Σπουδαία ανακάλυψη: Εντοπίστηκε ο θρυλικός ναός του Ηρακλή;

Σπουδαία ανακάλυψη: Εντοπίστηκε ο θρυλικός ναός του Ηρακλή;

Σπουδαίο προσκύνημα στην αρχαιότητα υπήρξε ο τόπος όπου, σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιούλιος Καίσαρας έκλαψε πικρά μπροστά σε μια αναπαράσταση του Μεγάλου Αλεξάνδρου και όπου ο Καρχηδόνιος στρατηγός Αννίβας έκανε προσφορές μετά από νικηφόρα μάχη του.
Ο λόγος για τον περίφημο ναό του Ηρακλή των Γαδείρων, τον οποίο ιστορικοί και αρχαιολόγοι αναζητούν επί αιώνες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης και το Ανδαλουσιανό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ισπανία υποστηρίζουν ότι έχουν εντοπίσει την περιοχή όπου βρισκόταν ο περίφημος ναός στην Ανδαλουσία.

Τι έδειξαν οι έρευνες
Χρησιμοποιώντας πληροφορίες που συνέλεξαν από ντοκιμαντέρ και εναέριες φωτογραφίες, οι ερευνητές βρήκαν μια μεγάλη ορθογώνια δομή, βυθισμένη στον Κόλπο του Κάδιθ.

Η δομή, η οποία έχει περίπου 300 μέτρα μήκος και περίπου 150 πλάτος, ταιριάζει στις αρχαίες περιγραφές του ναού.

«Εμείς οι μελετητές διστάζουμε πολύ να μετατρέπουμε την αρχαιολογία σε θέαμα, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση έχουμε έρθει αντιμέτωποι με κάποια πραγματικά εντυπωσιακά ευρήματα. Είναι πολύ μεγάλης σημασίας» είπε ο Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρσία, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης.

Ο ναός χτίστηκε τον όγδοο ή τον ένατο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με τις αρχαίες μαρτυρίες, είχε τεράστιες κολώνες και μπρούτζινα αγάλματα που απεικόνιζαν τους 12 άθλους του Ηρακλή. Μια αιώνια φλόγα διατηρούνταν πάντα αναμμένη από έναν ιερέα.

Ο ναός έγινε δημοφιλής τόπος προσκυνήματος, στον οποίο Έλληνες και Ρωμαίοι προσεύχονταν για να πάρουν δύναμη.

Η μοντελοποίηση της αρχαίας ακτογραμμής του Κάδιθ δεν αποκάλυψε μόνο τον πιθανό ναό του Ηρακλή / Μελκάρτ, αλλά και ένα εσωτερικό λιμάνι ή αποβάθρα νοτίως του ναού, που ήταν ζώνη πλημμύρας μέχρι πριν από περίπου δύο αιώνες, και μια σημαντική εγκατάσταση κατά μήκος της ακτής με διάφορα κτίρια κυρίως της ρωμαϊκής περιόδου.

«Είναι μεγαλύτερο από την επιφάνεια του Gades και το μέγεθός του θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα που είχαμε μέχρι τώρα για το πώς ήταν ο κόλπος», ανάφερε ο Αντόνιο Σάεθ Ρομέρο, καθηγητής στο τμήμα Προϊστορίας και Αρχαιολογίας, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην έρευνα.

Δύσκολες οι έρευνες
Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να διεξάγουν πιο εντατικές εργασίες πεδίου προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους.

Ωστόσο, παρότι η σχετική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο χρόνια, θα χρειαστεί πολύ δουλειά ακόμα για να επιβεβαιωθεί ή όχι η υπόθεση, με δεδομένες και τις δυσκολίες που συνεπάγεται το ενάλιο πεδίο.

e-daily

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα