Σχέσεις: Δύο στοιχεία που μαρτυρούν αφοσίωση

Σχέσεις: Δύο στοιχεία που μαρτυρούν αφοσίωση

Ένα από τα συστατικά που πρέπει να έχουν οι σχέσεις για να στεριώσουν είναι η αφοσίωση. Και έρευνα του 2023 έδειξε πως αυτή φαίνεται με συγκεκριμένους τρόπους.

Πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να έχουμε απόλυτη πίστη ότι η σχέση στην οποία βρισκόμαστε θα διαρκέσει. Είτε μας στοιχειώνουν σχέσεις του παρελθόντος είτε προβάλλουμε τον φόβο μας να δεσμευτούμε και να είμαστε ευάλωτοι σε μια σχέση, το να γνωρίζουμε ότι ο σύντροφός μας είναι πιστός, μπορούμε να βασιστούμε πάνω του και μας είναι αφοσιωμένος μπορεί να καταπνίξει αυτούς τους φόβους.

Μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Social and Personal Relationships διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλό επίπεδο δέσμευσης στις σχέσεις συμπεριφέρονται με τρόπους που λειτουργούν υπέρ της σχέσης και δείχνουν την αταλάντευτη αφοσίωσή τους σε ένα κοινό μέλλον.

Εδώ είναι δύο σημάδια, σύμφωνα με τη μελέτη, ότι ο σύντροφός σας είναι πολύ αφοσιωμένος σε εσάς.

Η αφοσίωση στις σχέσεις
 
1. Σας καθησυχάζει ανοιχτά για τις προθέσεις του
Η επικοινωνία είναι το σωσίβιο σωτηρίας κάθε σχέσης. Ένας σύντροφος που είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένος στη σχέση σας θα δώσει προτεραιότητα στην ανοιχτή, ειλικρινή και συνεπή επικοινωνία. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πολύ αφοσιωμένοι σύντροφοι θα καταστήσουν σαφή την πρόθεσή τους να χτίσουν ένα μέλλον μαζί σας.

Τα άτομα αυτά δεν αρκούνται στο να δηλώνουν τη δέσμευσή τους μια στις τόσες, αλλά προτιμούν να εκφράζουν τακτικά τον ενθουσιασμό και την αφοσίωσή τους σε μια μακροχρόνια σχέση, επιβεβαιώνοντας καθημερινά τον δεσμό με τον σύντροφό τους.

Καθημερινές διαβεβαιώσεις δέσμευσης μπορεί να είναι το να κάνετε σχέδια μαζί, όπως το να συζητάτε για ένα ταξίδι που μπορεί να κάνετε τον επόμενο χρόνο, ή το να χρησιμοποιείτε εκφράσεις και δηλώσεις που αντανακλούν την επιθυμία να μοιραστείτε ένα «για πάντα» και να γεράσετε μαζί.

Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σύντροφοι ατόμων με υψηλή αφοσίωση τείνουν να αντιλαμβάνονται αυτές τις επιβεβαιωτικές συμπεριφορές πιο έντονα, γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερο την ιδέα ότι οι διαβεβαιώσεις αποτελούν μια απτή απόδειξη δέσμευσης στην καθημερινή ζωή που μπορεί να κάνει μια σχέση ν’ ανθίσει.

Η έρευνα δείχνει ότι όταν ένας σύντροφος επενδύει πολύ σε μια σχέση, ενισχύει το αίσθημα ευγνωμοσύνης του άλλου συντρόφου και τη δική του δέσμευση στη σχέση, δημιουργώντας έναν κύκλο θετικής ανατροφοδότησης.

Οι πολύ αφοσιωμένοι σύντροφοι δίνουν έμφαση στο μέλλον, συζητώντας τους μακροπρόθεσμους στόχους, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους. Ταυτόχρονα, μέσα σε όλα αυτά, δίνουν προτεραιότητα στη σχέση, δείχνοντας προθυμία να προσαρμοστούν, να συμβιβαστούν και να αναπτυχθούν μαζί ως μονάδα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα