Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία: Με NAVTEX κλείνει σχεδόν ολόκληρη την κυπριακή ΑΟΖ

Κάθε όριο υπερβαίνει η τουρκική προκλητικότητα, καθώς μόλις το απόγευμα της Δευτέρας εξέδωσε νέα οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX) με την οποία δεσμεύει για σεισμογραφικές έρευνες μέρος των θαλάσσιων τεμαχίων 4,5,6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Μάλιστα, η χρονική διάρκεια φθάνει σχεδόν το τέλος του έτους και συγκεκριμένο τις 16 Δεκεμβρίου 2017.

Ωστόσο, από την κυπριακή πλευρά τηρείται σιγή ιχθύος για το θέμα, μη θέλοντας να γίνει κάποιο σχόλιο για τη συγκεκριμένη ενέργεια εντάσσοντάς την στο γενικότερο παιχνίδι που η γειτονική χώρα ακολουθεί επιδιώκοντας παιχνίδια εντυπωσιασμού.

Να σημειωθεί, ωστόσο, πως τα θαλάσσια οικόπεδα που έχουν δεσμευθεί για τις έρευνες και το οικόπεδο 11 που γίνεται η γεώτρηση της Total είναι αρκετά ναυτικά μίλια μακριά.

Παράλληλα, η Κύπρος θα προβεί στην έκδοση αντι – NAVTEX καταγγέλλοντας τη Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι ο Barbaros μέχρι στιγμής πηγαινόρχεται στα τεμάχια 6 και 7 ενώ δεν προσεγγίζει ούτε τα χωρικά ύδατα της Κύπρου ούτε το τεμάχιο 11 που γίνεται η γεώτρηση.

Η NAVTEX:

«TURNHOS N/W: 711/17

MEDITERRANEAN SEA

SEISMIC SURVEY BY R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, M/V BRAVO SUPPORTER AND APOLLO MOON BETWEEN 17 JUL- 16 DEC 17 IN AREA BOUNDED BY;

A. 34 32.03 N - 032 16.28 E

B. 34 42.51 N - 032 07.82 E

C. 34 42.59 N - 031 22.35 E

D. 33 57.03 N - 031 22.50 E

E. 33 51.32 N - 031 46.42 E

F. 33 47.16 N - 032 16.29 E

3 NM BERTH REQUESTED».

Χριστοδουλίδης: προχωρούν οι εργασίες στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ

Οι τουρκικές ενέργειες θεωρούνται από την Κυπριακή κυβέρνηση ως ξεκάθαρο παιχνίδι νεύρων, τα οποία όπως υπογραμμίζεται σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επηρεάσουν την πορεία της γεώτρησης.

Το τρυπάνι της πλατφόρμας έχει φθάσει σε βάθος 1700 μέτρων στο βυθό του δυνητικού κοιτάσματος Ονησίφορος μέσω των σωλήνων που έχουν τοποθετηθεί.

«Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών στο τεμάχιο 11 προχωρεί χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα», διαβεβαίωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στη Λευκωσία ο Κοτζιάς - Στα Κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου

Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό μετά το “ναυάγιο” στο Κραν Μοντανά, χαράζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, σε μία ιστορικής σημασίας συνεδρίαση, παρουσία του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκου Κοτζιά.

Αθήνα και Λευκωσία καλούνται να καθορίσουν στρατηγική για μία νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των μεθοδεύσεων της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα στέλνει στα Κατεχόμενα τον Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να μεταφέρει οδηγίες στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Επίσκεψη “αστραπή” της Υπουργού Άμυνας της Γαλλίας

Τη σημασία της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου στην περιοχή, τόνισε η Yπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, η οποία πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στη Λάρνακα.

Η κ. Παρλί, η οποία συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογο της, Χριστόφορο Φωκαΐδη, ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία διότι, όπως είπε, αποτελεί σταθερό σύμμαχο της Γαλλίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Καλωσορίζοντας τη Γαλλίδα υπουργό, ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι Κύπρος και Γαλλία αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε την ανάγκη συνέχισης και ενδυνάμωσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Η Φλοράνς Παρλί αφίχθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας με στρατιωτικό αεροσκάφος και στη συνέχεια μετέβη με ελικόπτερο σε μία από τις δύο γαλλικές φρεγάτες, που βρίσκονται ανοικτά της Κύπρου.

Tο Παρίσι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα ενεργειακά, λόγω της εμπλοκής της εταιρείας Total στις έρευνες στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα