Οι άνδρες που αδιαφορούν για τα συναισθήματα των συντρόφων τους, εμφανίζουν αυτές τις 8 συμπεριφορές

Οι άνδρες που αδιαφορούν για τα συναισθήματα των συντρόφων τους, εμφανίζουν αυτές τις 8 συμπεριφορές

Η διαχείριση των ανθρώπινων σχέσεων είναι απαιτητική και περίπλοκη υπόθεση. Στην αρχή όλα μοιάζουν ονειρικά, ρόδινα και σπάνια σκεφτόμαστε ότι μπορεί κάτι να διαταράξει την ηρεμία και την ευτυχία του ταιριαστού μας έρωτα. Και όμως, ο καιρός και η γνωριμία, εμφανίζει δυσκολίες που ούτε καν τις φανταζόμασταν. Μία από τις πιο δύσκολες καταστάσεις στις οποίες μπορεί να εγκλωβιστεί μία γυναίκα, είναι να συνάψει σχέση με έναν άνδρα ο οποίος αδιαφορεί για τα συναισθήματά της.

Οι άνδρες που αδιαφορούν για τα συναισθήματα των συντρόφων τους, εμφανίζουν αυτές τις 8 συμπεριφορές

  • Δεν ακούν πραγματικά
  • Απουσία ενσυναίσθησης
  • Κυριαρχούν στη συζήτηση
  • Αδιαφορούν για τα όρια
  • Απουσία αμοιβαιότητας και συναισθηματικής υποστήριξης
  • Δεν μπορούν να ζητήσουν συγγνώ
  • Συχνή κριτική
  • Αδιαφορία για τα συναισθήματα

Δεν ακούν πραγματικά

Η ουσιαστική, με ενδιαφέρον και ενεργητική ακρόαση είναι θεμελιώδους σημασίας σε κάθε συντροφική σχέση. Η ενεργητική ακρόαση αναφέρεται στην προσπάθεια αφουγκρασμού συνολικά του ανθρώπου που επικοινωνεί, δεν αφορά απλά την επιφανειακή ανταλλαγή φράσεων-αποβλέπει στην κατανόηση των συναισθημάτων και των σκέψεων πίσω από αυτές.

Άνδρες που δεν ενδιαφέρονται για τα συναισθήματα της συντρόφου τους, δεν έχουν την ικανότητα της ενεργητικής ακρόασης, αλλά αυτή επηρεάζει όλες τις ανθρώπινες σχέσεις τους, όχι μόνο τις συντροφικές.

Διακόπτουν τους ανθρώπους όταν μιλούν, αποφεύγουν την επαφή με τα μάτια, οι απαντήσεις τους είναι γενικές και αφηρημένες και συχνά ξεφεύγουν από το θέμα. Η αναγνώριση της συμπεριφοράς αυτής είναι ένα ισχυρό σημάδι που προειδοποιεί ότι, ο άνδρας αυτός δεν ενδιαφέρεται για τα συναισθήματα της συντρόφου του.

Απουσία ενσυναίσθησης

Ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα αντίληψης των συναισθημάτων των άλλων, σε διαφορετικές καταστάσεις της ζωής. Είναι το υπόβαθρο για κάθε αληθινή και ουσιαστική σχέση. Άνδρες που δεν φροντίζουν τα συναισθήματα της γυναίκας τους, συχνά είναι άνθρωποι χωρίς ενσυναίσθηση. Συνήθως, είναι άνθρωποι που είναι αυτάρεσκοι, εγωκεντρικοί με ελάχιστο ή καθόλου ενδιαφέρον για τις εμπειρίες και τα συναισθήματα της γυναίκας τους. Η κατάσταση αυτή διαβρώνει τη συντροφική σχέση, καθώς αποτελεί σημάδι ότι ο άνδρας δεν νοιάζεται για τα συναισθήματα της συντρόφου του.

Πρόκειται για μία συμπεριφορά που επισκιάζει εν τέλει, κάθε ανθρώπινη επαφή κάνοντάς την μονόπλευρη, καταλήγοντας σε συναισθηματική εξουθένωση και, συχνά σε διάλυση της σχέσης.

Κυριαρχούν στη συζήτηση

Κάθε συζήτηση είναι προϊόν συνεργασίας και αρμονίας, ο συντονισμός ανάμεσα σε έναν πομπό και έναν δέκτη που επικοινωνούν με βασικότερο παράγοντα τη θέληση να επικοινωνήσουν.

Όχι όμως, στην περίπτωση των ανδρών που αδιαφορούν για τα συναισθήματα της συντρόφου τους, αφού, στις καταστάσεις αυτές, το ζητούμενο είναι να επικρατήσουν στη συζήτηση και να ακούγεται μόνο η φωνή τους. Έτσι, καταλήγουν να καυχιούνται για τον εαυτό τους και τις εμπειρίες τους, αφήνοντας ελάχιστο περιθώριο να μιλήσουν άλλοι. Μία σχετική μελέτη δείχνει ότι η τάση αυτή μαρτυρά ναρκισσιστικές τάσεις.

Η επικράτηση και η μονοπώληση της συζήτησης και η ανάγκη θαυμασμού, αποτελούν στοιχεία που υποδεικνύουν άτομο με έντονες ναρκισσιστικές τάσεις. Επίσης, είναι χαρακτηριστική τάση των ανθρώπων που δεν ενδιαφέρονται για τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων.

Αδιαφορούν για τα όρια

Τα όρια είναι πολύ σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας κάθε συντροφικής σχέσης, προστατεύουν τον προσωπικό χώρο και την ιδιωτικότητα καθενός από τους συντρόφους, διασφαλίζουν την ηρεμία και τον σεβασμό ανάμεσα στο ζευγάρι.

Η παραβίαση των ορίων από έναν άνδρα μπορεί να γίνεται αρχικά, σταδιακά και ανεπαίσθητα και, με το πέρασμα του χρόνου, να γίνεται όλο και πιο θρασεία και απερίφραστη. Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός των ορίων -ή η έλλειψή του-, μαρτυρά το ενδιαφέρον ενός άνδρα για τη σύντροφό του.

Απουσία αμοιβαιότητας και συναισθηματικής υποστήριξης

Όλη η ομορφιά των σχέσεων, βρίσκεται στην αμοιβαιότητα, την ανταλλαγή της συναισθηματικής υποστήριξης, τη σιγουριά και την ασφάλεια ότι υπάρχει κάποιος άνθρωπος που μπορεί να κυρίως, θέλει να σε στηρίζει και να σε παρηγορά, να σου ανεβάζει το ηθικό και να σε κάνει χαρούμενο. Οι άνδρες, ωστόσο που δεν ενδιαφέρονται για τα συναισθήματα της γυναίκας τους, δεν καταφέρνουν να ανταποδίδουν όσα αφειδώς λαμβάνουν.

Αν αισθάνεστε ότι είστε σε μία σχέση στην οποία διαρκώς δίνετε και επενδύετε συναισθηματικά, χωρίς ποτέ να νιώθετε ότι υπάρχει ανταπόκριση, αναγνωρίστε το ως ένα σημάδι έλλειψης σεβασμού. Έχει μεγάλη σημασία να καταλάβετε τα σημάδια που δείχνουν την ανικανότητα κάποιου να καταλάβει τα συναισθήματά σας αφού θα μπορέσετε, μέσα από τα σημάδια αυτά, να αξιολογήσετε την ποιότητα της σχέσης σας.

Δεν μπορούν να ζητήσουν συγγνώμη

Τα λάθη είναι αναπόφευκτα και, ως εκ τούτου, το ίδιο και οι συγγνώμες. Το να ζητάμε συγγνώμη, είναι ένα αναγκαίο κομμάτι της διατήρησης της υγείας μίας σχέσης, με την παραδοχή του λάθους μας και την επιθυμία επανόρθωσης. Αν παρατηρείτε ότι ένας άνδρας δυσκολεύεται ιδιαίτερα να παραδεχτεί ότι έκανε ένα λάθος, αν έχει την τάση να θέλει να βάζει την περηφάνεια του πάνω από τη σχέση, αυτό πιθανώς να σημαίνει ότι ο άνδρας αυτός δεν νοιάζεται, ουσιαστικά, για τα συναισθήματά σας.

Συχνή κριτική

Σε κάποιο βαθμό,  η εποικοδομητική κριτική μπορεί να σας βοηθήσει, να σας ωθήσει να βελτιωθείτε, να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας. Η διαφορά όμως ανάμεσα στην επιζήμια, την καταστροφική κριτική και τη δημιουργική, εποικοδομητική κριτική, η διαφορά είναι ουσιαστική. Άνδρες που δεν ενδιαφέρονται για τα συναισθήματα της συντρόφου τους, παραβιάζουν τα όρια, ενώ μπορεί να κριτικάρουν έντονα και συχνά, χωρίς να ενδιαφέρονται για τον αντίκτυπο των λόγων τους. Άλλωστε, για εκείνους, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού, όπως λένε, απλώς είναι ειλικρινείς.

Η συμπεριφορά τους καταλήγει να είναι η διαρκής επισήμανση των λαθών της συντρόφου τους, ο υποβιβασμός των κατορθωμάτων τους, τα αγενή σχόλια.  Η διαρκής κριτική ωστόσο, δημιουργεί τοξικό περιβάλλον όπου οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν τους εκτιμούν και όπου συνεχώς κατακρίνονται. Η αναγνώριση της συμπεριφοράς αυτής είναι σημαντική, καθώς βοηθά στην αναγνώριση μη υγιών δυναμικών των σχέσεων και, κατά συνέπεια, της δυνατότητας δημιουργίας ενός υποστηρικτικού και ενθαρρυντικού περιβάλλοντος. Μην ξεχνάτε ότι όλοι οι άνθρωποι αξίζουμε σεβασμό και ευγένεια, σε κάθε μας επαφή.

Αδιαφορία για τα συναισθήματα

Στον πυρήνα κάθε ουσιαστικής σχέσης, βρίσκεται ο σεβασμός, ειδικά προς τα συναισθήματα του άλλου. Σεβασμός σημαίνει κατανόηση της σημασίας και της εγκυρότητας των αισθημάτων του άλλου. Οι άνδρες που αδυνατούν να αντιληφθούν τα συναισθήματα της συντρόφου τους, δεν νιώθουν σεβασμό, ακυρώνουν τα αισθήματά τους, τα θεωρούν ασήμαντα ή τα κοροϊδεύουν ή ακόμη, μπορεί να τα εργαλειοποιούν και να τα χρησιμοποιούν εναντίον τους.

Το σημαντικότερο όλων είναι να καταλάβετε ότι η συμπεριφορά αυτή δεν έχει να κάνει με το άτομο που τη δέχεται, αλλά περισσότερο, χαρακτηρίζει και αφορά το άτομο που την προκαλεί. Να θυμάστε ότι, τα συναισθήματά σας έχουν αξία και αξίζουν σεβασμό. Μην επιτρέψετε σε κανέναν να σας πείσει για το αντίθετο.

Tip: Οι περίπλοκες δυναμικές της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης και συμπεριφοράς, είναι καλά εδραιωμένες στην αντίληψη και τον σεβασμό μας για τα συναισθήματα των άλλων. Καθοριστικής σημασίας παράγοντας, είναι η ενσυναίσθηση, δηλαδή η ικανότητα να καταλάβουμε τις σκέψεις και να συναισθήματα, να έρθουμε στη θέση ενός άλλου ανθρώπου, να δούμε τον κόσμο από το δικό τους πρίσμα. Η δυνατότητα αυτή είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε ουσιαστικής σχέσης.

Οι άνδρες που συστηματικά αδιαφορούν για τα συναισθήματα της συντρόφου τους, συχνά εμφανίζουν κάποιες κοινές συμπεριφορές. Η πλευρά που λαμβάνει τη συμπεριφορά αυτή, πρέπει να προνοήσει προκειμένου η κατάσταση αυτή να μην χρονίσει. Αν είστε παρατηρητικές, θα καταλάβετε τις συμπεριφορές αυτές σ’ έναν άντρα, αφού θα διατρέχουν όλες του τις αλληλεπιδράσεις και τις επαφές με τον κόσμο. Βλέποντας αντικειμενικά και κατανοώντας τη συμπεριφορά ενός άνδρα, η γυναίκα μπορεί να επιλέξει σε τι είδους σχέση θέλει να είναι με τον άνθρωπο αυτό.

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα