Το γεγονός ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των μαθητών (15%) καταφέρνει να εισαχθεί στη σχολή της πρώτης προτίμησής του τονίζει ο Εμμανουήλ Αμαργιανάκης, πρόεδρος του εκπαιδευτικού ομίλου Όριον-IdEF.
Όπως επισημαίνει ο κ. Αμαργιανάκης «ο υποψήφιος γνωρίζει τις επιδόσεις του και κάνει μια προσγείωση των ονείρων του, αγνοώντας τις σχολές που έχουν υψηλότερη βαθμολογία, παρότι αυτές μπορεί να ήταν μέσα στα ενδιαφέροντά του».
Για τη βάση του «10» και αν έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ο κ. Αμαργιανάκης ανέφερε πως «η βάση είναι πλασματική και πως απλώς δημιούργησε ένα τεχνητό φράγμα για να μην δούμε βάσεις της τάξεως των 3500 μορίων» και συμπληρώνει πως «αυτό δεν σημαίνει ότι αναβαθμίσαμε το Λύκειο, απλώς δεν αφήνουμε να περάσει ο κόσμος που δεν μαζεύει τουλάχιστον 8500 μόρια».
Όσον αφορά στην καθιέρωση των ιδιωτικών ΑΕΙ ο κ. Αμαργιανάκης εκτιμά πως δεν επηρέασε τις επιλογές των υποψηφίων, καθώς δεν έχουν συνειδητοποιήσει το νόμο περί κολλεγίων.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του εκπαιδευτικού ομίλου Όριον-IdEF σημειώνει πως «από τους 100 μαθητές που τελειώνουν το Γυμνάσιο οι 60 πηγαίνουν στο Ενιαίο Λύκειο και από αυτούς στη Γ' Λυκείου το 50% γράφει κάτω από τη βάση. Άρα το Λύκειο, η ενισχυτική διδασκαλία, τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα, όλοι εμείς, καταφέραμε από τους 100 που μας έδωσε το Γυμνάσιο να γράφουν οι 30 πάνω από τη βάση. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, καθώς κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι 17χρονοι και 18χρονοι δεν είναι έξυπνοι. Μήπως φταίει κάτι άλλο; Μήπως φταίνε -για να μιλήσουμε με ορολογία Ολυμπιακών Αγώνων- οι προπονητές;».
Το σχόλιο του κ. Αμαργιανάκη για τις Βάσεις 2008
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο είχαμε εκτίναξη των βάσεων από 1000 έως 3500 μόρια στα Μουσικά τμήματα και στα τμήματα Ιταλικής και Αγγλικής γλώσσας λόγω της καλής απόδοσης των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα.
Ακολουθούν τα Παιδαγωγικά με άνοδο από 400 έως 800 μόρια, ενώ φέτος την έκπληξη έκαναν οι Φιλολογίες και οι Ψυχολογίες που παρουσίασαν άνοδο μέχρι και 800 μόρια
Στον αντίποδα, μεγάλη πτώση μέχρι και 700 μόρια παρουσίασαν περιφερειακά τμήματα και τμήματα Ιερατικών και Θεολογικών σπουδών.
Όσον αφορά στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο παρατηρήθηκε μικρή άνοδος μέχρι 220 μόρια στις υψηλής ζήτησης σχολές των Πολυτεχνείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ όλες οι υπόλοιπες σχολές παρουσίασαν πτώση, η οποία έφτασε μέχρι και 2900 μόρια στο τμήμα Τεχνολογίας Υλικών (Ηράκλειο) Κρήτης.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η σχολή των Πολιτικών μηχανικών του ΕΜΠ για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια έχει υψηλότερη βάση από τους Ηλεκτρολόγους μηχανικούς και Μηχανικούς υπολογιστών του ΕΜΠ.
Οι ιατρικές σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου παρουσίασαν την αναμενόμενη άνοδο μέχρι 100 μόρια στα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ στα τμήματα της επαρχίας είχαμε πτώση μέχρι και 100 μόρια. Την έκπληξη έκανε η Νοσηλευτική Αθήνας, της οποίας η βάση ανέβηκε ~ 380 μόρια.
Στο 5ο επιστημονικό πεδίο όλες οι βάσεις υψηλές, μέσες και χαμηλές παρουσίασαν πτώση, η οποία οφείλεται στην χαμηλή απόδοση των υποψηφίων στα Μαθηματικά κατεύθυνσης και στις Αρχές οικονομικής θεωρίας.
Όσον αφορά στις σχολές των ΤΕΙ έχουμε μια παράδοξη συμπεριφορά. Το ΤΕΙ Ανθοκομίας Μεσολογγίου να εμφανίζει άνοδο 4400 μόρια ενώ η Λογιστική του Μεσολογγίου να εμφανίζει μείωση 3000 μόρια. Η περιζήτητη Φυσικοθεραπεία Αθήνας να ανεβαίνει μόλις 300 μόρια ενώ η Ανθοκομία Ηρακλείου 4000 μόρια.
Η γενική πτωτική εικόνα των ΤΕΙ αποδίδεται στο γεγονός ότι η τεχνολογική κατεύθυνση απέτυχε στα Μαθηματικά και τη Φυσική κατεύθυνσης, βασικά μαθήματα για τα ΤΕΙ του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου.
Από την άλλη η πτώση των παραϊατρικών και η μικρή άνοδος των περιζήτητων σχολών όπως είναι η Φυσικοθεραπεία οφείλεται στο γεγονός ότι οι υποψήφιοι της θετικής κατά κανόνα προτίμησαν τις Ιατρικές και τις Πολυτεχνικές σχολές στις οποίες και εισήχθησαν. Οι Νοσηλευτικές συγκρατήθηκαν με πτώση μέχρι 340 μόρια από την Θεωρητική κατεύθυνση, η οποία είχε πολύ κόσμο στην περιοχή των 11000-12000 μορίων.
Γενικά δεν μπορούμε να πούμε, εκτός από την περίπτωση των Παιδαγωγικών, ότι οι φετινές βάσεις δείχνουν μια ροπή προς σχολές οι οποίες εξασφαλίζουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.
Συνέβη αυτό το οποίο δεν θέλουμε να πιστεύουμε. Οι υποψήφιοι δήλωσαν τις σχολές με φθίνουσα βάση, κατά κανόνα, και εισήχθησαν σε αυτήν που τους επέτρεπαν τα μόρια τους.
Το γεγονός ότι 70 σχολές των ΤΕΙ παρουσίασαν έστω και μικρή άνοδο, ενώ οι υπόλοιπες 126 παρουσίασαν πτώση μέχρι και 3047 μόρια, δε σημαίνει ότι οι υποψήφιοι εγκατέλειψαν τα ΤΕΙ, ούτε ότι μέσα σε μια χρονιά οι αντίστοιχες σχολές έχασαν την επαγγελματική τους διεισδυτικότητα.
Αυτό που δεν άλλαξε σίγουρα και συνιστά το μείζον πρόβλημα, είναι ότι στην πρώτη σχολή προτίμησής τους μπαίνουνε μόλις 15 από τους 100 υποψηφίους.
πηγη: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ




