Γάμος χωρίς σεξ: Πώς να μιλήσεις με τον σύντροφό σου;

Γάμος χωρίς σεξ: Πώς να μιλήσεις με τον σύντροφό σου;

Ίσως ένας γάμος χωρίς σεξ να είναι εντάξει, αν και οι δύο σύντροφοι συμφωνούν με αυτό. Αλλά αν υπάρχει διαφορά απόψεων σχετικά με τον γάμο χωρίς σεξ ή έλλειψη επικοινωνίας για το σεξ, αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα.

«Αυτό που βλέπω πιο συχνά είναι μια ασυμφωνία επιθυμίας ενός συντρόφου που ενδιαφέρεται να κάνει σεξ κάθε βράδυ και μετά έχεις έναν σύντροφο που θα ενδιαφερόταν να κάνει σεξ μία φορά το μήνα», είπε η Laura Heck, πιστοποιημένη θεραπεύτρια σεξ για ζευγάρια με έδρα το Όρεγκον. «Και όταν υπάρχει τόσο μεγάλη απόκλιση και δεν βρίσκουν συμφωνία, είναι πραγματικά δύσκολο».

Τι είναι ένας γάμος χωρίς σεξ;
Η Heck είπε ότι θα περιέγραφε έναν γάμο χωρίς σεξ ως έναν γάμο στον οποίο ένα ζευγάρι δεν έχει σεξουαλική επαφή ή έχει πολύ σπάνια σεξουαλική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων άλλων τύπων σωματικής επαφής. Οι συνήθεις λόγοι μπορούν να ξεκινήσουν με την απόκτηση παιδιών, είπε για τη συζυγική οικειότητα ο Chris Kraft, διευθυντής κλινικών υπηρεσιών στην Κλινική Sex and Gender στο Johns Hopkins Medicine στη Βαλτιμόρη.

«Είναι φυσικό η σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού να μειώνεται μετά την απόκτηση μωρού λόγω της εξάντλησης και της έλλειψης ιδιωτικού χρόνου», είπε ο Kraft. «Αλλά η σεξουαλική ζωή πολλών ζευγαριών δεν ανακάμπτει αφού βγουν από τη ζώνη του μωρού. Οι προτεραιότητες μετατοπίζονται στην ανατροφή των παιδιών και την ταχυδακτυλουργική σταδιοδρομία και τις οικιακές ευθύνες». Μπορεί επίσης να συμβεί καθώς οι σχέσεις ηλικίας και φύλου γίνονται ρουτίνα, πρόσθεσε ο Kraft.

Ένας γάμος χωρίς φύλο μπορεί να γίνει όταν ο ένας σύντροφος επικρίνει ή απογοητεύει τον άλλον σχετικά με τη σεξουαλικότητα, είπε η σεξοθεραπεύτρια Aline Zoldbrod, η οποία υποστηρίζει τη σεξουαλική οικειότητα σε έναν γάμο, σε μια ιστορία στον ιστότοπο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Το άτομο που έχει πληγωθεί υποχωρεί αντί να επικοινωνεί, είπε ο Ζόλντμπροντ. Περίπου το 10% των γυναικών παρουσιάζουν μείωση της σεξουαλικής ορμής κάποια στιγμή, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine.

Σημαντικές αλλαγές στη ζωή, όπως η εγκυμοσύνη ή η εμμηνόπαυση, μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην έλλειψη ενδιαφέροντος για το σεξ, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Τα φάρμακα για διαταραχές της διάθεσης, ασθένειες ή χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν επίσης να επηρεάσουν την σεξουαλική ορμή ή το ενδιαφέρον. Η έλλειψη σύνδεσης, οι ανεπίλυτες συγκρούσεις, η κακή επικοινωνία για τις σεξουαλικές ανάγκες και τα ζητήματα εμπιστοσύνης είναι μερικοί επιπλέον λόγοι.

Ποιος είναι ο ρόλος του σεξ σε έναν γάμο;
Διαφέρει ανάλογα με το ζευγάρι, είπε ο Heck. Είναι πολύ σημαντικό για κάθε σύντροφο να είναι πολύ σαφές ποιος είναι αυτός ο ρόλος για αυτόν. «Για μερικούς ανθρώπους μπορεί να είναι ένας τρόπος σύνδεσης. Για άλλους ανθρώπους, είναι ένας τρόπος να παίζουν με τον σύντροφό τους και να εκφράζουν χαρά και είναι οικειότητα», είπε ο Χεκ. «Είναι πραγματικά διαφορετικό για τον καθένα. Οπότε, νομίζω ότι το πιο σημαντικό κομμάτι είναι να μπορούμε να μιλήσουμε για αυτό μεταξύ μας, για το ποιος είναι ο ρόλος ή ποιες είναι οι προσδοκίες σας».

Για τους περισσότερους, είναι κάτι κοινό μεταξύ των δύο τους και όχι με άλλους στη ζωή τους. Ο ρόλος του σε μια σχέση μπορεί επίσης να εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, είπε ο Heck. Οι σύντροφοι μπορούν να συμφωνήσουν ότι δεν τους ενδιαφέρει να έχουν σεξουαλική επαφή, αλλά αντίθετα μπορούν να είναι οικείοι κρατώντας τα χέρια, χουχουλιάζοντας, φιλώντας, αγκαλιάζοντας και μοιράζοντας συναισθηματική οικειότητα, είπε ο Heck. Αυτό που έχει σημασία είναι η συμφωνία, είπε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα