Στάση αναμονής τηρεί η Λευκωσία για το τεράστιο κοίτασμα που βρέθηκε στην ΑΟΖ

Στάση αναμονής τηρεί η Λευκωσία για το τεράστιο κοίτασμα που βρέθηκε στην ΑΟΖ

Τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου βρέθηκε στο «οικόπεδο 10» της Κυπριακής ΑΟΖ και αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα από την αμερικανική ExxonMobil.

Υψηλόβαθμη πηγή της Κυπριακής Δημοκρατίας μίλησε στο ιταλικό πρακτορείο «Agenzia Nova«, στο περιθώριο του συνεδρίου EGYPS 2019, που διεξάγεται στο Κάιρο και δήλωσε ότι δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ, όμως έχει παρόμοιο αποθεματικό.

Το κοίτασμα Zoρ είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στη Μεσόγειο καθώς βρέθηκαν 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Πάντως η κυπριακή κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει, προς το παρόν, τις πληροφορίες για τη γεώτρηση της ExxonMobil.

Στάση αναμονής τηρεί η Λευκωσία

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, δήλωσε:

«Γίνονται γεωτρήσεις και τα παρακολουθούμε όλα. Μόλις υπάρξουν ειδήσεις, δηλαδή, όταν ολοκληρωθούν οι διερευνητικές εργασίες της εταιρείας που είναι αδειοδοτημένη για το οικόπεδο 10, θα υπάρξουν ανακοινώσεις».

Τουρκική απάντηση με τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Στη ναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» πρόκειται να προχωρήσει στο μεταξύ στις επόμενες ημέρες η Άγκυρα, αναπτύσσοντας πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Μαύρη Θάλασσα.

Η άσκηση θα διεξαχθεί από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 8 Μαρτίου, ενώ λίγο νωρίτερα, στις 20 Φεβρουαρίου, οι Τούρκοι έχουν προγραμματίσει την αποστολή δεύτερου πλοίου για γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές ανοιχτά της Κύπρου.

Η τουρκική πλευρά έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή για της για γεωτρήσεις ακόμη και σε ύδατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ανεβάζοντας έτσι την ένταση στην περιοχή.

Παράλληλα, Τούρκοι αξιωματούχοι διατρανώνουν σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο την αξίωσή τους για μερίδιο επί του κυπριακού κοιτάσματος τόσο για την ίδια την Τουρκία, όσο και για το ψευδοκράτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα αυτή επίδειξη ισχύος της Άγκυρας ξεκινά λίγες μόνο μέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη γείτονα και εν αναμονή νέων διπλωματικών κινήσεων για το Κυπριακό.

Με πληροφορίες από sigmalive.com,  ΑΠΕΜΠΕ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα