Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στον Αργολικό Κόλπο: «Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος» λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στον Αργολικό Κόλπο: «Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος» λένε οι σεισμολόγοι

Στάση αναμονής τηρούν προς το παρόν οι σεισμολόγοι για την ισχυρή δόνηση των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στον Αργολικό Κόλπο.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 7:20 το πρωί της Τρίτης (16.1.2024) στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κρανίδι και Λεωνίδιο και συγκεκριμένα 16 χλμ βορειοανατολικά του Λεωνιδίου στον Αργολικό Κόλπο. Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 14,5 χλμ. 

 Δύο λεπτά πριν την δόνηση των 4,8 Ρίχτερ είχε σημειωθεί άλλος σεισμός μεγέθους 2,6 Ρίχτερ ενώ 14 λεπτά μετά τα 4,8R καταγράφθηκε σεισμική δόνηση 2,7 Ρίχτερ και 3,3 Ρίχτερ στις 07:43.

 Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας τα σχολεία στην περιοχή θα μείνουν κλειστά σήμερα για προληπτικούς λόγους.

 Τι λένε οι σεισμολόγοι
Για μια περιοχή που δεν έχει έντονη σεισμικότητα κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας. «Ο σεισμός είναι σε μία περιοχή που δεν έχει έντονη σεισμικότητα. Γειτνιάζει βεβαίως με την περιοχή του Λεωνιδίου που υπάρχουν μεγάλες δομές και ρήγματα, αλλά θα δούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζεται κάτι το ιδιαίτερο μέσα στον Αργολικό κόλπο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας και τόνισε ότι ακόμη «δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, είναι νωρίς, είναι δύσκολο να το πούμε ακόμη».

Επιπλέον ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, ενώ πρόθεσε ότι δεν αναμένεται προς το παρόν να συνεδριάσει η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ. 
Ο Βασίλης Καραστάθης, αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα για το σεισμό, σημείωσε πως υπήρχε προσεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Τα νέα στοιχεία θα αξιολογηθούν τις επόμενες ώρες τόνισε και σημείωσε πως το επίκεντρο είναι στην θάλασσα, στην χερσόνησο στο Κρανίδι, ενώ υπογράμμισε πως ο σεισμός έγινε αισθητός και στις Σπέτσες.

 Όπως είπε: «Θα δούμε πως εξελίσσεται η ακολουθία».

Ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημείωσε πως πρόκειται για ένα μεγάλο ρήγμα που βρίσκεται στην περιοχή και μπορεί να δώσει ισχυρούς σεισμούς. 

 «Η συγκεκριμένη περιοχή έχει μεγάλα ρήγματα αλλά έχει αραιή σεισμικότητα» σημείωσε. «Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι ότι είναι ο κύριος σεισμός, πρέπει να περιμένουμε» πρόσθεσε.

«Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε» τονίζει σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Πρωινό ξύπνημα με επιφανειακό σεισμό μεγέθους 4,8 στον Αργολικό κόλπο. Προηγήθηκαν λίγοι προσεισμοί, ήδη καταγράφονται μικρότεροι μετασεισμοί» τονίζει στην ανάρτησή του και προσθέτει: 
«Η περιοχή δεν έχει ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα, αλλά προς το παρόν δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε γιατί είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα