας που δεν ήταν γνωστή στις Αρχές, και ακόμη ένα διπλό φόνο, μιας Ρουμάνας μητέρας και της κόρης της. Αυτή τη στιγμή ο ίλαρχος Νίκος Μεταξάς έχει παραδεχθεί τους φόνους:

Της 38χρονης Μαρί Ρόουζ Τιμπούρκιο.

Της 28χρονης Αριάν Παλάνας.

Της Μαρικάρ Βαλτέζ.

Μιας γυναίκας από το Νεπάλ ή τις Ινδίες.

Τον διπλό φόνο της Λίβια Φλορεντίνα Μπουνέα, 36 χρονών από τη Ρουμανία και της κόρης της Έλενα Ναταλία Μπουνέα, 8 χρονών.

Και ότι πέταξε τη σορό της 6χρονης Σιέρρα Γκράτσε κόρη της Μαρί Ρόουζ, χωρίς να παραδέχεται ότι την σκότωσε.

Έτσι λύγισε ο 35χρονος και τα ομολόγησε όλα

Η φρίκη πίσω από τις κυνικές ομολογίες του 35χρονου Νίκου Μεταξά δεν έχει τελειωμό και χθες μετά την προσαγωγή του στο Δικαστήριο, αποφάσισε ν’ ανοίξει το στόμα του και να υποδείξει ακόμη ένα σημείο που πέταξε πτώμα γυναίκας, ενώ παραδέχθηκε και τον φόνο της 30χρονης Μαρικάρ, η σορός της οποίας αναζητείται.

Ομολόγησε ακόμα τη διπλή δολοφονία της Λίβια Φλορεντίνα Μπουνέα, 36 χρονών από τη Ρουμανία και της κόρης της Έλενα Ναταλία Μπουνέα, 8 χρονών. Αυτές φαίνεται ημερολογιακά να ήταν τα πρώτα θύματα του Μεταξά, αφού καταγγέλθηκε η απουσία τους στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 από την οικία όπου διέμεναν στον Άγιο Παύλο στη Λευκωσία.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το φρικαλέο ξέσπασμα του λοχαγού έγινε μετά που παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο. Ανακριτές του ΤΑΕ Λευκωσίας που τον έβλεπαν ανήσυχο και ψυχολογικά καταρρακωμένο, τον υπέβαλαν σε επισταμένη ανάκριση όπου τα ομολόγησε όλα.

Παραδέχθηκε αρχικά τον φόνο γυναίκας από την Ασία, η εξαφάνιση της οποίας δεν καταγγέλθηκε και δεν περιλαμβανόταν στις ελλείπουσες. Όπως είπε, πρόκειται για γυναίκα από τις Ινδίες ή το Νεπάλ την οποία βρήκε στη Λευκωσία αλλά δεν θυμόταν την ακριβή καταγωγή της. Μετά που την σκότωσε, την μετέφερε στο πεδίο βολής Ξιντούς στην Ορούντα και την πέταξε σε ξερόλακκο.

Χθες, υπέδειξε το σημείο όπου άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας την ανέσυραν. Λόγω προχωρημένης αποσύνθεσης δεν ήταν σε θέση να αναγνωριστεί. Θα γίνουν προσπάθειες μέσω γενετικού υλικού να ταυτοποιηθεί.

Ο κατά συρροή δολοφόνος ομολόγησε επίσης τη δολοφονία νεαρής μητέρας από τη Ρουμανία και της 8χρονης κόρης της, τις οποίες όπως ανέφερε, μετά που τις σκότωσε, τις πέταξε σε σημείο απέναντι από το μεταλλείο του Μιτσερού. Να σημειωθεί ότι η 8χρονη παρουσίαζε πρόβλημα υγείας. Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε από τις πρώτες μέρες της εξαφάνισής τους, μάνα και κόρη είχαν αφήσει στην οικία όπου διέμεναν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, αλλά και τη φαρμακευτική αγωγή που λάμβανε η 8χρονη.

Η Αστυνομία είχε εκδώσει αρκετές ανακοινώσεις για την εξαφάνισή τους, ενώ υπήρξε μαρτυρία ότι κάποιος είδε το κοριτσάκι να εξέρχεται από φαρμακείο.

Ο Μεταξάς ανέφερε επίσης ότι στο ίδιο σημείο που πέταξε τη Ρουμάνα με την κόρη της πέταξε και τη Μαρικάρ Βαλτέζ. Αρνείται όμως επίμονα ότι σκότωσε την εξάχρονη κόρη της Μαρί Ρόουζ επιμένοντας στο σενάριό του ότι έχασε τις αισθήσεις της και πέθανε γι’ αυτό και την πέταξε στη λίμνη Ξυλιάτου. Ο ίδιος μετά που τελείωσε την κατάθεσή του ανέφερε ότι δεν έχει διαπράξει άλλα εγκλήματα.

Αρχικά χθες το πρωί η Αστυνομία ανακοίνωσε στο Δικαστήριο ότι διερευνά τέσσερις φόνους. Ο ύποπτος αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς που κρατείται για τους τρεις φόνους γυναικών, οδηγήθηκε χθες στο Δικαστήριο το οποίο εξέδωσε εναντίον του διάταγμα δύο ημερών, ενώ οι έρευνες οδηγούνται τώρα στη λίμνη στον Ξυλιάτο προς εντοπισμό της 6χρονης Σιέρρα, κόρη της δολοφονημένης Μαρί Ρόουζ.

Οι έρευνες στο φρεάτιο της φρίκης στο μεταλλείο Μιτσερού συμπληρώθηκαν χωρίς να βρεθεί άλλο πτώμα, παρά τις επίπονες προσπάθειες για εντοπισμό και άλλης σορού πλην αυτών της Μαρί Ρόουζ και πιθανόν της Αριάν Παλάνας. Με το πέσιμο της αυλαίας στις έρευνες στο Μιτσερό, επιβεβαιώνεται στην ουσία ο  Μεταξάς, που είχε πει στους ανακριτές από την αρχή, ότι στο φρεάτιο «δεν θα βρείτε άλλο πτώμα».

Ο διαδικτυακός «Ορέστης» συνελήφθη προχθές και για τρίτη δολοφονία, αυτή της Μαρικάρ Βαλτέζ 30 ετών από τις Φιλιππίνες, που φαίνεται να ήταν η πρώτη γυναίκα χρονολογικά που εξαφανίστηκε, αφού αυτή ελλείπει από τις 13/12/2017.

Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν χθες στο Δικαστήριο από τον ανακριτή της υπόθεσης υπαστυνόμο Ιωάννη Γιωρκάτζιη, προέκυψε μαρτυρία, η οποία καταδεικνύει ότι ο ύποπτος ήταν το πρόσωπο που συναντήθηκε με τη Μαρικάρ Βαλτέζ Αρκιόλα στις 13/12/2017, ενώ σημείωσε ότι λήφθηκε μαρτυρία, σύμφωνα με την οποία ο ύποπτος είχε στην κατοχή του φωτογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν την άδεια προσωρινής παραμονής της Μαρικάρ, η οποία εντοπίστηκε στις 23/02/2018 στην περιοχή των Αγίων Ομολογητών και είχαν ληφθεί την ημέρα της εξαφάνισης της 13/12/2017.

Επίσης, οι συσκευές, τα μέσα αποθήκευσης και οι τηλεφωνικές κάρτες που εντοπίστηκαν και σχετίζονται με τους τρεις φόνους, αναμένεται να εξεταστούν εκ νέου υπό το φως των εξελίξεων του τέταρτου φόνου, ανέφερε επίσης ο εξεταστής. Πάντως, ο ανακριτής για πρώτη φορά μίλησε για τέσσερις φόνους, χωρίς να διευκρινίζεται βέβαια εάν ο τέταρτος φόνος αφορά στο εξάχρονο παιδάκι που αγνοείται ή σε άλλη γυναίκα.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιωρκάτζης, στις 24/04/2019 ο ύποπτος συνελήφθη και σε ανακριτική του κατάθεση παραδέχεται τη συνάντηση με το θύμα στις 12/12/2017 και δίνει διάφορους ισχυρισμούς, οι οποίοι διερευνώνται. Η Μαρικάρ έφυγε από το σπίτι στις 13/12/2017 με σκοπό να συναντήσει άγνωστο για την ιδία πρόσωπο το οποίο, όπως της υποσχέθηκε, θα την έφερνε σε επαφή με τον αδελφό του συντρόφου της (ο οποίος απεβίωσε στις 01/12/2017). Αυτό δεν έγινε ποτέ ενώ έκτοτε η 30χρονη αγνοείται.

Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, η διερεύνηση των αδικημάτων σε σχέση με την απαγωγή και τον φόνο της Μαρικάρ, βρίσκονται στο αρχικό στάδιο, σημειώνοντας πως πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση, για την οποία μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί πέντε καταθέσεις, ενώ αναμένεται να ληφθούν άνω των 60 καταθέσεων από το οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό περιβάλλον του υπόπτου, καθώς και του θύματος. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι θα ανακριθούν εκ νέου τα πρόσωπα που κατέθεσαν για τη υπόθεση της εξαφάνισης της Μαρικάρ, υπό το φως των νέων γεγονότων, ενώ θα ληφθούν και καταθέσεις με βοήθεια διερμηνέα, πράγμα το οποίο καθιστά δύσκολο και χρονοβόρο το έργο της Αστυνομίας.

Παράλληλα, θα γίνουν εκ νέου έρευνες στην οικία του 35χρονου, για εντοπισμό βιολογικών και άλλων τεκμηρίων, καθώς επίσης θα πραγματοποιηθεί εξειδικευμένη έρευνα στα δύο του οχήματα. Είπε ακόμα στο Δικαστήριο ότι η Αστυνομία θα προχωρήσει σε έρευνα από πόρτα σε πόρτα στη διεύθυνση όπου διέμενε η Μαρικάρ, καθώς και στον χώρο εργασίας της, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί μαρτυρία.

Σημειώνεται ότι ο 35χρονος παρουσιάστηκε χθες στο Δικαστήριο, χωρίς την εκπροσώπηση συνηγόρου, ενώ δεν έφερε ένσταση στην περαιτέρω κράτησή του. Σκοπός της Αστυνομίας είναι όπως αύριο Σάββατο παρουσιάσει εκ νέου τον ύποπτο στο Δικαστήριο, για να ζητήσει την 8ήμερη κράτησή του και για τις τρεις δολοφονίες γυναικών που διερευνώνται εναντίον του.

Εκλιπαρούσαμε για έρευνες

Ο εργοδότης της μητέρας της Μαρικάρ Πέτρος Κωνσταντινίδης, η οποία όπως όλα δείχνουν, είναι το τρίτο γνωστό θύμα του 35χρονου στρατιωτικού, μίλησε για λανθασμένους χειρισμούς από πλευράς υπευθύνων.

Μεταξύ άλλων είπε ότι όταν πήγε με τη μητέρα της Μαρικάρ να καταγγείλει την εξαφάνιση, τον Δεκέμβριο του 2017, ανέφερε στους αστυνομικούς ότι τα χρήματα της ελλείπουσας εξακολουθούσαν να βρίσκονται στην τράπεζα. Όπως εξήγησε ο εργοδότης της ελλείπουσας, η απάντηση που έλαβε ήταν ότι μάλλον η Μαρικάρ έφυγε με κάποιον.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα και τμήματα, ανέφερε ότι λόγος της παρέμβασής του ήταν ότι εάν τότε γίνονταν διαφορετικά οι χειρισμοί από πλευράς αρμοδίων, ίσως κάποιο θύμα του «Ορέστη» να γλίτωνε. Παρακαλούσαμε, εκλιπαρούσαμε, είπε ο κ. Κωνσταντινίδης να ερευνήσουν το τηλέφωνό της αλλά δεν το έπραξαν, είπε, προσθέτοντας ότι πήγε 4 φορές στην Αστυνομία για να τους πιέσει να κάνουν έρευνες.

Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στο Μιτσερό

Χωρίς να εντοπιστεί οτιδήποτε ολοκληρώθηκαν χθες το μεσημέρι οι έρευνες στο φρεάτιο της φρίκης του Μιτσερού και η προσοχή στρέφεται στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο, όπου από το πρωί άρχισαν οι προεργασίες για το στήσιμο του εξοπλισμού ώστε να κατέβει σ’ αυτήν δύτης με τη χρήση σκάφανδρου.

Σε δηλώσεις του από το παλιό μεταλλείο στο Μιτσερό, ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας, ανέφερε ότι η έρευνα του φρεατίου έχει ολοκληρωθεί κατά 100%. «Δεν έχει ανευρεθεί οτιδήποτε που να μας υποδηλοί ότι πρόκειται για πτώμα», τόνισε. Όπως είπε, στα 123 μέτρα εντοπίστηκε κάτι που κίνησε υποψίες, ωστόσο δεν επρόκειτο για πτώμα αλλά καναβάτσο που χρησιμοποιείτο όταν το μεταλλείο ήταν ανοικτό.

Πλέον, όλες οι δυνάμεις μετακινούνται για τη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο, όπου όλα είναι έτοιμα για την προεργασία που θα επιτρέψει αύριο (σήμερα) μετά το μεσημέρι να καταδυθεί ο πρώτος δύτης με σκάφανδρο με απώτερο σκοπό να ελεγχθούν κρίσιμα σημεία. «Χρειάζεται μεγάλη μελέτη και προσοχή», δήλωσε, καθώς υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι στον βυθό.

Από πλευράς του ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου εκφράζει τη θλίψη του και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων στην υπόθεση των φόνων στο Μιτσερό, σημειώνοντας πως τα μέλη του αστυνομικού Σώματος Κύπρου έπραξαν το καθήκον τους βάσει της Νομοθεσίας.

Σε διάσκεψη Τύπου στην Πάφο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, Κυριάκος Χαραλάμπους, αναφέρθηκε στην απαξίωση, όπως είπε, που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες προς τα μέλη του αστυνομικού Σώματος για την πρωτοφανή υπόθεση που διερευνούν, ενώ κατάφεραν πολλά μέχρι στιγμής με μεθοδικότητα και επαγγελματισμό και συνεχίζουν εντατικά τις έρευνες από τις 5 Απριλίου.

Είπε πως η άρση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων δεν επιτρέπεται σε υποθέσεις που αφορούν ελλείποντα πρόσωπα, καθότι, εξήγησε, κατά τον χρόνο αυτόν δεν τίθεται θέμα διερεύνησης υπόθεσης για αδίκημα το οποίο τιμωρείται πέραν των πέντε ετών φυλάκισης

Πέντε ειδικοί από Βρετανία

Πέντε ειδικοί σύμβουλοι από το Ηνωμένο Βασίλειο έρχονται στην Κύπρο στις 29/04/2019, για να συνδράμουν στις έρευνες της πρωτοφανούς αυτής υπόθεσης. Οι ειδικότητες περιλαμβάνουν ιατροδικαστή, κλινικό ψυχολόγο, ειδικό σύμβουλο με εμπειρία σε τέτοιας μορφής εγκλήματα, ειδικό ανακριτή με εμπειρία στο σοβαρό έγκλημα και ειδικό εμπειρογνώμονα για πολύπλοκες υποθέσεις.

Η κάθοδός τους έγινε μετά από αίτημα του Αρχηγού Αστυνομίας, ύστερα και από ενημέρωση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε η συνδρομή ειδικών εμπειρογνωμόνων από το Ηνωμένο Βασίλειο, με εξειδίκευση στον τομέα της μορφής εγκλήματος που διερευνά η Αστυνομία.

 

philenews, ΚΥΠΕ