9 σημάδια που μαρτυρούν ότι ο σύντροφός σας προσπαθεί να σας αλλάξει

9 σημάδια που μαρτυρούν ότι ο σύντροφός σας προσπαθεί να σας αλλάξει

Οι σχέσεις είναι περίπλοκες. Για τον λόγο αυτό, μία σχέση χρειάζεται συμβιβασμούς και επικοινωνία. Αν αισθάνεστε ότι ο σύντροφός σας προσπαθεί να αλλάξει βασικά στοιχεία της προσωπικότητάς σας, η συνειδητοποίηση αυτή μπορεί να σας πληγώσει.

Αν αναγνωρίζετε αυτά τα 7 σημάδια, ο σύντροφός σας προσπαθεί διακριτικά να σας αλλάξει

  • Διαρκής κριτική
  • Αγάπη υπό όρους
  • Δεν σέβεται τα όρια
  • Σας συγκρίνει
  • Ύπουλη χειριστικότητα
  • Αγνοεί τις ανάγκες σας
  • Εκλογικεύει τις απαιτήσεις που έχει

Διαρκής κριτική

Ορισμένοι, βλέπουν την κριτική θετικά, ως αφορμή για βελτίωση. Αν όμως νιώθετε ότι ο σύντροφός σας διαρκώς σας επικρίνει, ίσως θέλει να σας κάνει να αλλάξετε τις συνήθειές σας, ή προσπαθεί να σας πει ότι δεν είστε αρκετά καλοί. Η εποικοδομητική κριτική, ορισμένες φορές μπορεί πράγματι να βοηθήσει και πρέπει να γίνεται δεκτή. Όμως, μπορεί να βλάψει την αυτοπεποίθησή σας, αν είναι διαρκής. Αν παρατηρείτε ότι ο σύντροφός σας διαρκώς σας ασκεί κριτική, είναι ώρα να κουβεντιάσετε σοβαρά μαζί του.

Αγάπη υπό όρους

Όπως και με τη διαρκή κριτική, όταν η αγάπη εκδηλώνεται υπό όρους, μπορεί να μαρτυρά τη θέληση του συντρόφου σας να αλλάξετε. Αν θέτει αυστηρούς όρους ώστε να κρατήσει η σχέση σας, αυτό είναι ένα δείγμα ότι δεν σας αποδέχεται.

Δεν σέβεται τα όρια

Αν πείτε «όχι» σε κάτι, και ο σύντροφός σας προσπαθεί επίμονα να σας αλλάξει γνώμη, δεν σέβεται τα όριά σας. Όταν διαπιστώνουμε ότι κάποιος δεν σέβεται τα όριά μας, πρέπει να θυμόμαστε ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι να τα διατηρήσουμε ή να τα επαναφέρουμε. Σ’ αυτή την περίπτωση, είναι βοηθητική  η διεκδικητική επικοινωνία και η σαφής εξήγηση της καταπάτησης των ορίων.

Σας συγκρίνει

Η σύγκριση, όταν γίνεται από τον σύντροφο μας, πληγώνει την αυτοεκτίμησή μας. Υπερβολικές συγκρίσεις με άλλους μαρτυρούν ότι ο σύντροφος θέλει ο άνθρωπός του να αλλάξει σε κάτι άλλο από αυτό που είναι.

Ύπουλη χειριστικότητα

Είναι μία πολύ λεπτή μορφή ψυχολογικού χειρισμού και δεν την αντιλαμβανόμαστε εύκολα. Άλλωστε, υπάρχουν διάφορες μορφές χειριστικότητας, όπως:

  • Σας αναγκάζει να μην κάνετε αυτό που θέλετε. Προσπαθεί με έντονο τρόπο, ή με φωνές,  να σας πείσει να κάνετε εκείνο που θεωρεί ο ίδιος σωστό.
  • Ασταμάτητη ομιλία. Δεν σας αφήνει χρόνο να σκεφτείτε με ηρεμία.
  • Υποτιμητικά αστεία και σαρκασμός. Σας ντροπιάζει με αφορμή τις ενέργειες ή τις σκέψεις σας.
  • Αλλοιώνει τη δική σας πραγματικότητα. Προσπαθώντας να σας πείσει ότι αυτά που νιώθετε δεν ισχύουν.

Αν παρατηρείτε τα σημάδια αυτά, σκεφτείτε αν αξίζει τον κόπο να αλλάξετε τον εαυτό σας και, για ποιον λόγο.

Αγνοεί τις ανάγκες σας

Αν προσπαθείτε να ικανοποιείτε τις ανάγκες του συντρόφου σας και διαπιστώνετε ότι αυτό δεν είναι αμοιβαίο, ίσως αυτό είναι ένα σημάδι ότι θέλει ν’ αλλάξει τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας. Θεωρεί τις δικές ανάγκες ασήμαντες και κρίνει ότι δεν αξίζουν να ικανοποιηθούν ή καν να ακουστούν.

Εκλογικεύει τις απαιτήσεις που έχει

Αν εκπλήσσεστε συνεχώς με τις απαιτήσεις ενός συντρόφου, ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε για ποιον λόγο  προσπαθεί να σας πείσει, προσπαθεί να σας κάνει να γίνετε.  Η ειλικρινής επικοινωνία, η έκφραση, και η αποδοχή του συντρόφου, είναι βασικά στοιχεία για ν’ ανθίσει μία σχέση. Η επιμονή ν’ αλλάξει ο σύντροφος που εμείς επιλέγουμε, μαρτυρά απουσία ικανοποίησης , μακροπρόθεσμα φθείρει τη σχέση και πληγώνει τα συναισθήματα του μέλους που προσπαθεί να τη διατηρήσει.

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα