Οι άνθρωποι που είναι κρυφά ανασφαλείς συχνά εκδηλώνουν αυτές τις 9 συμπεριφορές στις σχέσεις τους, χωρίς να το καταλαβαίνουν

Οι άνθρωποι που είναι κρυφά ανασφαλείς συχνά εκδηλώνουν αυτές τις 9 συμπεριφορές στις σχέσεις τους, χωρίς να το καταλαβαίνουν

Οι ανασφάλειες που όλοι οι άνθρωποι έχουμε, εισδύουν ασυναίσθητα στις συντροφικές μας σχέσεις και τις διαβρώνουν. Οι ασυνείδητοι φόβοι εκδηλώνονται με ανεπαίσθητο, σιωπηρό τρόπο.

Η αναγνώριση των συμπεριφορών που μαρτυρούν την ανασφάλεια στις σχέσεις μας, είναι το πρώτο, κρίσιμο βήμα προς την κατανόηση των φόβων μας.

Οι άνθρωποι που είναι κρυφά ανασφαλείς συχνά εκδηλώνουν αυτές τις 9 συμπεριφορές στις σχέσεις τους, χωρίς να το καταλαβαίνουν

  • Διαρκής ανάγκη επιβεβαίωσης
  • Υπερανάλυση κάθε κοινωνικής επαφής
  • Υπερβολική ζήλεια
  • Αποφυγή συγκρούσεων πάση θυσία
  • Δυσπιστία
  • Ανάγκη για έλεγχο
  • Διαρκής σύγκριση με τους άλλους
  • Εντυπωσιακές χειρονομίες
  • Φόβος ευαλωτότητας

Οι 9 συμπεριφορές που μαρτυρούν τις ανασφάλειες των ανθρώπων στις σχέσεις

Διαρκής ανάγκη επιβεβαίωσης

Περιστασιακά, όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη επιβεβαίωσης. Όταν όμως κάποιος έχει κρυφές ανασφάλειες, η ανάγκη αυτή γίνεται μόνιμη, καθώς τα ανασφαλή άτομα παλεύουν με την αμφισβήτηση του εαυτού και την έλλειψη αυτοπεποίθησης, κάτι που τους οδηγεί σε διαρκή ανάγκη επιβεβαίωσης και έγκρισης από τον σύντροφο.

Έτσι, ερωτήσεις όπως «μ’ αγαπάς;», ή «σ’ αρέσω;», είναι διαρκείς. Η συμπεριφορά τους αυτή δεν μαρτυρά απλώς την ανάγκη στήριξης και στοργής, αλλά αποτελεί σαφές σημάδι μεγάλων ανασφαλειών. Η αναζήτηση εξωτερικής επιβεβαίωσης, είναι  ο τρόπος αντιμετώπισης των βαθύτερων φόβων των ανασφαλών ανθρώπων.

Υπερανάλυση κάθε κοινωνικής επαφής

Οι άνθρωποι που βασανίζονται από ανασφάλειες, αναζητούν ένα κρυφό νόημα πίσω από κάθε λέξη, από κάθε πράξη του ερωτικού συντρόφου. Υπεραναλύουν κάθε κουβέντα που άκουσαν.

Η υπερβολική ανάλυση, συνιστά για τους ανασφαλείς ανθρώπους, ένα ξεκάθαρο σημάδι της παθογένειάς τους. Η ανασφάλειά τους μάλιστα τους αγχώνει σε βαθμό που φτάνουν να διώξουν τους συντρόφους τους από κοντά τους.  Η ανασφάλεια μας οδηγεί στην υπερβολή, όμως πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι δεν έχουν όλα ένα κρυφό νόημα.

Υπερβολική ζήλεια

Η ζήλεια είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα και ειδικά στις συντροφικές σχέσεις, είναι αναπόφευκτο. Όσοι όμως είναι υπερβολικά ανασφαλείς, εγκλωβίζονται σε διαρκή ανησυχία, καθώς φοβούνται ότι ο σύντροφός τους, ανά πάσα στιγμή, είναι έτοιμος να τους εγκαταλείψει. Ως εκ τούτου, καταλήγουν να γίνονται υπερβολικά καχύποπτοι ή να θυμώνουν με την παραμικρή ένδειξη.

Αποφυγή συγκρούσεων πάση θυσία

Στις σχέσεις, η αποφυγή των συγκρούσεων είναι μία φυσιολογική συμπεριφορά, όταν όμως γίνεται πάση θυσία, μπορεί να μαρτυρά ανασφάλεια. Τα ανασφαλή άτομα φοβούνται πως η διαφωνία, ή η σύγκρουση, μπορεί να οδηγήσει και στο τέλος της σχέσης. Φοβούνται ότι αν εκδηλώσουν τα αληθινά τους συναισθήματα, ο σύντροφός τους θα θυμώσει και θα φύγει.  Η αποφυγή της συναισθηματικής έκφρασης ωστόσο, μακροπρόθεσμα, τους οδηγεί σε πίκρα και δυσαρέσκεια.

Σε μία υγιή σχέση, οι δύο σύντροφοι επικοινωνούν ανοιχτά και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις συγκρούσεις και τις διαφωνίες. Να μην ξεχνάτε ότι η σύγκρουση είναι αναπόσπαστο κομμάτι των σχέσεων. Δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι η σχέση περνά κρίση – αντίθετα, μπορεί να σημαίνει ότι η σχέση ωριμάζει και δυναμώνει.

Δυσπιστία

Η εμπιστοσύνη αποτελεί τον θεμέλιο λίθο κάθε ουσιαστικής σχέσης. Όσοι έχουν κρυφές ανασφάλειες, δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τον σύντροφό τους, ακόμη και όταν δεν υπάρχει κανένας λόγος. Μπορεί να αμφισβητούν διαρκώς τα λόγια των συντρόφων τους, να αμφιβάλλουν για τις προθέσεις τους, να βασανίζονται από ανυπόστατους φόβους προδοσίας και εξαπάτησης.

Η ανασφάλεια τροφοδοτεί τη δυσπιστία, καθώς οδηγεί τους ανθρώπους στο να προβάλλουν τους φόβους τους στον σύντροφό τους, να πλάθουν σενάρια με το μυαλό τους. Η εμπιστοσύνη όμως δεν αναπτύσσεται με το ζόρι και τη βία, αλλά καλλιεργείται, συν τω χρόνω.

Ανάγκη για έλεγχο

Όταν η ανασφάλεια κυριαρχεί στη σχέση, τότε παρατηρείται έντονα η ανάγκη για έλεγχο.  Ο φόβος για το άγνωστο μπορεί να είναι εξουθενωτικός, και έτσι, τα ανασφαλή άτομα θέλουν να έχουν τον έλεγχο των καταστάσεων, των ανθρώπων ή των αποτελεσμάτων, δημιουργώντας μία ψευδαίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς.

Στις συντροφικές σχέσεις, η ελεγκτική συμπεριφορά έχει την μορφή εντολών, ελέγχου, αναφοράς, χρονοδιαγραμμάτων και τελεσίγραφων, ενέργειες που εξουθενώνουν τον άνθρωπο. Η αγάπη όμως δεν είναι συνώνυμο του ελέγχου. Αντίθετα, η αγάπη βασίζεται στον σεβασμό, την ενσυναίσθηση, την ελευθερία. Η ελεγκτική συμπεριφορά δεν προστατεύει κανέναν από τον πόνο ή την απόρριψη- το μόνο που κάνει, είναι να απωθεί ακόμη περισσότερο.

Διαρκής σύγκριση με τους άλλους

Η διαρκείς συγκρίσεις αποτελούν μία συνηθισμένη συμπεριφορά των ανθρώπων που είναι κρυφά ανασφαλείς. Κάνουν τις σχέσεις και τις ζωές των άλλων μέτρο αναφοράς για τους ίδιους. Η συμπεριφορά αυτή, δημιουργεί μη ρεαλιστικές προσδοκίες και επιβαρύνει άσκοπα τη σχέση. Κάθε σχέση είναι μοναδική, με τα δυνατά και τα αδύναμα στοιχεία της. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Το σημαντικό είναι, οι σύντροφοι να προσπαθούν για τη δική τους σχέση, προσπαθώντας να κάνουν το καλύτερο που μπορούν χωρίς να συγκρίνονται με κανέναν. Επιφανειακά, οι σχέσεις των άλλων μοιάζουν πάντα καλύτερες, όμως η ποιότητα κάθε σχέσης εξαρτάται από την προσοχή και την αφοσίωση που της αποδίδεις.

Εντυπωσιακές χειρονομίες

Το αίσθημα ανασφάλειας μπορεί να οδηγεί τους ανθρώπους σε μεγάλες, εντυπωσιακές  χειρονομίες που αποσκοπούν στο να αντισταθμίσει το αίσθημα ανεπάρκειας. Μεγάλες εκπλήξεις, ακριβά δώρα, μπορεί να συνιστούν ενδείξεις της ανασφάλειας των συντρόφων.  Η γνήσια αγάπη, δεν έχει ανάγκη από ρεβεράντζες και εντυπωσιασμούς. Η πραγματική αγάπη, συχνά κρύβεται στις ήρεμες, καθημερινές στιγμές, στην αποδοχή του άλλου.

Φόβος ευαλωτότητας

Η ανασφάλεια εκδηλώνεται μέσα από τον φόβο της ευαλωτότητας, δηλαδή του φόβου της έκφρασης, της εκδήλωσης του εαυτού, των καλών και των αρνητικών στοιχείων, των παραξενιών του χαρακτήρα. Στο επίπεδο των σχέσεων, ο φόβος αυτός κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται στον εαυτό τους, να κρατούν τον σύντροφό τους σε απόσταση, να φοβούνται να δείξουν τον αληθινό τους εαυτό. Η ευαλωτότητα δεν αποτελεί αδυναμία, ούτε ελάττωμα. Αντίθετα, είναι υπερδύναμη! Σ’ αυτή βασίζεται η ικανότητά μας να συνδεόμαστε με τους άλλους και να δημιουργούμε βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις. Όσο και αν μοιάζει τρομακτικό, όλοι μας έχουμε ελαττώματα, όμως αυτά μας κάνουν μοναδικούς.

Tip: Στις συντροφικές σχέσεις, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα ανεπαίσθητα σημάδια της ανασφάλειας, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τις αλληλεπιδράσεις μας. Στα σημάδια αυτά, περιλαμβάνεται η διαρκής ανάγκη για επιβεβαίωση, η ζήλεια και η ελεγκτική συμπεριφορά. Η αναγνώρισή τους, απαιτεί αυτογνωσία και επίγνωση της συμπεριφοράς. Για την υπέρβασή τους, είναι αναγκαία η ευαλωτότητα, η αντιμετώπιση των υποκείμενων φόβων, η καλλιέργεια εμπιστοσύνης.

Η ζωή είναι άλλωστε ένα ταξίδι ανάπτυξης και ενδοσκόπησης, το οποίο συνοδεύει η ενσυναίσθηση και η κατανόηση. Κατανοώντας και αναγνωρίζοντας τις κρυφές μας ανασφάλειας, καταφέρνουμε να δημιουργήσουμε πραγματικές, ουσιαστικές και ικανοποιητικές σχέσεις, εδραιωμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη.

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα