Κυπριακό: Νέο ραντεβού στις 18 Ιανουαρίου. Βήματα χωρίς λύση στη Γενεύη

Σε επίπεδο τεχνοκρατών, στις 18 Ιανουαρίου, θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, όπως αποφασίστηκε στην πολυμερή Διάσκεψη για την Κύπρο στην Γενεύη.

«Για ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί» κάνει λόγο η ανακοίνωση του ΟΗΕ, ενώ επισημαίνεται η «δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης».

Όπως διευκρίνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, η ομάδα των τεχνοκρατών θα συζητήσει πιο συγκεκριμένα και διεξοδικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τις ανησυχίες και τις προσεγγίσεις που υπάρχουν και όταν ετοιμάσουν σχετικό πόρισμα, θα υπάρξει συνέχιση της Διάσκεψης με την ίδια σύνθεση.

Χωρίς να καταλήξει σε κάποιο απτό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ η πρώτη πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη. Οι διαφορές για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στάθηκε αδύνατον να γεφυρωθούν, καθώς η Άγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι επέμεναν στη διατήρηση των εγγυήσεων και των τουρκικών στρατευμάτων.

Όπως δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, το επόμενο βήμα στο Κυπριακό ορίστηκε για τις 18 και 19 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή τεχνοκρατών από όλες τις πλευρές (ΟΗΕ, εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο κοινότητες), οι οποίοι θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν συγκλίσεις στο δύσκολο αυτό ζήτημα.

Αν σημειωθεί πρόοδος σε αυτές τις συνομιλίες, τότε, όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, θα υπάρξει νέα πολυμερής διάσκεψη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Ο ΟΗΕ δεν θέλησε να δεσμευτεί σε ημερομηνία για την επανάληψη της διάσκεψης και περιορίστηκε να ανακοινώσει πως το πόρισμα των εργασιών των τεχνοκρατών θα κρίνει πότε θα συνεχιστεί η διάσκεψη σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται κάποια ημερομηνία στις αρχές Φεβρουαρίου.

Παρά την αδυναμία εξεύρεσης κοινού τόπου, που οφείλονταν στην άρνηση της Τουρκίας να συζητήσει την κατάργηση των εγγυήσεων και την άμεση αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων η διαδικασία δεν κατέρρευσε, κάτι που είχε ήδη διασφαλιστεί πριν από τη διάσκεψη, όταν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν σε διαδικασία ανοικτού τέλους (open ended). Αυτό σημαίνει, πως θα υπάρξει μια διελκυστίνδα διασκέψεων με την ίδια σύνθεση σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο στη Γενεύη τις επόμενες εβδομάδες και μήνες και ότι θα έχει ως αφετηρία την πρόοδο που ήδη έχει σημειωθεί: Στο εδαφικό π.χ. η συζήτηση θα έχει ως αφετηρία τους δύο χάρτες που έχουν κατατεθεί και παραμένουν στο τραπέζι.

Στη διάσκεψη, που έγινε υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες με τη συμμετοχή των δύο ηγετών των κοινοτήτων, του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, των ΥΠΕΞ των τριών εγγυητριών δυνάμεων Νίκου Κοτζιά, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον, και του πρόεδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καθώς και της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι προτάσεις εποικοδομητικές κατέθεσαν μόνο η Κυπριακή πλευρά και η Αθήνα, ενώ η Τουρκία δεν θέλησε να συζητήσει τις εγγυήσεις.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της διάσκεψης ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι «το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι μόνο θέμα σχέσεων ανάμεσα στις δύο κοινότητες, αλλά πριν από όλα είναι θέμα κατοχής και παράνομης επέμβασης στο εσωτερικό της», ενώ πρόσθεσε πως «η δική μας πλευρά δεν θέλει παρεμβατικά δικαιώματα αλλά την αποχώρηση του στρατού».

Ν. Κοτζιάς: Αποχώρηση τουρκικού στρατού και καταληκτική ημερομηνία υπό τον ΟΗΕ

Την ανάγκη αποχώρησης του τουρκικού στρατού κατοχής με συνεχή ροή, μία μεγάλη αποχώρηση την πρώτη εβδομάδα και συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την ενημέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων.

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι πρότεινε να μπει αυτό το σχέδιο «υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ, να υπάρξει μια ειδική ομάδα που να καταγράψει με ακρίβεια το μέγεθος του τουρκικού στρατού, αλλά και της ΕΛΔΥΚ, τον οπλισμό που έχει και τον τύπο του οπλισμού και να μπορεί αυτή η ομάδα κατόπιν να καταγράφει τη ροή αποχώρησης αυτών των ομάδων».

Τόνισε ότι το κεντρικό πρόβλημα ως προς την απόκλιση απόψεων είναι το ζήτημα των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων, τονίζοντας την ανάγκη κατάργησης του καθεστώτος αυτού.

«Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε να φτιαχτεί μια διεθνής ομάδα που να παρατηρεί και να κάνει υπό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκθέσεις για το πώς θα πηγαίνει η υλοποίηση των αποφάσεων», τόνισε ο κ. Κοτζιάς και επισήμανε ότι «είναι φανερό ότι η δική μας πλευρά δεν θέλει παρεμβατικά δικαιώματα, και θέλει αποχώρηση του στρατού».

Μ. Τσαβούσογλου: Δεν πρόκειται για διαδικασία ανοιχτού τέλους

Τεχνική εργασία θα ξεκινήσουν στις 18 Ιανουαρίου οι αντιπροσωπείες των υπουργείων Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων και των δύο πλευρών και μέσα σε μία – δύο μέρες θα ξεκαθαρίσει αν υπάρχει διέξοδος ή αδιέξοδο.

Στη συνέχεια θα συνέλθουν αμέσως οι υπουργοί Εξωτερικών και θα ολοκληρωθεί η νέα
σύνοδος με συμμετοχή των Πρωθυπουργών, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών
Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών της διάσκεψης για
την Κύπρο. Η νέα διαδικασία δεν είναι ανοιχτού τέλους, δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να ξεκινήσει ακόμη και αύριο τις εργασίες μεταξύ των αντιπροσωπειών ωστόσο η Ελλάδα, και όχι η ε/κ πλευρά, είπε ότι δεν ήταν έτοιμη γι αυτό και αποφάσισαν να της δώσουν χρόνο.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι το Κυπριακό έφτασε σε κρίσιμο σημείο.

Για την παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο είπε ότι είναι ζωτικό αίτημα των Τ/κ και η στάση τους σε αυτό το θέμα είναι καθαρή.

Επιστολή Ακιντζί για τους χάρτες

Επιστολή στον γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το χάρτη που κατέθεσε η ε/κ πλευρά την Τετάρτη, απέστειλε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο
Παλάτι των Εθνών του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος του τ/κ ηγέτη είπε ότι διαπίστωσαν πως ο χάρτης δεν είναι κατάλληλος για τα συμφέροντα της κοινότητάς μας και για τη συνέχιση της ζωής μας και αυτό μεταφέρθηκε στο Γενικό Γραμματέα.

Η τοποθέτηση Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες είπε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ότι αισθάνεται αισιοδοξία πως οι συμμετέχοντες είναι αποφασισμένοι να κάνουν «μια τελευταία προσπάθεια» για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έκανε μετά από την ολοκλήρωση της διάσκεψης για την Κύπρο λόγο για “πραγματική πρόοδο” που
επιτεύχθηκε στη Γενεύη.

Η απεσταλμένη του Euronews στην Γενεύη, Έφη Κουτσοκώστα, μετέδωσε:

«Παρά τις υψηλές προσδοκίες από την Διάσκεψη, τελικώς επιβεβαιώθηκε το μεγάλο χάσμα που χωρίζει τους κεντρικούς παίκτες στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Από εδώ και πέρα θα συνεχιστεί ο δικοινοτικός διάλογος για ζητήματα εσωτερικής πολιτικής της Κύπρου. Ο γ.γ του ΟΗΕ, φεύγοντας είπε ότι ελπίζει πως όλοι θα κάνουν μια τελευταία προσπάθεια στην κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού στην επόμενη συνάντηση».

Η ανακοίνωση του ΟΗΕ

Η Διάσκεψη επιβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, τονίζει ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Γίνεται λόγος για ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και για δέσμευση των συμμετεχόντων να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

Οι συζητήσεις, αναφέρει η ανακοίνωση, υπογράμμισαν την πρόθεση των συμμετεχόντων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων σχετικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που να αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, καθώς αναγνώρισαν ότι η ασφάλεια μιας κοινότητας δεν μπορεί να είναι σε βάρος της ασφάλειας του άλλου.

Ταυτόχρονα αναπτύσσεται ένα όραμα ασφαλείας για μια μελλοντική ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο.

Οι κοινοί στόχοι, προσθέτει η ανακοίνωση, θα απαιτήσουν συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών. Ως εκ τούτου, για το σκοπό αυτό, αποφάσισαν να συνεχίσουν τη Διάσκεψη, με τα ακόλουθα βήματα:

Τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας σε επίπεδο αντιπροσώπευσης. Η ομάδα αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου και καθήκον της θα είναι να προσδιοριστούν συγκεκριμένα θέματα και εργαλεία που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.

Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμή ζητήματα στα υπόλοιπα κεφάλαια θα συνεχιστούν μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.

Η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά αφού θα επανεξεταστούν τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας.

Η Διάσκεψη επιβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων να υποστηρίξουν την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης, καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα