Βάσεις 2008: Οι βάσεις αποτύπωσαν τις τάσεις στην αγορά εργασίας

Συνολικά 68.224 υποψήφιοι κατάφεραν εφέτος να εισαχθούν στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Μηχανογραφικό δελτίο υπέβαλαν 97.407 υποψήφιοι, δηλαδή 29.183 (ο ένας στους τρεις) έμειναν «εκτός». Οι βάσεις των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων αποτύπωσαν ευκρινέστερα από ποτέ τις τάσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες έγιναν αντιληπτές από τις ελληνικές οικογένειες. Ενδεικτικά, καταγράφηκαν τα ακόλουθα:

- Ισχυρή πτώση των βάσεων εισαγωγής στα τμήματα πληροφορικής πανεπιστημίων, η οποία δείχνει τον κορεσμό που υπάρχει στην αγορά εργασίας.

- Πρώτη φορά έπεσαν οι βάσεις των αστυνομικών και στρατιωτικών σχολών.

- Μεγάλη άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα τμήματα δασκάλων και νηπιαγωγών λόγω των προσλήψεων που γίνονται στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία, αλλά και της προοπτικής αύξησης των προσλήψεων των νηπιαγωγών, μετά την καθιέρωση της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.

- Λόγω των κενών θέσεων στα ΤΕΙ, μεταξύ των πόλεων με τις μεγαλύτερες «απώλειες» σπουδαστών είναι η Κοζάνη με 1.995 κενές θέσεις (πέρυσι είχε 1.196 κενές θέσεις), η Καλαμάτα με 1.306 κενές θέσεις (984 πέρυσι), η Καβάλα (με 1.041 θέσεις από 452 πέρυσι), η Λάρισα (1.012 θέσεις) και η Φλώρινα (891 κενές θέσεις φέτος - 848 πέρυσι).

- Μόλις ο ένας στους πέντε επιτυχόντες Γενικού Λυκείου κατάφερε να εισαχθεί στη σχολή της πρώτης του προτίμησης. Συνολικά, εισήχθησαν 56.072 υποψήφιοι Γενικού Λυκείου εκ των οποίων οι 12.167 πέτυχαν «διάνα».

- Συνολικά 41 πανεπιστημιακά τμήματα, παραγωγικές σχολές και τμήματα ΤΕΙ δεν δηλώθηκαν από κανέναν ως πρώτη επιλογή. Μεταξύ αυτών τα τμήματα φυτικής και ζωικής παραγωγής και τα υπόλοιπα με γεωτεχνικό αντικείμενο.

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα