Κορονοϊός: Αυτοεξέταση μέσω smartphones ανακοίνωσαν δύο εταιρείες

Οι εταιρείες Sanofi και Luminostics ανακοίνωσαν ότι εάν οι δραστηριότητες ανάπτυξης

στεφθούν με επιτυχία, η διαγνωστική πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη πριν τα τέλη του 2020 – Σε 30 λεπτά η διάγνωση

Την ανάπτυξη ενός μοναδικού συστήματος αυτοεξέτασης για τη νόσο COVID-19 μέσω των smartphones ανακοίνωσαν οι εταιρείες Sanofi και Luminostics.

Εφόσον οι δραστηριότητες ανάπτυξης στεφθούν με επιτυχία, η μη συνταγογραφούμενη (OTC) λύση αυτοεξέτασης αναμένεται να είναι διαθέσιμη πριν από τα τέλη του 2020, με την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Η διαγνωστική πλατφόρμα αποτελείται από:

• μία εφαρμογή iOS/Android που θα δίνει οδηγίες στον χρήστη σχετικά με τη διενέργεια της εξέτασης, την αποτύπωση και την επεξεργασία των δεδομένων μέχρι την προβολή των αποτελεσμάτων της εξέτασης και στη συνέχεια τη σύνδεση των χρηστών με μια υπηρεσία τηλεϊατρικής ανάλογα με τα αποτελέσματα·

• έναν επαναχρησιμοποιούμενο προσαρμογέα (adapter) που είναι συμβατός με τους περισσότερους τύπους smartphones, και

• αναλώσιμα για συλλογή, προετοιμασία και επεξεργασία δειγμάτων.

Αποτέλεσμα σε 30 λεπτά ή και λιγότερο

Ο συνολικός χρόνος από τη συλλογή του δείγματος μέχρι τα αποτελέσματα αναμένεται να αντιστοιχεί σε 30 λεπτά ή λιγότερο. Βασίζεται στη τεχνολογία της Luminostics που χρησιμοποιεί το οπτικό σύστημα ενός απλού smartphone, ελεγχόμενου από μία εφαρμογή iOS/Android συνδεδεμένης με έναν χαμηλού κόστους προσαρμογέα (adapter), σε συνδυασμό με φωσφορίζουσα νανοχημεία (“glow-in-the-dark”) και τεχνητή νοημοσύνη επεξεργασίας σημάτων.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία εξέταση για τους καταναλωτές, η οποία θα είναι σε θέση να ανιχνεύει τον ιό που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19 με υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα σε αναπνευστικά δείγματα.

Τα πλεονεκτήματα του συστήματος αυτοεξέτασης

Οι δύο εταιρείες φιλοδοξούν να καλύψουν το παγκόσμιο αίτημα που υπάρχει για ένα αξιόπιστο μη συνταγογραφούμενο (OTC) σύστημα αυτοεξέτασης. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι ένα γρήγορο σύστημα αυτοεξέτασης θα πρόσφερε πολλά πλεονεκτήματα, όπως:

• εύκολη πρόσβαση και διαθεσιμότητα σε ασθενείς σε χιλιάδες σημεία πώλησης, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού εμπορίου,

• απουσία περαιτέρω διαπροσωπικής επαφής για τη διενέργεια της εξέτασης, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο μόλυνσης για τον ασθενή, τους επαγγελματίες υγείας και το προσωπικό των εργαστηρίων, καθώς και

• άμεση διαθεσιμότητα αποτελεσμάτων που επιτρέπει την ταχεία λήψη αποφάσεων, προσφέροντας στους καταναλωτές οφέλη που αφορούν τόσο στη δημόσια υγεία όσο και τις προσωπικές δαπάνες.

Η Luminostics θα συνεισφέρει την αποκλειστική της τεχνολογία, που εστιάζει στην ανάπτυξη καταναλωτικών διαγνωστικών προϊόντων προκειμένου να αναπτυχθεί η εξέταση για τη νόσο COVID-19, ενώ η Sanofi θα προσφέρει την εμπειρία και τις ικανότητές της στο πεδίο των κλινικών δοκιμών.

anatakti

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα