Αν κάποιος λέει αυτά τα 7 πράγματα, σας ζηλεύει κρυφά

Αν κάποιος λέει αυτά τα 7 πράγματα, σας ζηλεύει κρυφά

Έχετε ακούσει ποτέ ότι η ζήλια είναι ασθένεια; Λοιπόν, μπορεί να υπάρχει περισσότερη αλήθεια σ’ αυτό απ’ ό,τι νομίζετε.

Όπως ένας επίμονος βήχας, η ζήλια μπορεί να αποκαλυφθεί ακόμα και όταν προσπαθούμε να την κρύψουμε. Συχνά επικοινωνείται μέσω ανεπαίσθητων ενδείξεων στην ομιλία και τη συμπεριφορά μας.

Έτσι, αν έχετε αναρωτηθεί εάν ένα άτομο σας ζηλεύει κρυφά τότε χρειάζεται να δώσετε προσοχή στην επιλογή των λέξεων που κάνει. Εκεί κρύβεται η απάντηση. Παρακάτω θα διαβάσετε 7 πράγματα που λέει συνήθως κάποιος, όταν σας ζηλεύει κρυφά.

Αν κάποιος λέει αυτά τα 7 πράγματα, σας ζηλεύει κρυφά

  • «Είσαι τόσο τυχερός»
  • «Θα μπορούσα κι εγώ να το κάνω αυτό αν είχα το χρόνο»
  • «Δεν καταλαβαίνω τι το σπουδαίο υπάρχει;»
  • «Πρέπει να είναι ωραία»
  • «Σε ήξερα πριν γίνεις…»
  • «Είναι εύκολο για σένα»
  • «Δεν ξέρω γιατί όλοι πιστεύουν ότι είσαι τόσο…»

«Είσαι τόσο τυχερός»

Ακούγεται σαν κομπλιμέντο, σωστά; Λοιπόν, όχι πάντα. Όταν κάποιος αναφέρεται συνεχώς στα επιτεύγματά σας ως «τύχη», αυτό μπορεί να δείχνει την κρυφή ζήλια του.

Ναι, η τύχη παίζει ρόλο στη ζωή όλων μας. Αλλά το να αποδίδετε όλη την επιτυχία που με κόπο κερδίσατε σε απλή τύχη μπορεί να είναι ένας διακριτικός τρόπος υπονόμευσης των προσπαθειών σας. Είναι σαν να λένε: «Δεν το κέρδισες αυτό. Απλά στάθηκες τυχερός».

Έτσι, την επόμενη φορά που κάποιος θα θεωρήσει τα επιτεύγματά σας ως «τύχη», δώστε προσοχή. Θα μπορούσε να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή επιπόλαιη παρατήρηση. Να θυμάστε, η επιτυχία δεν είναι μόνο τύχη. Είναι σκληρή δουλειά, αφοσίωση και επιμονή. Και αξίζετε αναγνώριση γι’ αυτό.

«Θα μπορούσα κι εγώ να το κάνω αυτό αν είχα το χρόνο»

Αυτή η φράση μπορεί να υπονοεί ότι πιστεύουν ότι είναι εξίσου ικανοί με εσάς. Αν είχαν μόνο το χρόνο ή τους πόρους, θα μπορούσαν να πετύχουν ό,τι κι εσείς. Είναι ένας διακριτικός τρόπος να υποβαθμίσουν την επιτυχία σας.

Όλοι έχουν τον ίδιο αριθμό ωρών την ημέρα. Το θέμα είναι πώς επιλέγουμε να τις χρησιμοποιήσουμε. Αν κάποιος χρησιμοποιεί συνεχώς αυτή τη φράση, σημαίνει ότι τρέφει μια κρυφή ζήλια για εσάς.

«Δεν καταλαβαίνω τι το σπουδαίο υπάρχει;»

Φανταστείτε το εξής. Έχετε μόλις πετύχει κάτι που θέλατε καιρό, για παράδειγμα να δημοσιεύσετε ένα άρθρο σας σε ένα επιστημονικό περιοδικό. Το μοιράζεστε με μία φίλη σας και η αντίδραση της είναι περίεργη. Σας λέει: «Δεν καταλαβαίνω τι το σπουδαίο υπάρχει;»

Είναι πιθανό να απορρίπτει την επιτυχία σας επειδή ζηλεύει. Αυτή η φράση μπορεί να είναι ένα σαφές σημάδι κρυφού φθόνου. Υποβαθμίζοντας το επίτευγμά σας, προσπαθεί να κάνει τον εαυτό της να νιώσει καλύτερα για την κατάστασή της.

Χρειάζεται να δώσετε προσοχή εάν παρατηρείτε ότι κάποιος υποβαθμίζει συνεχώς τις επιτυχίες σας. Μπορεί να έχετε να κάνετε με μία περίπτωση κρυφής ζήλιας.

«Πρέπει να είναι ωραία»

Επιφανειακά, αυτό φαίνεται σαν ένα ακίνδυνο σχόλιο. Αλλά όταν ψάξετε βαθύτερα, πρόκειται για μια φράση που συχνά διαπνέεται από φθόνο. Αυτή η δήλωση υπονοεί ότι το άτομο πιστεύει ότι εσείς βρίσκεστε σε πιο ευνοϊκή κατάσταση από εκείνο.

Αλλά αντί να χαίρονται για εσάς, χρησιμοποιούν αυτό το παθητικό-επιθετικό σχόλιο για να εκφράσουν την κρυφή τους δυσαρέσκεια. Είναι σαν να υπαινίσσονται: «Πρέπει να είναι ωραίο να έχεις τέτοιες πολυτέλειες, ενώ οι υπόλοιποι από εμάς πρέπει να δουλεύουμε σκληρά».

«Σε ήξερα πριν γίνεις…»

Μερικές φορές, οι άνθρωποι από το παρελθόν μας δυσκολεύονται να αποδεχτούν την ανάπτυξή μας. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι έχετε γίνει επιτυχημένη στην καριέρα σας. Ένας παλιός φίλος μπορεί να πει: «Σε ήξερα πριν γίνεις ένα σπουδαίο στέλεχος».

Αυτή η φράση είναι συνήθως μεταμφιέζει την ζήλια που νιώθει. Δείχνει ότι προσπαθεί να σας κρατήσει πίσω σε αυτό που ήσασταν, αντί να αναγνωρίσει το πρόσωπο που έχετε γίνει.

Είναι ο τρόπος τους να εξισώσουν τα δεδομένα και να διεκδικήσουν τη σημασία τους στη ζωή σας. Αν ένας παλιός φίλος ή γνωστός σας θυμίζει συνεχώς το παρελθόν σας, ζηλεύει κρυφά το παρόν σας.

«Είναι εύκολο για σένα»

Αυτή η φράση υπονοεί ότι τα επιτεύγματά σας δεν είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσής σας, αλλά αντίθετα οφείλονται σε κάποιο έμφυτο πλεονέκτημα που έχετε.

Συνήθως οι άνθρωποι αυτοί παραγνωρίζουν την προσπάθεια σας και τις ώρες που έχετε επενδύσει για να καταφέρετε κάτι. Το παρουσιάζουν ως το αποτέλεσμα μίας φυσικής ικανότητας που έχετε. Αυτό ίσως να δείχνει ότι ζηλεύουν κρυφά τα επιτεύγματα σας.

«Δεν ξέρω γιατί όλοι πιστεύουν ότι είσαι τόσο…»

Όταν κάποιος δεν μπορεί να καταλάβει γιατί οι άλλοι σας εκτιμούν ή σας κάνουν κομπλιμέντα, μπορεί να είναι επειδή τρέφει αισθήματα ζήλιας.

Είτε πρόκειται για το ταλέντο σας, την εμφάνιση, την επιτυχία ή ακόμη και την προσωπικότητά σας αν κάποιος αναρωτιέται γιατί οι άλλοι σας εκτιμούν τόσο πολύ, δεν είναι επειδή δεν καταλαβαίνει. Πιθανότατα είναι επειδή ζηλεύει κρυφά και προσπαθεί να μειώσει την αξία σας στα δικά του μάτια και πιθανώς και στα μάτια των άλλων.

Αν ακούσετε ποτέ αυτή τη φράση να απευθύνεται σε εσάς, μην την αφήσετε να σας επηρεάσει. Μην αμφισβητείτε την αξία σας με βάση την αδυναμία κάποιου άλλου να τη δει.

Δύσκολο έργο

Οι σχέσεις και η αποκρυπτογράφηση των κρυμμένων συναισθημάτων μπορεί να είναι ένα δύσκολο έργο. Αλλά να θυμάστε, αν έχετε παρατηρήσει ότι αυτές οι φράσεις απευθύνονται σε εσάς, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα κακή πρόθεση.

Ναι, η ζήλια μπορεί να βγάλει τον χειρότερο εαυτό των ανθρώπων, οδηγώντας τους να λένε πράγματα που δεν εννοούν. Και είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε αυτά τα σημάδια. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να θυμάστε ότι όλοι παλεύουν με τις ανασφάλειές τους.

Οπότε, τι μπορείτε να κάνετε; Μην το παίρνετε προσωπικά. Η ζήλια τους αφορά περισσότερο τους ίδιους παρά εσάς. Αντικατοπτρίζει την εσωτερική τους σύγκρουση και δεν αποτελεί μέτρο για την δική σας αξία.
 
Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα