Τα επόμενα βήματα μετά την ανακάλυψη της "φλέβας χρυσού" στην Κυπριακή ΑΟΖ

Τα επόμενα βήματα μετά την ανακάλυψη της "φλέβας χρυσού" στην Κυπριακή ΑΟΖ

Συνολικό κοίτασμα μεταξύ 5 έως 8 τρισεκατομμυρίων ποδών ανακάλυψε η ερευνητική γεώτρηση που διενήργησε η κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum στον στόχο «Γλαύκος» του τεμαχίου 10. 

"Η γεώτρηση «Glaucus-1» ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2019, φθάνοντας στο γεωτρητικό βάθος των 4.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε βάθος νερού 2.063 μέτρων. Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης που έχει διενεργηθεί, εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf)" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου. 

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ και με βάση επίσημα στοιχεία είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκοσμίως τα τελευταία δύο χρόνια», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σε κοινές δηλώσεις με τον Αντιπρόεδρο της ExxoMobil Τρίσταν Άσπρεΐ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΚΥΠΕ. 

«Τα αποτελέσματα που ανακοινώνουμε σήμερα», είπε καταδεικνύουν το δυναμικό της ΑΟΖ μας γιατί δεν πρόκειται μόνο για μεγάλη ανακάλυψη, αλλά πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας ταμιευτήρα, ο οποίος έρχεται να προσθέσει στα αποθέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά πρέπει να πω, και στα γηγενή κοιτάσματα της ΕΕ αναδεικνύοντας τον ρόλο της χώρας ως εναλλακτική πηγή πλέον εφοδιασμού της Ένωσης».

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ,σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν αξιωματούχοι της ExxonMobil, το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που ανακαλύφθηκε παγκοσμίως τους τελευταίους 12 μήνες και το τρίτο τα τελευταία δύο χρόνια. Εξάλλου, η πρώτη γεώτρηση στον τεμάχιο 10, που πραγματοποιήθηκε στον στόχο «Δελφύνη 1» μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019, δεν εντόπισε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Άσπρει δήλωσε πολύ ενθαρρυμένος από τα αποτελέσματα της γεώτρησης, προσθέτοντας ότι τους επόμενους μήνες η εταιρεία θα αναλύσει τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και από τις δύο γεωτρήσεις, προκειμένου να καθορίσει το πλήρες εμπορικό δυναμικό του κοιτάσματος, αλλά και να καθορίσει το κατά πόσον θα διενεργήσει και περαιτέρω ερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10.

«Θα περιλάβαμε όλα τα στοιχεία και τα μαθήματα που συγκεντρώσαμε ολόκληρο το γεωτρητικό πρόγραμμα ενσωματώνοντάς τα στην αξιολόγηση του τεμαχίου 10 προκειμένου να συνεχίσουμε την αξιολόγηση μελλοντικών γεωτρήσεων», είπε. «Αλλά ταυτόχρονα να εξετάσουμε τα δεδομένα που συλλέξαμε για να κοιτάξουμε για νέες ερευνητικές ευκαιρίες στο τεμάχιο», πρόσθεσε.

Οι επόμενες κινήσεις 

Αυτό που απομένει πλέον είναι η λεγόμενη επιβεβαιωτική γεώτρηση η οποία και θα προσδιορίσει το ακριβές μέγεθος του κοιτάσματος.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Ενέργειας, "προκειμένου να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίου που περιέχεται στον ταμιευτήρα «Glaucus-1», θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες περαιτέρω εργασίες αξιολόγησης".

Από την άλλη, σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι εκπρόσωποι της, το ενδιαφέρον της Exxon δεν περιορίζεται μόνο στο τεμάχιο 10 ούτε μόνο στην Κύπρο. "Δεν περιοριζόμαστε μόνο στο τεμάχιο 10 και δεν περιοριζόμαστε μόνο Κύπρο" είπε. 

Απαντώντας σε ερώτηση αν με τα κοιτάσματα αυτά επανέρχεται στο τραπέζι το θέμα του τερματικού υγροποίησης (LNG), ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι εμείς θεωρούμε ότι είναι μια καλή βάση για να ξαναδούμε το θέμα πιο ολιστικά πλέον. «Σίγουρα θα χρειαστούμε περισσότερες ποσότητες, αλλά η ανακάλυψη του ανακοινώνουμε σήμερα μας βάζει μια βάση πάνω στην οποία να μπορούμε δουλέψουμε,» είπε. 

Μάλιστα, ο κ. Λακκοτρύπης σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τη στιγμή που το τρυπάνι της κοινοπραξίας εντοπίζει το κοίτασμα.

Για "πολύ καλή εξέλιξη" έκανε λόγο από τη μεριά του ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Γεωργιάδης. 

Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ενημερώθηκε πρώτος στις 12 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, από αντιπροσωπεία της εταιρείας ExxonMobil, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Τρίσταν Άσπρεϊ.

Πώς επηρεάζει τις εξελίξεις στην περιοχή η "φλέβα χρυσού" στην Κυπριακή ΑΟΖ

 

Με πληροφορίες από KYΠΕ και Φιλελεύθερο

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα