Ολική έκλειψη Ηλίου: Οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας – Από το πείραμα του CERN μέχρι τη μαγική τελετή της NASA

Ολική έκλειψη Ηλίου: Οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας – Από το πείραμα του CERN μέχρι τη μαγική τελετή της NASA

Ευκαιρία να ανθίσουν οι πιο εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας είναι η ολική έκλειψη Ηλίου της 8ης Απριλίου, που έβαλε υπ΄ ατμόν τους πιο συνεπείς συνωμοσιολόγους.

Παρόλο που εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν για να παρακολουθήσουν το σπάνιο φυσικό φαινόμενο που θα τυλίξει στο σκοτάδι τα σπίτια δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών, κάποιοι έχουν προσκολληθεί στην ιδέα ότι η ολική έκλειψη Ηλίου συνδέεται με κάτι κακόβουλο.

Μάλιστα, στους καταρράκτες του Νιαγάρα αναμένεται να συγκεντρωθούν έως και 1 εκατ. άτομα για να δουν το φαινόμενο της ολικής έκλειψης Ηλίου. Πάντως, η συγκεκριμένη περιοχή έχει κηρυχθεί προληπτικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ακόμα, πολλά ξενοδοχεία καταγράφουν πληρότητα εδώ και μήνες και οι τιμές των δωματίων έχουν εκτοξευτεί, καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί προετοιμάζονται τις τελευταίες ημέρες για την ολική έκλειψη Ηλίου της 8ης Απριλίου, που θα γίνει ορατή στη Βόρεια Αμερική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το USA Today, θεωρίες συνωμοσίας συνδέουν την ολική έκλειψη Ηλίου με το άνοιγμα μιας πύλης και μια «σεξουαλική μαγική τελετή», όπως και ο ισχυρισμός ότι ο Ήλιος και η Σελήνη δεν είναι στην πραγματικότητα ευθυγραμμισμένοι.

Το CERN θα ανοίξει μια πύλη κατά τη διάρκεια της έκλειψης Ηλίου

Μια ανάρτηση στο Facebook την 1η Απριλίου δείχνει έναν άνδρα να λέει στους θεατές για την επίσκεψή του στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και για το τι πιστεύει ότι θα κάνει ο οργανισμός στις 8 Απριλίου.

«Θα ανοίξουν και θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν το CERN και να το δοκιμάζουν την ημέρα της έκλειψης», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας: «Ακούστε τι νομίζω ότι θα συμβεί. Αυτοί, οι υπεύθυνοι, ανοίγουν το CERN σε συντονισμό με την έκλειψη, για να ανοίξουν μια πύλη».

Φυσικά, αυτός ο ισχυρισμός είναι ψευδής, καθώς η ανάρτηση είναι λανθασμένη τόσο για το χρόνο όσο και για τη φύση των εργασιών του CERN. Ο εξοπλισμός του CERN άρχισε να λειτουργεί τον Μάρτιο, δηλαδή έναν μήνα πριν από την ολική έκλειψη Ηλίου, και η τεχνολογία δεν είναι ούτε κατά διάνοια αρκετά ισχυρή για να ανοίξει μια πύλη ή μια μαύρη τρύπα.

Η «σεξουαλική μαγική τελετή» της NASA

Ένα βίντεο στο Instagram, στις 28 Μαρτίου, υποστηρίζει ότι κάτι δεν πάει καλά με το σχέδιο μιας κυβερνητικής υπηρεσίας να εκτοξεύσει πυραύλους κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης Ηλίου.

«Η αποστολή ενός πυραύλου στο φεγγάρι είναι πραγματικά σαν μια μεγάλης κλίμακας τελετουργία σεξουαλικής μαγείας», φαίνεται να λέει μια γυναίκα, προσθέτοντας: «Ένας πύραυλος είναι ακριβώς σαν ένας γιγαντιαίος οβελίσκος. Το φεγγάρι είναι η θηλυκή πτυχή, οπότε ο οβελίσκος στο φεγγάρι – ή ένας πύραυλος στο φεγγάρι – είναι ένα τελετουργικό σεξουαλικής μαγείας».

Ωστόσο και αυτός ο ισχυρισμός είναι ψευδής, εφόσον οι πύραυλοι της NASA που έχουν προγραμματιστεί για τις 8 Απριλίου, θα χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη της επίδρασης της έκλειψης στην ανώτερη ατμόσφαιρα, όπως έγινε και κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης έκλειψης. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι πύραυλοι συνδέονται με οποιαδήποτε τελετουργία – σεξουαλική, μαγική ή άλλη.

Ο Ήλιος και η Σελήνη δεν θα ευθυγραμμιστούν για την έκλειψη

Ένα βίντεο στο Instagram, στις 2 Απριλίου, δείχνει μια γυναίκα να ισχυρίζεται ότι η ολική έκλειψη Ηλίου δεν είναι αυτό που λένε οι επιστήμονες.

«Οι άνθρωποι μιλούν για την έκλειψη, αλλά δεν μιλούν γι’ αυτό», λέει η γυναίκα και προσθέτει: «Ο Ήλιος και το φεγγάρι δεν είναι ευθυγραμμισμένα στις 8 Απριλίου. Ο Ήλιος δεν είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι». Η λεζάντα του βίντεο γράφει: «Είναι η έκλειψη της 8ης Απριλίου κατασκευασμένη;».

Βέβαια, ούτε αυτός ο ισχυρισμός ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, εφόσον οι επιστήμονες μπορούν να προβλέψουν τον ακριβή χρόνο των εκλείψεων χρησιμοποιώντας υπολογιστικά μοντέλα που δείχνουν τις κινήσεις της Γης και της Σελήνης γύρω από τον Ήλιο.

«Οι εκλείψεις είναι συγκεκριμένες διαμορφώσεις αυτών των σωμάτων που μπορούν να εντοπιστούν από τον υπολογιστή», αναφέρει η ιστοσελίδα της NASA και τονίζει: «Οι τρέχουσες προβλέψεις εκλείψεων είναι ακριβείς σε χρόνο μικρότερο του ενός λεπτού σε διάστημα εκατοντάδων ετών».

Η έκλειψη της 8ης Απριλίου δεν είναι «κατασκευασμένη» ή σε καμία περίπτωση ασυνήθιστη για έκλειψη, όπως ισχυρίζεται η προαναφερθείσα ανάρτηση στο Instagram. Μάλιστα, οι εκλείψεις συμβαίνουν σε προβλέψιμα – αν και σχετικά μεγάλα – χρονικά διαστήματα.

Η NASA διαθέτει χάρτες με όλες τις εκλείψεις, παρελθούσες και μελλοντικές, για μια περίοδο 5.000 ετών που κυμαίνεται από το 2.000 π.Χ. έως το 3.000 μ.Χ., κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 11.000 εκλείψεις όλων των τύπων.

Επισημαίνεται ότι εάν ο ουρανός είναι καθαρός, οι θεατές στη διαδρομή της ολικής έκλειψης Ηλίου, θα πρέπει να δουν ένα φαινόμενο «διαμαντένιου δακτυλίου» λίγα δευτερόλεπτα πριν και μετά το φαινόμενο. Η εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου συνήθως κρύβεται.

Ο Ήλιος είναι σχετικά ενεργός φέτος και πλησιάζει στην αναμενόμενη κορύφωση του 11ετούς ηλιακού κύκλου του. Οι ερευνητές της Predictive Science χρησιμοποιούν δεδομένα σχετικά με το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου για να προβλέψουν και να μοντελοποιήσουν το ηλιακό στέμμα κατά την ολική έκλειψη Ηλίου της 8ης Απριλίου.

Υπενθυμίζεται βέβαια και το μπαράζ αναρτήσεων μετά τον σεισμό στη Νέα Υόρκη την περασμένη Παρασκευή, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ χρήστες του Twitter έδωσαν ρεσιτάλ συνδέοντας τον σεισμό στην αμερικανική μεγαλούπολη με την έκλειψη Ηλίου.

Πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα