Νόμιζε πως είχε καρκίνο, αλλά αυτό που βρήκαν στον εγκέφαλό της ήταν ανατριχιαστικό

Έκανα ακούσιες κινήσεις με το δεξί μου χέρι, μου έπεφταν πράγματα. Το χειρότερο από τα συμπτώματα ήταν οι παραισθήσεις. Και δεν είχα πάντα την αίσθηση του χρόνου και του χώρου. Δεν ήμουν πια σε θέση να επεξεργαστώ την πληροφορία πως ένα κλειδί ανοίγει την πόρτα. Αυτό που αντιλαμβανόμουν, ήταν διαφορετικό κι, ως εκ τούτου, ανταποκρινόμουν και διαφορετικά. Αν κάποιος μου ζητούσε ένα στυλό, θα του έδινα, για παράδειγμα, ένα κλειδί»: Η Ρέιτσελ Πάλμα περιγράφει τα συμπτώματα που άρχισαν να εμφανίζονται από τον Ιανουάριο του 2018 και τη ανησύχησαν αρκετά ώστε να καταφύγει άμεσα σε ειδικούς.

Μετά από τις απαραίτητες εξετάσεις και μαγνητικές, από όλες τις πιθανές αιτίες των παραισθήσεων, του αποπροσανατολισμού, του έντονου τρέμουλου και των υπόλοιπων συμπτωμάτων, απέμεινε ίσως η πιο δυσοίωνη: Καρκίνος στον εγκέφαλο. 

Μετά από εκείνον τον Ιανουάριο, τα συμπτώματά της υποτροπίασαν, με αποτέλεσμα να καταλήξει τουλάχιστον 10 φορές στα επείγοντα. «Ωστόσο, κάθε φορά απέκλειαν πως επρόκειτο για εγκεφαλική αιμορραγία οπότε μου έδιναν εξιτήριο. Παρότι αποτελούσα κίνδυνο για τον εαυτό μου και πιθανόν τους άλλους, με άφηναν να φύγω», παραδέχεται η ίδια.

Στη μαγνητική διαπιστώθηκε μία μικρή αλλοίωση στον αριστερό μετωπιαίο λοβό. «Αποφασίσαμε πως θα ήταν ίσως καλύτερο για τη περίπτωσή της να την εγχειρήσουμε», εξηγεί ο δρ. Jonathan Rasouli, επικεφαλής της νευροχειρουργικής κλινικής του Mount Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη.

Ξεκίνησε με αδυναμία στα πόδια - Αποδείχτηκε πως ήταν παρασιτικό σκουλήκι στη σπονδυλική της στήλη

«Μου είπαν πως κατά πάσα πιθανότητα επρόκειτο για κακοήθη όγκο που θα απαιτούσε ακτινοβολία και χημειοθεραπεία ακόμα και μετά την επέμβαση», παραδέχεται η Palma που ενημερώθηκε πως η εγχείρηση θα ήταν επικίνδυνη λόγω του ότι το σημείο του «όγκου» βρισκόταν πολύ κοντά στο κέντρο που ελέγχει την ομιλία.

«Ο αρραβωνιαστικός της τής είχε κάνει μόλις πρόταση γάμου και έψαχναν να συγκατοικήσουν όταν ξαφνικά εκείνη διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο. Το διανοείστε;» τονίζει στο CNN ο Rasouli.

Παρόλα αυτά, η Palma θεώρησε πως η εγχείρηση άξιζε το ρίσκο, συναινώντας να μπει στο χειρουργείο.

Η πρώτη επέμβαση που ήταν «διερευνητική» έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου του 2018. Ακολούθησε μία δεύτερη, για την απομάκρυνση του υποτιθέμενου όγκου, στις 12 του ίδιου μήνα. «Κάναμε μία μικρή ανατομή στον εγκεφαλικό ιστό κι αυτό που είδαμε ήταν μία ενθυλακωμένη βλάβη ωοειδούς σχήματος. Έμοιαζε με αυγό ορτυκιού, ίδιο μέγεθος, ίδια όψη, ίδια σφριγηλότητα» εξηγεί ο δρ Rasouli που παραδέχεται πως την ίδια στιγμή που έβλεπε το εύρημα, διαπίστωνε πως δεν ήταν όγκος.

Ερωτηθείς για το πώς μοιάζει ένας εγκεφαλικός όγκος, ο ίδιος σημειώνει γελώντας: «Δεν μοιάζει με αυγό ορτυκιού. Οι περισσότεροι όγκοι είναι πολύ απαλοί, πολτώδεις και όχι με ορισμένο σχήμα».

Γρήγορα ο Rasouli απομάκρυνε το «ογκίδιο», το τοποθέτησε κάτω από το χειρουργικό μικροσκόπιο και το άνοιξε. Και τότε διαπίστωσε πως δε ήταν παρά «ένα σκουλήκι», κοινώς η γνωστή παρασιτική ταινία.

Πώς βρέθηκε εκεί;

Η νευροκυστικέρκωση (Neurocysticercosis) είναι μία μόλυνση που προκαλείται όταν ένα σκουλήκι γουρουνιού καταλήξει στον εγκέφαλο. «Αν ζεις στις ΗΠΑ, αυτό είναι σχεδόν απίθανο να σου συμβεί», σημειώνει ο Rasouli.

Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται όσοι ταξιδεύουν σε χώρες όπου το συγκεκριμένο παράσιτο αποτελεί ενδημικό νόσημα και τρώνε μολυσμένο φαγητό – συνήθως άψητα λαχανικά και χοιρινό.

Ωστόσο, η Palma δεν είχε ταξιδέψει εκτός Αμερικής ούτε είχε φάει – τουλάχιστον εν γνώση της – άψητο φαγητό. «Δεν υπάρχει απολύτως καμία εξήγηση για το πώς το κόλλησα» λέει η ίδια ενώ ανάλογο μυστήριο παραμένει και το πόσο το είχε μέσα στο κεφάλι της.

Ο γιατρός της παραδέχεται πως αν είχαν την παραμικρή υπόνοια πως επρόκειτο για κάτι τέτοιο, θα το είχαν αντιμετωπίσει με αντιβιοτικά και οπωσδήποτε όχι χειρουργικά. (Σημειωτέον πως αν το σκουλήκι δεν απομακρυνθεί ή εξουδετερωθεί με αγωγή, μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό, ακόμη και θάνατο).

Σήμερα, η Palma ζει όπως και πριν την εκδήλωση των ανησυχητικών συμπτωμάτων. «Αν έχετε συμπτώματα που δεν μπορείτε να εξηγήσετε ή είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, δείτε ένα καλό γιατρό» συμβουλεύει η ίδια, προειδοποιώντας πως «δεν προκαλείται ο κάθε πονοκέφαλος από ένα παράσιτο».

Πηγή: cnn.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ