Η ζωή και η καριέρα της Χρύσας Σπηλιώτη που χάθηκε στην τραγωδία στο Μάτι

Η ζωή και η καριέρα της Χρύσας Σπηλιώτη που χάθηκε στην τραγωδία στο Μάτι

Η αυλαία έπεσε έπειτα από έξι μέρες αγωνίας για την οικογένεια και τα αγαπημένα πρόσωπα της Χρύσας Σπηλιώτη. Το θαύμα που ήλπιζαν οι δικοί της δεν έγινε. Η ηθοποιός ήταν ανάμεσα στους ανθρώπους που έτρεξαν να σωθούν από τις φλόγες όταν η πύρινη λαίλαπα τύλιξε το Μάτι. Ήταν μαζί με τον σύζυγό της Δημήτρη Τουρνάβιτη. 

Τη θλιβερή είδηση ανακοίνωσε μέσω της σελίδας της στο facebook η ηθοποιός Αννέτα Παπαθανασίου γράφοντας τα εξής:

«Αγαπημένοι μου φίλοι σήμερα η εδώ και 32 χρόνια κολλητή μου φίλη, Χρύσα Σπηλιώτη ταυτοποιήθηκε και είναι πια επίσημα νεκρή.»

Η Χρύσα Σπηλιώτη ήταν ανάμεσα στους ανθρώπους που έτρεξαν να σωθούν από τις φλόγες όταν η πύρινη λαίλαπα τύλιξε το Μάτι, την περασμένη Δευτέρα.

Μαζί της ήταν ο σύζυγος της Δημήτρη Τουρνάβιτης, η σορός του έχει ήδη ταυτοποιηθεί με το DNA της κόρης του Αλίκης

 

Ποια ήραν η Χρύσα Σπηλιώτη 

Η Χρύσα Σπηλιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Παρακολούθησε μαθήματα αυτοσχεδιασμού στην Γαλλία και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ηθοποιός. Υπήρξε από τα βασικά στελέχη του "Ανοιχτού Θεάτρου" του Γιώργου Μιχαηλίδη όπως και του "Θεάτρου της Άνοιξης".

Πρωτοεμφανίστηκε στην τηλεόραση το 1997 στην τηλεοπτική σειρά «Καρέ της ντάμας» του Mega. Από τότε εμφανίστηκε σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές, κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις.

Στο θέατρο συνεργάστηκε με γνωστούς σκηνοθέτες όπως οι Μίνως Βολανάκης, Γ. Σεβαστίκογλου κ.ά. αλλά και με διάφορα θέατρα όπως το "Θέατρο του Νότου", το "Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας", το "Εθνικό Θέατρο" και την "Ελεύθερη Σκηνή".

Δίδαξε υποκριτική στην δραματική σχολή του Διομήδη Φωτιάδη και θεατρικό παιχνίδι σε νηπιαγωγεία και σε δημοτικά σχολεία της Αττικής. Επίσης, διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Κεντρικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας και του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Επί τρία χρόνια παρουσίαζε το καθημερινό τηλεοπτικό νηπιαγωγείο της ΕΡΤ "Γύρω γύρω όλοι", γράφοντας παράλληλα τα κείμενα των εκπομπών.

Έγραψε και παρουσίασε στην ΕΡΤ, σε συνεργασία με την Αννέτα Παπαθανασίου και την Ολυμπία Μπασκλαβάνη, την παιδική σειρά "Φώτα παρακαλώ". Έγραψε και παρουσίασε την παιδική σειρά της ΕΡΤ "Μπουρμπουλήθρες", το παιδικό θεατρικό έργο "Στη Χώρα του Καρνάβαλου", παραμύθια για την ραδιοφωνική σειρά του 2ου προγράμματος της ΕΡΤ "Και όνειρα γλυκά", την ραδιοφωνική σειρά "Χίλιες νύχτες και ένας Νασρεντίν", που παρουσιαζόταν επί τρία χρόνια από την ελληνική ραδιοφωνία.

Ως σεναριογράφος, υπέγραψε το σενάριο του τηλεοπτικού σίριαλ "Την κατάλληλη στιγμή", το οποίο προβλήθηκε από την ΕΡΤ.

Από το 1997 ασχολήθηκε και με την συγγραφή θεατρικών κειμένων και παιδικών βιβλίων. Περισσότερα από δέκα έργα της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες ξένες γλώσσες ενώ έχουν ανεβεί σε θεατρικές σκηνές της Ελλάδας και του εξωτερικού (Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Κροατία, Ολλανδία) ; μεταξύ των οποίων τα:

Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Σκωτσέζικο ντους,

Αγκά-σφι και φι,

Με διαφορά στήθους,

Φωτιά και νερό,

Ποιος κοιμάται απόψε;

Το μάτι της τίγρης.

Τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Δωδώνη, Καστανιώτης και Σοκόλης-Κουλεδάκης.

Η συλλογή διηγημάτων της Χαμένο δίκιο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Το Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; έχει μεταφραστεί σε έξι γλώσσες και στην Πολωνία εμπεριέχεται στην Επίτομη Ανθολογία Ελληνικών Έργων Z Parnasu I Olimpu.

Το Φωτιά και νερό έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και έχει ανέβει στο θέατρο Tristan Bates Theatre της Αγγλίας

Είχε σκηνοθετήσει το Ποιος κοιμάται απόψε; στο 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης και το Αγκά-σφι και φι σε δυο διαφορετικές παραστάσεις (ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Αθήνα Altera Pars).

Σοκαριστική μαρτυρία για την αγνοούμενη ηθοποιό Χρύσα Σπηλιώτη

«Η ηθοποιός δεν είχε καταλάβει τίποτα, με ρώτησε γιατί είμαστε αναστατωμένοι και της απάντησα πως καίγεται ο Βουτζάς»,  αναφέρει η Μαρία Αναστασοπούλου στο protothema.gr

«Την είδα να κάνει μπάνιο και της είπα ότι καίγεται ο Βουτζάς»: Η Μαρία Αναστασοπούλου, κάτοικος του Νέου Βουτζά, στην οδό Νυμφών, μιλώντας στο protothema.gr και περιγράφει τη συνάντησή της με τη γνωστή ηθοποιό και τον σύζυγό της στο ύψος της Αργυράς Ακτής.

Όπως εξηγεί η κ. Αναστασοπούλου, όταν έφτασε η ίδια  στην παραλία, καθώς πάνω το βουνό καιγόταν, συναντήθηκε με την ηθοποιό Χρύσα Σπηλιώτη η οποία ήταν μαζί με τον άντρα της Δημήτρη Τουρναβίτη.

Επειδή η κ. Μαρία ήταν σε κατάσταση σοκ, λόγω της πυρκαγιάς η οποία ήδη είχε κάψει τα πρώτα σπίτια στο βουνό, μαζί και το δικό της, η Χρύσα Σπηλιώτη την ρώτησε τι συμβαίνει και γιατί ήταν αναστατωμένη.

«Παρκάραμε τα αυτοκίνητά μας και κατεβήκαμε στην παραλία, βρήκα την ηθοποιό, που αγνοείται, έκανε μπάνιο με τον άντρα της. Η γυναίκα δεν είχε καταλάβει τίποτα, με ρώτησε γιατί είμαστε αναστατωμένοι και της απάντησα πως καίγεται ο Βουτζάς και κάηκε το σπίτι μας, τελειώσαμε. Και μου λέει, «μην κάνετε έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα αφού είσαστε εσείς καλά» ανέφερε η κυρία Μαρία.

Στην συνέχεια όμως όπως υπογράμμισε η ίδια έγινε ο πανικός και την έχασε από τα μάτια της και υποθέτει πως πήγε να δει το σπίτι της αφού ο καπνός είχε κατέβει χαμηλά.

«Μετά την έχασα καθώς μέσα σε πέντε λεπτά έγινε ο πανικός. Υποθέτω θα πήγε σπίτι της η γυναίκα να αλλάξει, ήταν με το μαγιό της, έκανε μπάνιο αμέριμνη με τον άντρα της. Εάν έμενε στην παραλία πέντε λεπτά ακόμα σίγουρα θα σωνόταν» είπε.

Στη συνέχεια η κυρία Μαρία περιγράφει την κατάσταση που βίωσε μέχρι να βρει καταφύγιο στη θάλασσα.

«Μέσα σε πέντε λεπτά, η φωτιά περικύκλωσε το σπίτι. Το μόνο που σκεφτήκαμε εκείνη τη στιγμή ήταν να πάρουμε τα αυτοκίνητά μας και να σωθούμε. Ήταν δύσκολη η διαφυγή μας, καθώς στο δρόμο υπήρχαν παντού φωτιές, έπρεπε να περάσουμε μέσα από τις φωτιές και να προφυλάξουμε τα αυτοκίνητά μας για να μην εκκραγούν, να μην καούμε. Όταν φτάσαμε στη Μαραθώνος δεν ξέραμε που να πάμε δεξία, αριστερά ή ευθεία. Υπήρχαν λάστιχα που είχαν σπάσει από τη θέρμανση. Μάζεψα έξι τουρίστες από τη Μαραθώνος που κατεθυνόντουσαν προς το Μάτι με τα πόδια, ενώ η φωτιά ήταν ακόμη στο Ν.Βουτζά. Η φωτιά έφτασε στο Μάτι μέσα σε πέντε λεπτά», περιγράφει  η κυρία Αναστασοπούλου.

«Δεν υπήρχε αστυνομία ή πυροσβστική στη Μαραθώνος γι’ αυτό οι οδηγοί έκαναν ό,τι ήθελαν εκείνη τη στιγμή. Εγώ σκεφτηκα ότι έπρεπε να πάω προς τη θάλασσα για να σωθώ και ευτυχώς που το έκανα γιατί οι έξι τουρίστες που ήταν με τα πόδια και δεν ξέρανε προς τα που είναι η θάλασσα, δεν θα σωζόντουσαν», προσθέτει συγκλονισμένη.

«Δεν είχαν καταλάβει οι άνθρωποι ότι υπήρχε φωτιά, επειδή δεν φαινόταν, γι’ αυτό πολλοί εγκλωβίστηκαν, γιατί όταν το καταλάβανε ήταν αργά», καταλήγει η κ. Αναστασοπούλου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα