Βρέθηκε το Μποζόνιο Χιγκς! Τι είναι το "σωματίδιο του Θεού";

Σήμερα οι ερευνητές του εργαστηρίου CERN στην Ελβετία, το οποίο διαθέτει τον μεγαλύτερο επιταχυντή ατομικών σωματιδίων, δήλωσαν σχεδόν βέβαιοι ότι ανακάλυψαν ένα σωματίδιο, το οποίο διαθέτει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να είναι το περίφημο «σωματιδίου του Θεού». Πρόκειται για το μποζόνιο Χιγκς, το "κλειδί" για την κατανόηση των μυστικών του σύμπαντος. Μάλιστα ήδη οι επιστήμονες του CERN από το πρωί ανακοινώνουν σε Ελβετία και Βρετανία τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της βρετανικής ομάδας, Τζον Γούμερσλι ανακοίνωσε τα εξής: «Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι ανακαλύφθηκε ένα σωματίδιο σύμφωνο με τη θεωρία του μποζονίου Χιγκς» ενώ ο Τζο Ινκαντέλα, εκπρόσωπος του δύο ερευνητικών ομάδων του CERN στη Γενεύη δήλωσε: «Πρόκειται για ένα προκαταρκτικό αποτέλεσμα, αλλά πιστεύουμε ότι είναι πολύ ισχυρό και θεμελιωμένο»

Μάλιστα ο ο βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς, 83 ετών, σήμερα γιόρτασε την απίστευτη αυτή μέρα, κορυφαία για την επιστήμη, με σαμπάνια! Υπενθυμίζουμε ότι την ύπαρξη του μποζονίου διατύπωσε ο ίδιος πριν 50 ολόκληρα χρόνια γι' αυτό άλλωστε πήρε και το όνομα του.

Τι είναι το "σωματίδιο του Θεού"

Το «σωματίδιο του Θεού» ή αλλιώς σωματίδιο Higgs αναζητείται μάταια για δεκαετίες από τους επιστήμονες χωρίς ως σήμερα φυσικά να είχε επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του.

Το μποζόνιο του Χιγκς είναι το σωματίδιο που αντιστοιχεί στο πεδίο του Χιγκς, το οποίο προσδίδει μάζα στην ύλη. Είναι στοιχειώδες σωματίδιο, δηλαδή δεν έχει εσωτερική δομή και δεν αποτελείται από άλλα, συστατικά σωματίδια. Οι ειδικοί το χαρακτηρίζουν εξαιρετικά ασταθές και όταν σχηματιστεί καταρρέει σχεδόν ακαριαία και δίνει άλλα υποατομικά σωματίδια.

Τα μποζόνια Χιγκς δεν υπάρχουν πουθενά σε σταθερή κατάσταση. Το σωματίδιο υπάρχει μόνο στιγμιαία σε συνθήκες ακραίας θερμοκρασίας, ή ενέργειας όπως προτιμούν να λένε οι φυσικοί. Το σωματίδιο μπορεί επίσης να εμφανίζεται στιγμιαία σε τυχαία συμβάντα υψηλής ενέργειας, χωρίς ωστόσο να είναι συστατικό της καθημερινής πραγματικότητας.

Ωστόσο υοάρχουν και τα «εικονικά» σωματίδια Χιγκς, τα οποία εμφανίζονται κυριολεκτικά από το πουθενά και εξαφανίζονται μια στιγμή μετά. Δηλαδή το Χιγκς μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος αλλά μονάχα για μια στιγμή.

Γιατί το μποζόνιο Χιγκς ονομάστηκε το Σωματίδιο του Θεού;

Το πασίγνωστο προσωνύμιο του "μαγικού" αυτού σωματιδίου δημιουργήθηκε για τον τίτλο ενός βιβλίου του νομπελίστα φυσικού Λέον Λέντερμαν. Ωστόσο υπάρχουν φήμες που λένε πως αυτό έγινε παρά τη θέλησή του, καθώς ο ίδιος ήθελε να το ονομάσει «διαολεμένο σωματίδιο» διότι πολύ απλά «κανείς δεν μπορούσε να το βρει».

Δείτε το βίντεο