Βάσεις 2008: Σε λίγες μέρες τα αποτελέσματα

Στην τελευταία φάση του ελέγχου των βάσεων εισαγωγής (κυρίως των στρατιωτικών σχολών) βρίσκονται πλέον οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας. Δυσκολεύει όμως, ακόμη και για πολλούς αριστούχους, η εισαγωγή στα περιζήτητα πανεπιστημιακά τμήματα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης μετά τη μείωση κατά 2.000 των θέσεων εισακτέων και τη σημαντική αύξηση των αριστούχων. Παράλληλα αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των εισαχθέντων που θα μεταναστεύσουν σε άλλη πόλη (πάνω από 20.000), καθώς και ο αριθμός εκείνων που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν σε τμήμα της πρώτης τους επιλογής (περίπου 40.000).

Οι πρώτοι που υφίστανται σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις της νέας κατάστασης είναι οι 50.000 φετινοί υποψήφιοι του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης οι οποίοι βλέπουν σημαντική επιδείνωση των όρων πρόσβασης στα τμήματα ΑΕΙ- ΤΕΙ των περιοχών τους(οι βάσεις εισαγωγής σε πολλές περιζήτητες και μη σχολές των κεντρικών πανεπιστημίων- ιδιαίτερα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου- θα έχουν σημαντικήάνοδο). Έτσι ενώ στο Λεκανοπέδιο και στη Θεσσαλονίκη κατοικοεδρεύει περίπου το 50% του πληθυσμού και αντίστοιχο ποσοστό υποψηφίων, οι προσφερόμενες θέσεις εισακτέων δεν ξεπερνούν φέτος το 32%. Οι συνέπειες της μείωσης; Σημαντική αύξηση του ανταγωνισμού και των παρεπόμενών του: για χιλιάδες υποψηφίους γίνεται ακόμη πιο μακρινός ο στόχος να πετύχουν την εισαγωγή τους σε σχολή της πρώτης τους προτίμησης ενώ για άλλους γίνεται μονόδρομος η αναγκαστική μετανάστευση σε τριτοβάθμιο ίδρυμα εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας. Όπως γίνεται κατανοητό η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει τα μεγαλύτερα προβλήματα στους υποψηφίους από τα λαϊκότερα στρώματα του Λεκανοπεδίου, εκείνους δηλαδή που τα οικονομικά των οικογενειών τους δεν τους επιτρέπουν να απομακρυνθούν από τον τόπο μόνιμης διαμονής.

Το 15% των θέσεων δεν θα καλυφθεί
Στο πλαίσιο αυτό αποκαλύπτεται περίτρανα ότι οι 86.446 φετινές προσφερόμενες θέσεις που προβλήθηκαν σαν ο μεγαλύτερος αριθμός εισακτέων από την ίδρυση του ελληνικού κράτους δεν ήταν τίποτε περισσότερο τελικά παρά το λεκτικό κάλυμμα μιας επιχείρησης που έχει τη δυνατότητα να ανακοινώνει όσο μεγάλο αριθμό θέσεων εισακτέων θέλει γνωρίζοντας καλά ότι με τη βάση του 10 δεν μπορούν να καλυφθούν από τους υποψηφίους. Με λίγα λόγια το ΥΠΕΠΘ στην ουσία έκανε εικονικό προσκλητήριο σε ανεπιθύμητους καλεσμένους έχοντας από την άλλη «κατασκευάσει» τις συνθήκες οι οποίες θα τους αποκλείσουν. Την απάτη θα την καταλάβουν πολύ καλά και οι φετινοί χιλιάδες υποψήφιοι όταν στο τέλος Αυγούστου με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής από το ΥΠΕΠΘ θα «κάνουν ταμείο» και θα δουν ότι ο αυξημένος αριθμός εισακτέων ήταν ένα «πουκάμισο αδειανό». Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι συνολικά το 15% των προσφερόμενων θέσεων εισακτέων δεν πρόκειται να καλυφθούν φέτος.

Η μείωση των θέσεων κατά 2.000 στα Πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης λιπαίνει το έδαφος για νέο σκαρφάλωμα των ήδη ψηλών βάσεων εισαγωγής των περιζήτητων σχολών. Όταν οι θέσεις σχολών με μεγάλη ζήτηση από τους υποψηφίους του Γενικού Λυκείου μειώνονται- π.χ. της Νομικής Αθήνας από 400 έγιναν 360, των Η/Υ του ΕΜΠ από 234 έγιναν 216, των Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ από 135 έγιναν 117 κ.λπ...- είναι φανερά και τα αποτελέσματα: άνοδος των βάσεων, αύξηση της φοιτητικής μετανάστευσης, αύξηση του αριθμού των αριστούχων που θα μείνουν με τη βαθμολογία στο χέρι καθώς θα αποκλειστούν από τη σχολή πρώτης τους προτίμησης.

ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα