Πανελλαδικές εξετάσεις: Μπλόκο στους παλιούς αποφοίτους

❤️ Αυτό το άρθρο άρεσε σε 5576 άτομα
Πανελλαδικές εξετάσεις: Μπλόκο στους παλιούς αποφοίτους

Μπλόκο στους παλιούς αποφοίτους, τους οποίους εμμέσως κατηγορεί για «καταλήστευση» θέσεων εισακτέων από τους νεότερους συνυποψηφίους τους, έστησε το υπουργείο Παιδείας με θερινή νομοθετική ρύθμιση.

Καταργείται η απεριόριστη δυνατότητα των αποφοίτων προηγούμενων ετών να διεκδικούν το 10% των θέσεων χωρίς συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις, με απλή κατάθεση της βαθμολογίας που συγκέντρωσαν σε παλαιότερη εξέτασή τους. Με τροπολογία που κατέθεσε εν μέσω θερινής ραστώνης το υπουργείο Παιδείας, εξαντλείται το δικαίωμα συμμετοχής των αποφοίτων στη διαδικασία επιλογής για το 10% των θέσεων εισακτέων μετά το πέρας μιας διετίας από την αποφοίτησή τους. «Ετσι», εξήγησε στον ΕΤ αρμόδια πηγή του υπουργείου Παιδείας, «δεν θα μπορούν πτυχιούχοι(!) να επιστρέφουν με την ίδια βαθμολογία στη διαδικασία επιλογής και, εκμεταλλευόμενοι το νομικό κενό που υπήρχε, να αρπάζουν τις θέσεις από τους πραγματικούς δικαιούχους τους».

Η απόδειξη ότι κατάχρηση γίνεται σε μεγάλη κλίμακα υπάρχει στα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Παιδείας για την κατηγορία του 10%. Στη στήλη που παρουσιάζει τη βαθμολογία των πρώτων, η συντριπτική πλειονότητα έχει συγκεντρώσει μόρια άνω των 19.000… Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο πρώτος στο Βιολογικό της Αθήνας για το 10% των θέσεων έχει 19.653 μόρια, στο Τμήμα Επιστήμης των Υλικών Πάτρας ο αντίστοιχος πρώτος έχει 19.534 μόρια και στο Γεωπονικό Θεσσαλονίκης 19.562 μόρια.

Είναι πρόδηλο ότι με τόσο λαμπρές επιδόσεις είχαν εισαχθεί -και μάλιστα σε «ρετιρέ» της ανώτατης εκπαίδευσης- από την προηγούμενη φορά που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Αποκλείεται να πρόκειται για υποψηφίους που δεν μπήκαν στη σχολή της πρώτης προτίμησής τους και επανήλθαν επιμένοντας φέτος. Είναι μάλλον απίθανο ένας υποψήφιος με 19.706 μόρια, σε απόσταση αναπνοής από το «άριστα του Θεού», να είχε όνειρο ζωής την εισαγωγή του στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου ή το Περιβάλλοντος Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη, όπου επίσης ο πρώτος είχε θεϊκά μόρια - 19.719 ακριβώς. Πρόκειται για πτυχιούχους που θέλουν να πάρουν δεύτερο πτυχίο, κυρίως για λόγους υπηρεσιακής και μισθολογικής εξέλιξης.

Συνολικά φέτος με την κατηγορία του 10% συμμετείχαν 18.668 υποψήφιοι. Από αυτούς εισήχθησαν 8.588, ποσοστό επιτυχίας 46%.

e-tipos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα