Στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ το γεωτρύπανο, υπό τις απειλές της Τουρκίας

Το βράδυ της Τρίτης έφτασε, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ το γεωτρύπανο West Capella, το οποίο θα ξεκινήσει άμεσα τις ερευνητικές γεωτρήσεις.

Το γεωτρύπανο, που είχε ξεκινήσει από την Τενερίφη έφτασε δύο ώρες νωρίτερα από την προγραμματισμένη από μήνες ώρα άφιξής του.

Η παροχής καυσίμων, νερού, τροφίμων, κτλ. Θα γίνει μέσα στο επόμενο 24ώρο από δύο σκάφη αναψυχής που βρίσκονται στο λιμάνι της Λεμεσού, ενώ ένα τρίτο σκάφος θα πλέει συνεχώς κοντά του για λόγους ασφαλείας.

Της έναρξης των εργασιών θα προηγηθεί σειρά ασκήσεων ασφαλείας.

Οι προετοιμασίες της γεώτρησης ξεκινούν σήμερα, γύρω από το σημείο που έχει επιλεγεί ως κύριο, καθώς η επιτόπια έρευνα με το υποβρύχιο ρομπότ ανέδειξε σημεία που επιβάλλουν την επιλογή ενός εκ των δύο εναλλακτικών σημείων γεώτρησης που επεξεργάστηκε η TOTAL.

Η Λευκωσία έχει εκδώσει NAVTEX για το οικόπεδο 11 από το πρωί της Τρίτης, ενώ η Τουρκία το απόγευμα της ίδιας μέρας δέσμευσε γειτονικά οικόπεδα (4, 5 και 6) της κυπριακής ΑΟΖ για τη διενέργεια ασκήσεων.

Επιπλέον, η Άγκυρα με τρεις παράτυπες ΝΟΤΑΜ, έχει «δεσμεύσει» περιοχές του FIR Λευκωσίας, σε περιοχές βόρεια και βορειοδυτικά της Κύπρου, όπου ήδη λόγω της περιόδου υπάρχει πολύ πυκνή αεροπορική κίνηση, προκαλώντας, πέραν των άλλων επιπτώσεων και αναστάτωση σε υπερπτήσεις.

Πάντως, μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν υπήρξε καμία παρενόχληση ή πρόκληση από τουρκικής πλευράς.

Στο σημείο πλέουν δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας, οι οποίες αποσπάστηκαν από την Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου και βρίσκονται διακριτικά στο λιμάνι της Λάρνακας.

Σε «πολεμικό» σκηνικό αρχίζουν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Οι γεωτρήσεις γίνονται σε κλοιό προκλήσεων από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, που απειλεί τις πετρελαϊκές εταιρίες οι οποίες συμμετέχουν στις έρευνες, λίγο μετά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος έκανε λόγο για μονομερείς ενέργειες της Λευκωσίας.

Οι τουρκικές προκλήσεις κλιμακώθηκαν χθες με την ανακοίνωση της άσκησης με αληθινά πυρά πολύ κοντά στην περιοχή των γεωτρήσεων.

Η Τουρκία εξέδωσε την NAVTEX 697/17 με την οποία επιχειρεί να δεσμεύσει περιοχή δυτικά της Κύπρου για ασκήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού την 12η και 13η Ιουλίου δηλαδή την ημέρα άφιξης στην περιοχή της πλωτής εξέδρας γεωτρήσεων WEST CAPELLA η οποία θα πραγματοποιήσει την γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ παράλληλα θα διεξάγονται και έρευνες στην υπόψη περιοχή σύμφωνα με τις NAVTEX 257/17 και 258/17 της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην περιοχή έχει στηθεί «πολεμικό σκηνικό», αφού έχουν συγκεντρωθεί ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ισραήλ και της Ελλάδας, έτοιμες ουσιαστικά να παρέμβουν σε περίπτωση που υπάρξει επεισόδιο από τους Τούρκους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν επαφές της κυπριακής πλευράς με την γαλλική κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση «θερμού επεισοδίου» στην περιοχή.

Το θέμα μεταφέρθηκε χθες και στη Βουλή όπου έγινε συζήτηση με αφορμή την ενημέρωση του Κοινοβουλίου για το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία για το Κυπριακό.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας χθες στον Νίκο Χατζηνικολάου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1σημείωσε ότι «οι Τούρκοι κάνουν φραστικούς λεονταρισμούς, μπορεί να τολμήσουν να κάνουν παραπάνω βήματα, αλλά αυτό θα έχει μεγάλο κόστος για αυτούς».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα