Φτιάχνει σκελετούς γυαλιών και πόμολα από χρησιμοποιημένες μάσκες

Φτιάχνει σκελετούς γυαλιών και πόμολα από χρησιμοποιημένες μάσκες

Start Up στην πόλη Βιέν, της Νοτιοανατολικής Γαλλίας έχει βαλθεί να ανακυκλώσει τις χιλιάδες μάσκες μιας χρήσης που απορρίπτονται καθημερινά, εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού.

Από τα μέσα Ιουνίου η επιχείριση Plaxtil ξεκίνησε να δίνει δεύτερη ζωή στις μάσκες που αγοράζονται κατά χιλιάδες στη Γαλλία, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο, όσο διαρκεί η πανδημία του κορωνοϊού.

«Η μόλυνση από τις μάσκες ήταν εμφανής παντού, στους δρόμους, στη φύση» δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο Ολιβιέ Σιβίλ, 50 ετών, συν-ιδιοκτήτης της νέας εταιρείας που ειδικεύεται στην ανακύκλωση υφασμάτων. Όπως εξηγεί, οι μάσκες μιας χρήσεις περιλαμβάνουν μικροίνες από πολυπροπυλένιο, το οποίο και δεν είναι βιοδιασπώμενο. Έτσι, οι υπεύθυνοι της γαλλικής εταιρείας προσάρμοσαν τα μηχανήματά τους προκειμένου να μπορούν να ανακυκλώνουν τις μάσκες αυτές.

Σε καραντίνα οι μάσκες επί 4 ημέρες

Οι μάσκες συγκεντρώνονται και μπαίνουν σε… καραντίνα για 4 ημέρες, προκειμένου να βεβαιωθεί πως δεν φέρουν ίχνη του κορωνοϊού. Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι, δύο μέρες είναι αρκετές, ωστόσο κρατούν αυτό το χρονικό περιθώριο για να είναι ακόμη πιο βέβαιοι για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Στη συνέχεια οι μάσκες περνούν από έναν δίαυλο όπου «βομβαρδίζονται» με υπέρυθρες ακτίνες, ένα ακόμη μέτρο για την απομάκρυνση της όποιας πιθανότητας μετάδοσης του ιού. Οι υπέρυθρες θεωρούνται «το καλύτερο μικροβιοκτόνο» σημειώνει ο Γάλλος επιχειρηματίας, ο οποίος και εργάζεται παράλληλα σε εταιρία που αναλαμβάνει την απολύμανση οχημάτων μαζικής μεταφοράς.

Πώς προκύπτει το ανακυκλωμένο προϊόν από τις μάσκες

Στη συνέχεια αναμειγνύουν το υλικό που προκύπτει από τις μάσκες με ρετσίνι που του επιτρέπει να δώσει ένα πιο στέρεο αποτέλεσμα, από το οποίο προκύπτουν μια σειρά από αντικείμενα, που κατασκευάζονται με την χρήση των κατάλληλων καλουπιών.

Οι Γάλλοι υποστηρίζουν πως με τις μάσκες μπορούν να κατασκευάσουν σκελετούς γυαλιών ή πόμολα για πόρτες. «Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες» σημειώνει ο Σιβίλ που αποκαλύπτει πως μέχρι σήμερα 50.000 μάσκες έχουν ανακυκλωθεί. Όπως γνωρίζουμε καλά και στην Ελλάδα, οι μάσκες για τον κορωνοϊό, δεν θα πρέπει να απορρίπτονται στους κάδους ανακύκλωσης. Πώς όπως τις συλλέγει η γαλλική εταιρεία;

Αρχικά, η Start Up απευθύνθηκε στα φαρμακεία και τα νοσοκομεία. Ωστόσο, αφότου η πρωτοβουλία πήρε δημοσιότητα, καταστηματάρχες και εργαζόμενοι στις αγορές της περιοχής ανέλαβαν να συγκεντρώνουν για εκείνους τις μάσκες μιας χρήσης.

Τεράστια δημοσιότητα για την Start Up

Μπροστά στην επιτυχία της πρωτοβουλίας «αναζητούμε τρόπους να επεκτείνουμε την ανακύκλωση. Έχουμε παραγγελίες από όλη τη Γαλλία. Ο υπουργός Οικονομικών επικοινώνησε μαζί μας προκειμένου να διαπιστώσει αν ήμαστε έτοιμοι να στήσουμε μαζί έναν τομέα ανακύκλωσης μασκών», λέει ο Σιβίλ.

Στις Αρχές Σεπτεμβρίου, τα προϊόντα από την ανακύκλωση μασκών θα διατεθούν στο δημαρχείο της πόλης στη Νοτιοανατολική Γαλλία, προκειμένου να διατεθούν δωρεάν σε εργαζόμενους της κοινότητας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα