Ο βραβευμένος συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός απεβίωσε την Τετάρτη σε ηλικία 92 ετών, αφήνοντας πίσω του μια πλούσια κληρονομιά στον τομέα των γραμμάτων και της τέχνης.
Ο Θανάσης Βαλτινός ήταν τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και είχε ενεργή συμμετοχή σε πολλές ακαδημίες και οργανώσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών και το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου. Διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων για πέντε θητείες, επιδεικνύοντας τη δέσμευσή του στη λογοτεχνία.
Διακρίσεις και Βραβεία
Ο Βαλτινός είχε αποσπάσει πολλές διακρίσεις, όπως το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών για την ταινία Ταξίδι στα Κύθηρα (1984), το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για το βιβλίο του Στοιχεία για τη δεκαετία του '60 (1990), το διεθνές βραβείο Καβάφη (2001) και το βραβείο «Πέτρος Χάρης» της Ακαδημίας Αθηνών (2002). Το 2002 τιμήθηκε επίσης με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής από την Ελληνική Δημοκρατία.
Η ζωή και η καριέρα του
Γεννημένος το 1932 στον οικισμό «Του Καράτουλα» στην Κυνουρία, το πραγματικό του επώνυμο ήταν Σπανός. Η οικογένειά του μετακινήθηκε κατά τη διάρκεια της κατοχής και του εμφυλίου, με αποτέλεσμα να φοιτήσει σε διάφορα γυμνάσια, όπως αυτά της Σπάρτης, του Γυθείου και της Τρίπολης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, καθώς και σε άλλες εκπαιδευτικές σχολές.
Η λογοτεχνική του καριέρα ξεκίνησε το 1958 με το βραβευμένο διήγημά του Κατακαλόκαιρο. Το 1963, δημοσίευσε το αφήγημα Η κάθοδος των εννιά, που κυκλοφόρησε και σε γερμανική μετάφραση το 1976.
Συνεισφορά στην Τέχνη
Εκτός από τη λογοτεχνία, ο Βαλτινός ασχολήθηκε και με το θέατρο, συνεργαζόμενος με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν και μεταφράζοντας σημαντικά έργα, όπως τις Τρωαδίτισσες του Ευριπίδη και την Ορέστεια του Αισχύλου. Επιπλέον, έγραψε σενάρια για πολλές ταινίες, συμπεριλαμβανομένων των Ενώ σφύριζε το τραίνο και Δούρειος Ίππος.
Κληρονομιά και αναγνώριση
Με το μυθιστόρημα Ορθοκωστά (1994), που πραγματεύεται τον Εμφύλιο Πόλεμο, προκάλεσε έντονες συζητήσεις για τη μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας. Το 2012, έλαβε το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του. Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες, επιβεβαιώνοντας τη διεθνή του απήχηση.
Η απώλεια του Θανάση Βαλτινού είναι μια σημαντική απώλεια για τα ελληνικά γράμματα, και η κληρονομιά του θα συνεχίσει να εμπνέει τις μελλοντικές γενιές συγγραφέων και καλλιτεχνών
Πηγή: topontiki.gr