Κύπρος: Ήξερε πώς και πού να αφήσει τα πτώματα ο "Ορέστης"

Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Αστυνομία στην Κύπρο δείχνουν πως ο 35χρονος λοχαγός και δολοφόνος πολλών γυναικών επέλεγε τα μέρη που «ξεφορτωνόταν» τα πτώματα. 

Καταρχάς ο στρατιωτικός γνώριζε καλά την περιοχή του μεταλλείου Μιτσερού. Ήξερε πως το φρεάτιο το οποίο επέλεξε φτάνει στα περίπου 130 μέτρα βάθος, Επιπλέον ήξερε πως ήταν ένα μέρος που δεν πλησίαζε εύκολα κανείς ενώ διαθέτει πολλά τμήματα. Τέλος, γνώριζε πως από τη στιγμή το μεταλλείο εγκαταλείφθηκε ο χώρος του φρεατίου γέμισε νερό και έγινε σχεδόν απροσπέλαστο.

Αντίστοιχα, στο πεδίο βολής Ορούντας, εκεί δηλαδή όπου εντοπίστηκε το απόγευμα της Μ. Πέμπτης το άψυχο κορμί γυναίκας αγνώστων λοιπών στοιχείων υπάρχει ένα πηγάδι το οποίο καλύπτεται από χόρτα. Εάν κάποιος δεν ξέρει καλά την περιοχή δεν μπορεί να γνωρίζει την ύπαρξη του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας ο 35χρονος μετέβη πολλές φορές στην περιοχή για στρατιωτικές ασκήσεις με τη μονάδα του.

Σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή βρίσκονται σε εξέλιξη νέες έρευνες. Το επίκεντρό τους βρίσκεται στην Κόκκινη Λίμνη αλλά και στη Λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο.

Στην Κοκκινοπεζούλα φαίνεται να εντοπίζονται υψηλά επίπεδα σιδηροπυρίτη, χαλκοπυρίτη αλλά και οξέως, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των αρχών.

 Το μεταλλείο της Κοκκινοπεζούλας σταμάτησε να λειτουργεί το 1968. Το νερό της λίμνης χρωματίστηκε αφού χρησιμοποιείτο ως χώρος που ξεπλενόταν το μετάλλευμα ενώ η σύστασή του δεν αφήνει να επιζήσει οτιδήποτε.

Στο μεταξύ το έργο των αρχών φαίνεται να δυσκολεύει το συστατικό που βρίσκεται εντός της λίμνης το οποίο ονομάζεται καλαγκάθι και έχει παρόμοιες ιδιότητες με το Acid και εντοπίζεται σε μετάλλευμα. Το συγκεκριμένο συστατικό έχει την ιδιότητα να διαλύει τα πάντα γι' αυτό και μέχρι στιγμής φαίνεται πως  δεν έχει εντοπιστεί κάτι μέσα στα νερά της λίμνης.

Μέχρι αυτή τη στιγμή στον δολοφόνο στρατιωτικό της Κύπρου έχουν αποδοθεί επτά φόνοι, τους οποίους και ομολόγησε. Παραμένει όμως άγνωστο πόσα τελικά είναι τα θύματα. 

Μόνο τη Μεγάλη Πέμπτη o 35χρονος ίλαρχος ομολόγησε τη δολοφονία ακόμα δύο γυναικών και ενός παιδιού.

Τα επτά θύματά του από τα όσα μέχρι στιγμής έχει αποκαλύψει είναι: Η 38χρονη Marry Rose Tiburcio, η 6χρονη κόρη της Sierra Graze Seucalliuc, η 28χρονη Arian Palanas Lozano, η 29χρονη Maricar Valtez Arquiola, η 36χρονη Livia Florentina Bunea, η 8χρονη κόρη της Elena Natalia Bunea και ακόμα μία γυναίκα αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων. 

Όλα τα θύματά του είναι αλλοδαπές, με τέσσερα εξ αυτών να κατάγονται από τι Φιλιππίνες, τα άλλα δύο από τη Ρουμανία και το τελευταίο είτε από την Ινδία είτε από το Νεπάλ. Ο δράστης δεν έχει διευκρινίσει, καθώς όπως είπε στις αρχές δεν θυμόταν την εθνικότητα.

Για την υπόθεση της Ορούντας παραδέχθηκε ότι πρόκειται για Νεπαλέζα ή Ινδή, την οποία σκότωσε το καλοκαίρι του 2018. Υπέδειξε και τον χώρο που την έθαψε, ένα λάκκο στο Πεδίο Βολής Ξυντούς. Πράγματι, το πτώμα εντοπίστηκε και ανασύρθηκε σκελετωμένο από λάκκο.

Σημειώνεται πως μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη ο 35χρονος αρνιόταν τα πάντα, πριν τελικά ομολογήσει.

Ο 35χρονος λοχαγός είπε στους ανακριτές πως τον Σεπτέμβριο του 2016 δολοφόνησε και μία 36χρονη από τη Ρουμανία, όπως και την 8χρονη κόρη της. Αποκάλυψε ότι τα πτώματα της Marirac, της Livia - Florentina και της κόρης της Elena-Natalia τα πέταξε σε λίμνη φράγματος κοντά στο Μιτσερό.

Οι δύο γυναίκες, μάνα και κόρη είχαν δηλωθεί ως εξαφανισμένες χωρίς να έχει εντοπιστεί κάποιο ίχνος τους.

Αντιδράσεις για τις εξαφανίσεις

Όσο όμως έρχεται στο φως η αιματηρή δράση του 35χρονου λοχαγού, τόσο πληθαίνουν οι αντιδράσεις και αυξάνεται η πίεση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου Ιωνά Νικολάου όπως και τον αρχηγό της κυπριακής αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου.

Αρκετοί φαίνεται να επιθυμούν τις παραιτήσεις τους για λόγους ευθιξίας, καθώς υπάρχει πλέον σαφής η εντύπωση ότι πολλά από τα θύματα είχαν δηλωθεί ως εξαφανισμένα και τα στοιχεία τους βρισκόντουσαν στον κατάλογο που έχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα της η αστυνομία. 

Ωστόσο ουδείς φαίνεται να κινητοποιήθηκε. Οι αστυνομικοί δεν ακολούθησαν τη διαδικασία που προβλέπεται και δεν προχώρησαν σε έρευνα. Μάλιστα, όπως γίνεται γνωστό, στις περισσότερες περιπτώσεις θεωρούσαν ότι οι γυναίκες έφευγαν στα Κατεχόμενα, παρά την ύπαρξη στοιχείων που δεν επιβεβαίωναν αυτή την υπόθεση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε μερικές περιπτώσεις οι γυναίκες είχαν χαθεί χωρίς καν να πάρουν προσωπικά τους αντικείμενα ενώ ακόμα και τα χρήματα από την εργασία τους παρέμεναν ανέγγιχτα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. 

Και όμως, κανείς δεν κινητοποιήθηκε. Πάντως, ο αρχηγός της αστυνομίας διόρισε τριμελή επιτροπή για να αναζητήσει ευθύνες στον χειρισμό των καταγγελιών εξαφανίσεων.

Μετά το Πάσχα η Scotland Yard στο νησί

Μετά το Πάσχα αναμένονται στη Κύπρο κλιμάκιο της Scotland Yard αποτελούμενο από ειδικούς ανακριτές αλλά και δικανικούς ψυχολόγους της Scotland Yard, οι οποίοι θα βοηθήσουν την Κυπριακή Αστυνομία. Υπάρχουν ελπίδες πως οι εξειδικευμένοι ψυχολόγοι και αστυνομικοί θα μπορέσουν να σκιαγραφήσουν την προσωπικότητα του 35χρονου και θα μπορέσουν να μπουν στο μυαλό του. Είναι πλέον διεθνές το ενδιαφέρον ως προς τη μεθοδικότητα του δράστη στη διάπραξη των φόνων αλλά και συγχρόνως πως ζούσε μια «κανονική» ζωή, εργαζόμενος ως αξιωματικός αλλά και ως ταλαντούχος φωτογράφος.

Με πληροφορίες από philnews.com

 

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα