To μυστικό της ευτυχίας βρίσκεται στις ισορροπημένες σχέσεις!

Για περισσότερα από 75 χρόνια η έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Grant and Glueck study παρακολούθησε τη σωματική και ψυχική υγεία δύο ομάδων, 465 φτωχών ανδρών που μεγάλωσαν στη Βοστώνη από το 1993 ως το 2014 (Grant study) και 268 αποφοίτων των ετών 1993-1994 του Χάρβαρντ (Glueck study).

Το πιο ξεκάθαρο μήνυμα από τα αποτελέσματά είναι ότι οι καλές σχέσεις μας βοηθάνε να είμαστε πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι. Όταν έχουμε ανθρώπους στους οποίους μπορούμε να στηριχτούμε, είμαστε πιο ήρεμοι, νοιώθουμε λιγότερο πόνο, τόσο σωματικό όσο και ψυχικό, διατηρούμε το μυαλό μας σε καλύτερη κατάσταση.

Φαίνεται επίσης ότι όσοι νοιώθουν μοναξιά, είναι πιο πιθανό να έχουν χειρότερη υγεία και να πεθάνουν νωρίτερα. Επιπλέον οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν χρειάζεται μόνο να έχουμε πολλές φιλίες ή μία μόνιμη ερωτική σχέση αλλά ότι παίζει μεγάλο ρόλο η ποιότητα των σχέσεων που έχουμε, το πόση ασφάλεια και αγάπη νοιώθουμε σε αυτές. Επίσης προτείνουν, αν περνάμε δύσκολες φάσεις στη ζωή μας (π.χ. πένθος, διαζύγιο, απόλυση κ.α.), να ζητάμε βοήθεια από κάποιον σύμβουλο, ψυχολόγο, ομάδα υποστήριξης κλπ.

Πηγή: vita.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα