Οκτώ σημάδια που φωνάζουν ότι ο σύντροφός σου είναι τοξικός

Οκτώ σημάδια που φωνάζουν ότι ο σύντροφός σου είναι τοξικός

Μερικές φορές, είναι δύσκολο να καταλάβεις αν βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά που μαρτυρούν τους τοξικούς ανθρώπους.

Οι τοξικοί σύντροφοι μπορεί να φαίνονται τέλειοι. Αλλά, συχνά αυτό συμβαίνει επειδή είναι πιο εύκολο να καμουφλάρουν τον πραγματικό τους εαυτό. Γεγονός που μπορεί να σε εμποδίσει να τους αναγνωρίσεις. Παρακάτω θα βρεις 8 χαρακτηριστικά, που μπορεί να μαρτυρούν μια τοξική δυναμική σε μία σχέση.

Ένας τοξικός σύντροφος σε ζηλεύει

Εδώ μιλάμε για παθολογική ζήλεια και φθόνο. Μιλάμε για έναν σύντροφο ο οποίος δεν χαίρεται με τις επιτυχίες σου και σε ζηλεύει όχι μόνο ερωτικά, αλλά για ό,τι καλό μπορεί να σου συμβαίνει. Οι τοξικοί σύντροφοι αισθάνονται ανεπαρκείς και νιώθουν αποτυχημένοι και «λίγοι». Φαινομενικά μπορεί να το παίζουν άνετοι και cool, αλλά στην πραγματικότητα συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους πάντες. Ναι και με σένα.

Σε κατακρίνει ή σε υποτιμά
Εάν είσαι σε μια τοξική σχέση με κάποιον που πάσχει από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, μπορεί να αντλεί ευχαρίστηση υποτιμώντας την επιτυχία των άλλων, ώστε να μπορέσουν να νιώσουν καλύτεροι. Έτσι, καταλήγουν να επικρίνουν τους άλλους γύρω τους συνέχεια. Διογκώνουν την αυτοεκτίμησή τους για να πείσουν τους άλλους για το πόσο καλοί είναι.

Ένας τοξικός σύντροφος γυρίζει πάντα το πρόβλημα σε εσένα
Οι τοξικοί άνθρωποι κατηγορούν τους άλλους για τα λάθη τους και βρίσκουν τρόπους να καλύψουν τις πράξεις τους, ώστε να μην φταίνε ποτέ. Έτσι, ένας τοξικός σύντροφος πιθανότατα θα βρει πάντα έναν τρόπο να διαστρεβλώσει τα πράγματα, έτσι ώστε να φαίνεται ή να σε κάνει να πιστέψεις ότι φταις εσύ. Γενικά πάντα φταίνε οι άλλοι κι εκείνος είναι πάντα τέλειος.

Σε χρησιμοποιεί ανάλογα με τους στόχους τους
Ένας τοξικός σύντροφος, προσποιείται προκειμένου να κερδίσει τον θαυμασμό σου, αλλά θα σε απορρίψει ή θα σε υποτιμήσει όταν διαπιστώσει ότι οι ανάγκες του δεν είναι προτεραιότητά σου. Είστε απλώς εκεί για να του δώσεις κάτι που χρειάζεται, όπως επιβεβαίωση, χρήματα, σεξ, αγάπη, υποστήριξη. Νιώθει καλά προβάλλοντας τον εαυτό του και θέλει κοντά του μόνο όποιον μπορεί να τον βοηθήσει να πετύχει τους στόχους του.

Προβάλλουν μια ψεύτικη προσωπικότητα για να κρύψουν αυτό που πραγματικά είναι
Όσοι έχουν τοξικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, μπορούν να σε γοητεύσουν με μια ψεύτικη αίσθηση εμπιστοσύνης και ασφάλειας για να τραβήξουν την προσοχή σου. Ωστόσο, μια τοξική σχέση, σε κάνει να νιώθεις κενή, αφού ένα τοξικό άτομο δεν μπορεί να αποκαλύψει τίποτα για την πραγματική του φύση ή να εκτεθεί. Θα πει στους ανθρώπους γύρω του, αυτό που θέλουν να ακούσουν και θα μιμηθούν αυτό που χρειάζονται, ώστε να μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους τους.

Ένας τοξικός σύντροφος δεν έχει ενσυναίσθηση ή τύψεις
Τα τοξικά άτομα, δεν έχουν ενσυναίσθηση ή τύψεις για το πώς συμπεριφέρονται στους ανθρώπους, επειδή αισθάνονται ότι έχουν το δικαίωμα να συμπεριφέρονται με οποιονδήποτε τρόπο ικανοποιεί τις δικές τους ανάγκες, χωρίς σεβασμό προς τους άλλους. Όταν οι άλλοι αποτυγχάνουν να εξυπηρετήσουν τις προσδοκίες τους, δικαιολογούν οποιαδήποτε κακοποιητική συμπεριφορά. Στην πραγματικότητα απλώς παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως ευγενικό ή προσποιούνται ότι έχουν ενσυναίσθηση, έτσι ώστε οι άνθρωποι να είναι εκεί για να τους δώσουν αυτό που χρειάζονται.

Ένας τοξικός σύντροφος επικρίνει τους πάντες και τα πάντα
Οι τοξικοί άνθρωποι προβάλλουν την αίσθηση της ανεπάρκειάς τους στους άλλους, βρίσκοντας πάντα ψεγάδια. Έχουν αυταπάτες και βλέπουν τον καθένα μέσα από τις δικές τους προβολές, διαστρεβλώνοντας ουσιαστικά τον τρόπο που βλέπουν τους άλλους και σχετίζονται μαζί τους.

πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα