TikTok: Στο στόχαστρο της Ε.Ε. για την ασφάλεια των παιδιών στην εφαρμογή

TikTok: Στο στόχαστρο της Ε.Ε. για την ασφάλεια των παιδιών στην εφαρμογή

«Η προστασία των παιδιών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα επιβολής», δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν σχετικά με την έρευνα της Ε.Ε. στο TikTok. 

Η Ε.Ε. έχει αρχίσει επίσημη έρευνα για το κατά πόσον το TikTok έχει παραβιάσει τους κανόνες για το διαδικτυακό περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των παιδιών, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (19/02).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Guardian, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι έχει κινήσει επίσημη διαδικασία κατά της - κινεζικής ιδιοκτησίας - πλατφόρμας βίντεο μικρού μήκους για πιθανή παραβίαση του νόμου περί ψηφιακών υπηρεσιών (DSA). Είπε, επίσης, ότι η έρευνα εξετάζει τομείς όπως η προστασία των ανηλίκων, η τήρηση αρχείων για το διαφημιστικό της περιεχόμενο και το κατά πόσον οι αλγόριθμοί της οδηγούσαν τους χρήστες σε επιβλαβές περιεχόμενο.

Ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος της Ε.Ε. για την εσωτερική αγορά, δήλωσε ότι η προστασία των παιδιών αποτελεί «ύψιστη προτεραιότητα επιβολής» στο πλαίσιο του νόμου DSA. Η έρευνα σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών στην πλατφόρμα περιλαμβάνει την εξέταση της επαλήθευσης της ηλικίας και τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις απορρήτου που χρησιμοποιούνται για τους λογαριασμούς των παιδιών.

«Ως πλατφόρμα που απευθύνεται σε εκατομμύρια παιδιά και εφήβους, το TikTok πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με τον DSA και έχει ιδιαίτερο ρόλο στην προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο», δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν, προσθέτοντας: «Αρχίσαμε σήμερα [σ.σ. 19/02] αυτή την επίσημη διαδικασία επί παραβάσει για να διασφαλίσουμε ότι θα ληφθούν αναλογικά μέτρα για την προστασία της σωματικής και συναισθηματικής ευημερίας των νεαρών Ευρωπαίων. Δεν πρέπει να φεισθούμε καμίας προσπάθειας για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας».

Οι εταιρείες που παραβιάζουν τον νόμο DSA αντιμετωπίζουν την απειλή προστίμων έως και 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους. Το TikTok, το οποίο δεν δημοσιεύει τα έσοδά της, ανήκει στην κινεζική εταιρεία τεχνολογίας ByteDance.

Η απάντηση του TikTok

Από την πλευρά του, το TikTok δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με εμπειρογνώμονες και τον κλάδο για να κρατήσει ασφαλείς τους νέους στην πλατφόρμα του και ότι ανυπομονεί να εξηγήσει λεπτομερώς το έργο αυτό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Το TikTok έχει πρωτοπορήσει σε λειτουργίες και ρυθμίσεις για την προστασία των εφήβων και την απομάκρυνση των παιδιών κάτω των 13 ετών από την πλατφόρμα, θέματα που απασχολούν ολόκληρη τη βιομηχανία, δήλωσε εκπρόσωπος του TikTok.

Η έρευνα για το TikTok σηματοδοτεί τη δεύτερη έρευνα στο πλαίσιο του νόμου DSA, αφού το X ιδιοκτησίας του Έλον Μασκ έγινε αντικείμενο επίσημης έρευνας από τις Βρυξέλλες τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα