Πέντε σημάδια πως είσαι σε μία εξαρτητική σχέση

Πέντε σημάδια πως είσαι σε μία εξαρτητική σχέση

Μήπως είστε εξαρτημένοι ο ένας από τον άλλον και δεν το ξέρετε;

Ακούγοντας τον όρο «συνεξάρτηση», πιθανολογούμε ότι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι ότι δεν μιλάμε για μια υγιή σχέση. Σύμφωνα με τον όρο που δίνει το Mental Health America, πρόκειται για «μια συναισθηματική και συμπεριφορική κατάσταση που επηρεάζει την ικανότητα κάποιου να έχει μια υγιή και αμοιβαία ικανοποιητική σχέση».

Αν αναρωτιέσαι αν αυτό που μόλις περιγράψαμε είναι κακό, να σου πούμε ότι οι ψυχοθεραπευτές λένε πως δύο μόνο από τις πολλές επιπτώσεις αυτού του είδους τοξικής σχέσης, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης και η απουσία ορίων που επηρεάζουν την ψυχική υγεία των δύο συντρόφων.

Τι ακριβώς σημαίνει όμως να παγιδεύεσαι σε μια σχέση συνεξάρτησης; Η συγκεκριμένη ορίζεται γενικά ως ένα είδος σχέσης, στην οποία το ένα άτομο υποστηρίζει το άλλο σε μια νοσηρή συμπεριφορά μέχρι έναν βαθμό. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέπει σε κάποιον να διατηρήσει έναν εθισμό και φυσικά να μην αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του, ή να γίνει υπερβολικά εξαρτημένος από τη σχέση.

Το να καταλάβεις αν βρίσκεσαι ήδη σε μια τέτοια σχέση, δεν είναι εύκολο σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο φόβος της εγκατάλειψης, οι ανασφάλειες και το υπερβολικό άγχος μπορεί να οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην ανάπτυξη μιας τέτοιας σχέσης.

Η συνεξάρτηση παρατηρείται όταν το ένα άτομο αναλαμβάνει την ευθύνη της ικανοποίησης των αναγκών του άλλου, σε σημείο που να μην αναγνωρίζει τις δικές του ανάγκες ή τα δικά του συναισθήματα.

Η συνεξάρτηση θεωρείται ότι είναι μια κυκλική σχέση, στην οποία ένα άτομο χρειάζεται το άλλο, το οποίο με τη σειρά του έχει ανάγκη να το έχουν ανάγκη. Το συνεξαρτητικό άτομο, εκείνο που προσφέρει, αισθάνεται ανάξιο αν δεν το χρειάζεται το άτομο που λαμβάνει.

5 σημάδια που μαρτυρούν μια σχέση συνεξάρτησης

1. Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Αν τείνεις να κατηγορείς τον εαυτό σου για οτιδήποτε πάει λάθος, χρησιμοποιείς αρνητικές λέξεις για να περιγράφεις τον εαυτό σου και δεν δέχεσαι εύκολα την κριτική, τότε μάλλον τείνεις να εξαρτάσαι από τον σύντροφό σου για να γεμίζει όλα τα παραπάνω. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι από τα πιο εμφανή σημάδια συνεξάρτησης γιατί χωρίς την αποδοχή των άλλων, δεν μπορείς να νιώσεις ότι αξίζεις.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα