Νέα τάση στα ζευγάρια: Χωριστές κρεβατοκάμαρες για καλύτερο ύπνο και ισορροπημένες σχέσεις

Νέα τάση στα ζευγάρια: Χωριστές κρεβατοκάμαρες για καλύτερο ύπνο και ισορροπημένες σχέσεις

Μια νέα τάση που ενισχύεται με την πάροδο του χρόνου κυρίως στη Δύση, δείχνει ότι ο ύπνος θέλει μόνο έναν στο κρεβάτι.

Ο ύπνος των συντρόφων στο ίδιο κρεβάτι είναι μια προσδοκία για όσους αγαπιούνται κι ένα δεδομένο για τα παντρεμένα ζευγάρια. Όταν αγαπάς κάποιον, κοιμάσαι μαζί του στο ίδιο κρεβάτι, κι όταν τσακώνεσαι μαζί του, τότε χωρίζουν οι δρόμοι σας, μ' έναν από τους δύο - συνήθως τον άντρα - να... εξορίζεται στον καναπέ.

«Υπάρχουν πολλές πεποιθήσεις για το νόημα του "οικογενειακού κρεβατιού" αλλά μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε επιστημονικά στοιχεία για το θέμα», όπως εξηγεί ο Γουέιντι Τρόξελ, επικεφαλής σε θέματα συμπεριφοράς και κοινωνικός λειτουργός στην αμερικανική εταιρεία «RAND Corporation».

«Υπάρχει μεγάλη ντροπή για το τι θα συμβεί αν ο σύντροφός μου κι εγώ επιλέξουμε να κοιμηθούμε χωριστά. Αυτή είναι μια πολιτισμική ντροπή χωρίς επιστημονική υποστήριξη», διευκρινίζει.

Οι άνθρωποι κοιμούνται καλύτερα όταν κοιμούνται μαζί; Σε γενικές γραμμές όχι...

«Όταν ο ύπνος των ζευγαριών έγινε αντικείμενο μελέτης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι κοιμούνται λίγο χειρότερα όταν μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι», επισημαίνει ο Αμερικανός επιστήμονας και αναφέρει το Πρώτο Θέμα.  

Η παρουσία άλλων ανθρώπων στη διάρκεια του ύπνου επηρεάζει την ποιότητά του, προσθέτει. Για παράδειγμα, οι άντρες είναι πιο πιθανό να πάσχουν από ορισμένες διαταραχές ύπνου, όπως υπνική άπνοια ή να ροχαλίζουν, ενώ οι γυναίκες να είναι ευεπίφορες στην αϋπνία.

Όπως αναφέρει το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου του αμερικανικού περιοδικού «Washingtonian», στοιχεία του Εθνικού Ιδρύματος για τον Ύπνο «National Sleep Foundation» έδειξαν ότι το 12% των παντρεμένων ζευγαριών στις ΗΠΑ κοιμούνται σε χωριστά κρεβάτια.

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα σε δείγμα τριών χιλιάδων ανθρώπων αποκάλυψε ότι, το 31% των παντρεμένων Αμερικανών, θα ήθελε να καταθέσει αίτηση... διαζυγίου στον ύπνο (μόνο).

Όσοι μπορούν να αντέξουν οικονομικά να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους, καταφεύγουν στις διπλές κρεβατοκάμαρες: το 2017, το περιοδικό «Architectural Digest» είχε χαρακτηρίσει τις χωριστές κρεβατοκάμαρες ως «το πιο καυτό νέο στυλ στις πολυτελείς κατοικίες».

«Ο μύθος ότι ο ύπνος σε χωριστά κρεβάτια σημαίνει "αγάπη ή ένωση χωρίς σεξ" ή και το αντίστροφο, δηλαδή ότι "ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι σημαίνει μια επιτυχημένη σχέση" - καταστρέφει και τα δύο πράγματα που προσπαθεί να διατηρήσει ένα ζευγάρι: τη σχέση του και τον ύπνο του», υποστηρίζει ο Αμερικανός επιστήμονας.

 

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα