Κυπριακό: Τα βλέμματα στη Διεθνή Διάσκεψη μετά την κατάθεση χαρτών

Στην ανταλλαγή χαρτών κατέληξε η χθεσινή πολύωρη διαπραγμάτευση ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς στη Γενεύη, με τον Νίκο Αναστασιάδη να κάνει λόγο για κίνηση «σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού», παρά τις ενστάσεις που προέβαλλε.

Σειρά έχει η σημερινή διεθνής διάσκεψη, που αφορά στα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ενώ αν «στρωθεί» ο δρόμος δεν αποκλείεται οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν και αύριο, Παρασκευή, με τις συμμετοχές του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου.

Δύο χάρτες, ένας από την κάθε πλευρά, κατατέθηκαν χθες με τη συζήτηση να ανοίγει, χωρίς όμως να ολοκληρώνεται, με την πιθανότητα οι συζητήσεις να συνεχιστούν στην Κύπρο ή και κάπου αλλού, να είναι ορατή.

Οι χάρτες που κατατέθηκαν ήταν στα όρια που είχαν τεθεί στο Μον Πελερέν. Τα ποσοστά της τουρκοκυπριακής πλευράς κυμαίνονται στο 28,2 με 29,2% του κυπριακού εδάφους, παρά ταύτα, διατυπώθηκαν γραπτές ενστάσεις από τον Νίκο Αναστασιάδη, με τις πληροφορίες να θέλουν ότι οι ενστάσεις αφορούσαν στην απουσία της επιστροφής της Μόρφου από το χάρτη.

Με δεδομένο ότι, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν δέχεται το ενδεχόμενο εκ περιτροπής Προεδρίας, κάτι που σημαίνει ότι η σημερινή πολυμερής ξεκινά με όλα τα θέματα ανοικτά.

Μετά το πέρας των χθεσινών πολύωρων διαβουλεύσεων ο Πρόεδρος της Κύπρου ενημέρωσε τον Νίκο Κοτζιά, ενώ σήμερα αναμένεται να έχουν εκτενέστερη συζήτηση. Ο Έλληνας Υπουργός είχε συνάντηση και με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, ενώ ο Έλληνας επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής συνοδεύεται από 12μελή αποστολή, εμπειρογνωμόνων και ακαδημαϊκών.

Οι θέσεις της ελληνικής πλευράς στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, που τίθενται σήμερα στο τραπέζι της Διεθνούς, είναι σαφείς. Πληροφορίες θέλουν τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών να προσέρχεται με πρόταση για δημιουργία αναβαθμισμένης αστυνομικής δύναμης, αναφορικά με την εσωτερική ασφάλεια.

Στον τομέα της Άμυνας η ελληνική πλευρά πρόκειται να καταθέσει πρόταση για Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας (Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία), το οποίο θα αντικαθιστά τη Συνθήκη Συμμαχίας του 1960.

Για το ζήτημα των εγγυήσεων,  η Αθήνα επενδύει στη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως δυνατό «χαρτί» που θα μπορούσε να θέσει τέλος στο ισχύον αποικιοκρατικό καθεστώς. Η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το κυπριακό έδαφος αποτελεί ακόμα μία προϋπόθεση για την ελληνική πλευρά.

Την Διεθνή Διάσκεψη θα απασχολήσουν αποκλειστικά τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ξεκινήσει με μια σύντομη συνάντηση το πρωί μεταξύ Αναστασιάδη – Ακιντζί και τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Θα ακολουθήσει η σύγκληση της πολυμερούς και στη συνέχεια η δεξίωση υποδοχής. Στο γεύμα εργασίας θα συμμετάσχουν όλοι οι παράγοντες που δεν έχουν ρόλο στην πολυμερή ως συμβαλλόμενα μέρη και η διάσκεψη θα συνεχιστεί έως τις 18:00, τοπική ώρα.

Οι διαπραγματεύσεις για τις διακοινοτικές σχέσεις θα συνεχιστούν σε βάθος χρόνου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπος της Κύπρου να σημειώνει χθες ότι, «δεν είναι το τέλος του διαδρόμου», περιγράφοντας και εκείνος την κατάθεση χαρτών «ως αρχή της διαπραγμάτευσης σε ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο του Κυπριακού».

Αυτός είναι ο χάρτης που προτείνει η Κυπριακή κυβέρνηση για τη λύση Οργή για τη διαρροή

Ενστάσεις Αναστασιάδη για το χάρτη που κατέθεσαν οι Τουρκοκύπριοι

Συνομιλία Τσίπρα - Γιούνκερ

Συνομιλία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε χθες ο Έλληνας Πρωθυπουργός, η παρουσία του οποίου στη Γενεύη παραμένει γρίφος, που συχνά συνδέεται με την αντίστοιχη παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στη Διεθνή Διάσκεψη.

Στην συνομιλία των δύο ανδρών υπογραμμίστηκε απο ελληνικής πλευράς η ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόκη, τονίστηκε ο κρίσιμος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις και η σημασία που θα έχει η επίλυση του ζητήματος για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σε δηλώσεις του από τη Μάλτα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε τις συνομιλίες στη Γενεύη «τελευταία ευκαιρία» για την επανένωση της Κύπρου. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την ελπίδα η κατάληξη των διαπραγματεύσεων σήμερα να είναι θετική, επισημαίνοντας ότι «έχει φτάσει η εποχή για την επανένωση του νησιού».

antenna

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα