Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν με αυστηρούς γονείς, αναπτύσσουν συχνά αυτές τις 8 συνήθειες

Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν με αυστηρούς γονείς, αναπτύσσουν συχνά αυτές τις 8 συνήθειες

Υπάρχει μια μοναδική επιρροή των αυστηρών γονέων στα παιδιά τους.  Το να μεγαλώνεις με αυστηρούς κανόνες και υψηλές προσδοκίες μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά συχνά μας διαμορφώνει με τρόπους που δεν αναγνωρίζουμε μέχρι να ενηλικιωθούμε.

Η αυστηρή ανατροφή μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες συνήθειες, κάποιες θετικές και κάποιες αρνητικές.  Έχουν παρατηρηθεί οκτώ κοινές συνήθειες που αποκτούν όσοι άνθρωποι μεγαλώνουν από αυστηρούς γονείς.  Μερικές από αυτές μπορεί να σας εκπλήξουν και όμως, είναι το αποτύπωμα της ανατροφής από ιδιαίτερα αυστηρούς γονείς.

Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν με αυστηρούς γονείς, αναπτύσσουν συχνά αυτές τις 8 συνήθειες

  1. Υπερανάλυση των αποφάσεων
  2. Η ακρίβεια είναι δεύτερη φύση
  3. Έντονη αυτοπειθαρχία
  4. Ανάγκη για δομημένη καθημερινότητα
  5. Δυσκολεύονται να πουν «όχι»
  6. Τελειομανία
  7. Ανάγκη για ιδιωτικότητα
  8. Ψυχική ανθεκτικότητα

Οι οκτώ κοινές συνήθειες που αποκτούν όσοι άνθρωποι μεγαλώνουν με αυστηρούς γονείς, εκφράζονται ως εξής:


Υπερανάλυση των αποφάσεων
Η αυστηρή ανατροφή των παιδιών συχνά περιλαμβάνει τη λήψη αποφάσεων για το παιδί, αφήνοντας μικρό περιθώριο για ανεξάρτητη σκέψη.

Ως αποτέλεσμα, πολλά άτομα που μεγάλωσαν με αυστηρούς γονείς μπορεί να εγκλωβιστούν στην υπερανάλυση,  ακόμα και τις πιο ασήμαντες αποφάσεις τους ως ενήλικες. Μερικές φορές, είναι σαν ο εγκέφαλός τους να αποζημιώνει για όλα αυτά τα χρόνια που έχουν λάβει αποφάσεις γι’ αυτά.

Θα μπορούσαν να αναλύουν για ώρα ένα μενού εστιατορίου, ή να αγωνιούν για το ποιο πουκάμισο να φορέσουν σε μια συνηθισμένη  έξοδο. Μπορεί να φαίνεται ασήμαντο για τους άλλους, αλλά η διαδικασία λήψης αποφάσεων μπορεί να είναι εξουθενωτική για αυτούς.

 
Τα καλά νέα είναι ότι η υπερβολική σκέψη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προσεκτικό σχεδιασμό και διεξοδικότητα στην εργασία τους, τα οποία είναι πολύτιμες ιδιότητες σε πολλούς επαγγελματικούς τομείς. Έτσι, ενώ μπορεί να είναι ένα βάρος, αυτή η συνήθεια της υπερβολικής σκέψης μπορεί μερικές φορές να λειτουργήσει προς όφελός τους.

Θυμηθείτε, αν αναγνωρίζετε αυτήν τη συνήθεια στον εαυτό σας ή στους άλλους, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε από πού προέρχεται και να δείξουμε ενσυναίσθηση.

Η ακρίβεια είναι δεύτερη φύση 
Οι άνθρωποι που μεγαλώνουν με αυστηρούς γονείς, αποκτούν μία ιδιαίτερη αγάπη για την ακρίβεια. Είναι οι άνθρωποι που φτάνουν νωρίτερα από τους άλλους σε επαγγελματικές συναντήσεις και εκείνοι που έχουν μία γενικά καλή σχέση με τον χρόνο.

Στα καλά νέα, η συνήθεια αυτή μπορεί να ευνοήσει την επαγγελματική ζωή του ατόμου. Όλοι θέλουν να συνεργάζονται με άτομα που τα διέπει η ακρίβεια, και η δημιουργία ενός επαγγελματικού ονόματος συνυφασμένου με την ακρίβεια, εμπνέει εμπιστοσύνη και σεβασμό.

Την ίδια στιγμή, μπορεί να γίνει αιτία άσκοπου στρες.  Αν σας έχουν μεγαλώσει αυστηροί γονείς με αποτέλεσμα να είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι με την ώρα, μην ξεχνάτε να είστε επιεικείς με  τον εαυτό σας και να θυμάστε ότι, η ζωή έχει και τα απρόοπτά της.

Έντονη αυτοπειθαρχία
Τα παιδιά που είχαν αυστηρούς γονείς, γίνονται συχνά κύριοι της αυτοπειθαρχίας. Έχοντας μεγαλώσει με αυστηρούς κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές, αναπτύσσουν φυσικά μια ισχυρή αίσθηση πειθαρχίας που συχνά επεκτείνεται στην ενήλικη ζωή τους.

Για παράδειγμα, μπορεί να είναι πιο πιθανό να παραμείνουν σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής ή να μάθουν μια νέα δεξιότητα, επειδή έχουν συνηθίσει να θέτουν στόχους και να τους επιτυγχάνουν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, μια μελέτη σχετικά με την προσωπικότητα, διαπίστωσε ότι η αυτοπειθαρχία είναι καλύτερος δείκτης πρόβλεψης της ακαδημαϊκής επιτυχίας από το IQ. Έτσι, αν και αυτή η συνήθεια μπορεί να προέρχεται από μια αυστηρή ανατροφή, είναι ένα πολύτιμο στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχία σε διάφορους τομείς της ζωής.  Όμως, όπως ισχύει σε όλα τα πράγματα, το κλειδί είναι η ισορροπία. Είναι δηλαδή, εξίσου σημαντικό να μπορούμε να χαλαρώνουμε και να ξεκουραζόμαστε.

Ανάγκη για δομημένη καθημερινότητα 
Οι αυστηροί γονείς λειτουργούν συχνά σύμφωνα με το πρόγραμμα. Υπάρχει μια καθορισμένη ώρα για γεύματα, δουλειές, εργασία στο σπίτι και ύπνο. Αυτή η ανατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μια συγγένεια για τη δομή και τη ρουτίνα στην ενηλικίωση.

Άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει με αυστηρούς γονείς, θέλουν να ακολουθούν μία δομημένη και προβλέψιμη καθημερινότητα. Καταστρώνουν ακριβή σχέδια, επιζητούν δουλειές με ξεκάθαρες προσδοκίες και αναστατώνονται όταν κάποιος ή κάτι διαταράσσει τη ρουτίνα τους. Μπορεί η συνήθεια αυτή να τους βοηθά να είναι αποδοτικοί και παραγωγικοί, όμως είναι πάντα σημαντικό να είναι κανείς ευέλικτος. Η ζωή άλλωστε είναι απροσδόκητη και, η προσαρμοστικότητα είναι μια σπουδαία δεξιότητα. Όσο ασφαλής και αν είναι η ρουτίνα, είναι επίσης ωφέλιμο να δοκιμάζετε καινούργια πράγματα.

Δυσκολεύονται να πουν «όχι» 
Είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα παιδί που έχει μεγαλώσει με αυστηρούς γονείς, να πει «όχι». Ως παιδιά, μπορεί να έχουν μάθει να συμμορφώνονται χωρίς ερώτηση, με μικρό περιθώριο για διαφωνία ή διαπραγμάτευση. Ως αποτέλεσμα, συχνά μεταφέρουν αυτήν τη συνήθεια στην ενηλικίωση, βρίσκοντας δύσκολο να θέσουν όρια και να επιβάλλουν τις ανάγκες τους.

Το να λέμε “ναι” όταν θέλουμε πραγματικά να πούμε “όχι” μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα δυσαρέσκειας και κούρασης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είναι σωστό να δώσετε προτεραιότητα στις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες.

Το να μάθεις να λες “όχι”,  απαιτεί υπομονή και ευγένεια. Το να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου δεν σε κάνει εγωιστή ή αγενή, απλά σημαίνει ότι φροντίζεις τη συναισθηματική σου ευημερία. Και αυτό είναι κάτι που όλοι το αξίζουμε.

Τελειομανία 
Όταν ένα παιδί μεγαλώνει με υψηλά πρότυπα, είτε αφορούν βαθμούς, δουλειές του σπιτιού, ή αγωνίσματα, ξέρει ότι οι γονείς του θα περιμένουν πάντα το άριστο. Έτσι, το παιδί μαθαίνει να κυνηγάει πάντα την επιτυχία, ενώ ξεκινά να καλλιεργεί την τελειομανία.

Ως ενήλικες οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν προσκόλληση στη λεπτομέρεια, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να τα κάνουν όλα σωστά, ακόμη και αν δεν υπάρχει ανάγκη.  Αυτή η τελειομανία επεκτείνεται από την εργασία στην προσωπική μου ζωή, από την τακτοποίηση του γραφείου έως τις δουλειές του σπιτιού.

Αν και ο στόχος της αριστείας μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχία, η ακραία τελειομανία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος. Αναγνωρίζοντας αυτό, έχω μάθει ότι μερικές φορές, αρκετά καλό είναι ακριβώς αυτό – αρκετά καλό. Είμαστε όλοι άνθρωποι και το να κάνουμε λάθη είναι ένα μέρος του ταξιδιού μας. Είναι σημαντικό να επιδιώκουμε την πρόοδο, όχι για την τελειότητα.

Ανάγκη για ιδιωτικότητα 
Μεγαλώνοντας, η προσωπική ζωή μπορεί να ήταν πολυτέλεια για όσους έχουν αυστηρούς γονείς. Από το αδιάκριτο άνοιγμα της πόρτας του παιδικού δωματίου, μέχρι τον περιορισμένο προσωπικό χώρο, η έννοια της ιδιωτικότητας μπορεί να τους ήταν ξένη. Ως αποτέλεσμα, κατά την ενηλικίωση, συχνά τοποθετούν μια υψηλή αξία στον προσωπικό τους χώρο και στην ιδιωτική τους ζωή. Μπορεί να προτιμούν να ζουν μόνοι ή να έχουν το δικό τους δωμάτιο σε κοινόχρηστα καταλύματα. Επίσης, μπορεί να είναι πιο επιφυλακτικοί σχετικά με την κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών.

Ενώ η αναζήτηση προσωπικής ζωής είναι υγιής, είναι ανάγκη να συνυπάρχει με με διαφάνεια και εμπιστοσύνη, ειδικά σε στενές σχέσεις. Η ιδιωτικότητα είναι σημαντική, αλλά το ίδιο είναι και η σύνδεση και η ευαλωτότητα με τους άλλους. Ζητούμενο άλλωστε είναι η ισορροπία.

Ψυχική ανθεκτικότητα
Παρά τις προκλήσεις, μια αξιοσημείωτη ικανότητα που τα άτομα που ανατρέφονται από αυστηρούς γονείς αναπτύσσουν είναι η ανθεκτικότητα. Έχοντας ζήσει μια παιδική ηλικία με υψηλές προσδοκίες και κανόνες, αυτά τα άτομα έχουν την ικανότητα να αντεπεξέρχονται στις αντιξοότητες.

Κατανοούν ότι η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη, και είναι εξοπλισμένοι με το θάρρος και την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουν ό,τι βρεθεί μπροστά τους. Η ανθεκτικότητα μπορεί να τους βοηθήσει σε πολλές πτυχές της ζωής, από τις προσωπικές σχέσεις μέχρι τις επαγγελματικές προσπάθειες.

Θυμηθείτε, ανθεκτικότητα δεν σημαίνει ότι δεν πέφτεις, αλλά ότι καταφέρνεις κάθε φορά να σηκώνεσαι. Είναι η παρακαταθήκη για τη δύναμη και την αποφασιστικότητά σας. Σίγουρα μία ιδιότητα για την οποία πρέπει να είστε υπερήφανοι.

Tip: Όσο και αν πιστεύετε ότι είναι καθοριστικός, ο τρόπος που έχουμε μεγαλώσει είναι μεν σημαντικός, αλλά συνιστά ένα μόνο τμήμα της περίπλοκης προσωπικότητάς μας. Μεγαλώνοντας με τους αυστηρούς γονείς, πολλοί αναπτύσσουν συνήθειες της ακριβείας, τελειομανία, υψηλή αυτοπειθαρχία, ή μια βαθιά αξία για την ιδιωτικότητα. Και ενώ κάποιες από αυτές τις συνήθειες μπορεί να δημιουργήσουν προκλήσεις, συχνά οδηγούν σε δυνατά σημεία όπως η ανθεκτικότητα και η αποφασιστικότητα.

Ένα ρητό του Αμερικανού ψυχολόγου Carl Rogers ταιριάζει έντονα εδώ: “Η καλή ζωή είναι μια διαδικασία, όχι μια κατάσταση ύπαρξης. Είναι μια κατεύθυνση, όχι ένας προορισμός. ”

Η αναγνώριση των συνηθειών αυτών στην προσωπικότητάς μας δεν χρειάζεται να συνοδεύεται από κριτική ή κατηγορία των γονιών μας. Αυτό άλλωστε σημαίνει ότι είμαστε παγιδευμένοι στο παρελθόν μας. Αντ’ αυτού, είναι μια ευκαιρία για αυτογνωσία και ανάπτυξη. Σημασία έχει η κατανόηση του ταξιδιού που μας έχει διαμορφώσει και τη χρήση αυτής της γνώσης για να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε τους εαυτούς μας στους ανθρώπους που θέλουμε να γίνουμε.

Η ζωή είναι μια συνεχής διαδικασία μάθησης και εξέλιξης. Κάθε εμπειρία, κάθε συνήθεια, και κάθε κομμάτι του παρελθόντος μας, παίζει τον μοναδικό του ρόλο σε αυτό το ταξίδι. Μας κάνει αυτούς που είμαστε σήμερα και αυτούς που θα γίνουμε αύριο.

.enikos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα