Πανσέληνος Μαρτίου: Αυτό είναι το φεγγάρι του σκουληκιού – Τα εναλλακτικά ονόματα

Πανσέληνος Μαρτίου: Αυτό είναι το φεγγάρι του σκουληκιού – Τα εναλλακτικά ονόματα

Σήμερα (25/3) σημειώνεται η τρίτη πανσέληνος του έτους. Η πανσέληνος του Μαρτίου είναι και η τελευταία χειμωνιάτικη και η πρώτη ανοιξιάτικη πανσέληνος της χρονιάς και έχει ονομαστεί ως «Φεγγάρι του Σκουληκιού» από το παλιό ημερολόγιο αγροτικών εργασιών.

Η πανσέληνος του Μαρτίου έχει πάρει το περίεργο όνομά της, «Φεγγάρι του Σκουληκιού», από παλιές αγροτικές εργασίες, καθώς τον συγκεκριμένο μήνα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους οι γαιοσκώληκες αφού το έδαφος θερμαίνεται λόγω της άνοιξης.

Οι πρώτοι γαιοσκώληκες που εμφανίζονται γίνονται τροφή από τα πουλιά και τους κοκκινολαίμηδες, κάτι που θεωρείται το πρώτο σημάδι της άνοιξης.

Μια ακόμη ερμηνεία της ονομασίας σχετίζεται με τον καπετάνιο Τζόναθαν Κάρβερ, έναν εξερευνητή του 18ου αιώνα, ο οποίος έγραψε ότι το όνομα αυτό αναφέρεται σε ένα άλλο είδος «σκουληκιού», στις προνύμφες των σκαθαριών. Περίπου το 1760, ο καπετάνιος Jonathan Carver επισκέφτηκε τις naudowessie και άλλες φυλές ιθαγενών της Αμερικής και έγραψε ότι το όνομα αυτό αναφέρεται σε ένα άλλο είδος «σκουληκιού», στις προνύμφες των σκαθαριών, οι οποίες και αρχίζουν να αναδύονται από τα χειμερινά τους κρησφύγετα τον Μάρτιο.

Οι συγκεκριμένες προνύμφες αρχίζουν να αναδύονται τον Μάρτιο όταν ζεσταίνει ο καιρός.

Άλλες ονομασίες που χρησιμοποιούνται για το ανοιξιάτικο φεγγάρι είναι «Φεγγάρι του Αετού», και «Φεγγάρι της Χήνας».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα