Ένα ασθενοφόρο ρε παιδιά...

Θα μπώ κατευθείαν στο θέμα και θα περιγράψω το γεγονός χωρίς σχόλια.

Την προηγούμενη Κυριακή, περίπου στις έξι το απόγευμα, στο πάρκο απέναντι απ’ την πολυκατοικία που μένω , συγκεντρώθηκαν οπαδοί – φίλαθλοι  γνωστής μεγάλης ομάδας ποδοσφαίρου, που είναι συνδεδεμένη ιστορικά με την περιοχή. Θεώρησα ότι συγκεντρώνονται για να πάνε στο ματς – από αυτά που λέμε ντέρμπι- με άλλη μεγάλη ομάδα της Α΄ εθνικής,  μιας και το κάνουν πάντα ,όταν έχουν αγώνα ,γιατί το πάρκο είναι κοντά το τρένο και τους εξυπηρετεί.

Έκανα λάθος, αυτή την φορά είχαν δώσει ραντεβού για να λύσουν τις «διαφορές» τους, με τους οπαδούς της άλλης ομάδας στο πάρκο και όχι για να πάνε στον αγώνα.Να σημειώσω ότι κάτω από την πολυκατοικία μου, για δέκα περίπου λεπτά ,είχαν αράξει τρεις μηχανές της ομάδας «Δίας», που τους παρατηρούσαν και λίγο πριν νυχτώσει αποχώρησαν.

Ενώ όλα φαινόντουσαν ήρεμα, κατά τις επτά άρχισε να γίνεται χαμός. Πεταχτήκαμε όλοι στα μπαλκόνια από  τον πανικό,  που επικρατούσε. Περίπου διακόσια άτομα με καδρόνια,  σιδηρολοστούς , αλυσίδες και ξεκολλημένα τούβλα απ’ τα παρτέρια, είχαν επιτεθεί σε άλλους τόσους οπαδούς της αντίπαλης  ομάδας, που έφτασαν με το τρένο.

Καπνογόνα , φωτιές ,μολότοφ, φωτοβολίδες και άγριο ξύλο. Κάποιοι γείτονες έτρεξαν να πάρουν τα αυτοκίνητά τους, που ήταν παρκαρισμένα κοντά στον δρόμο. Μετά από μισή ώρα άγριου ξυλοδαρμού και αφού είχαν απωθήσει τους «αντιπάλους»  προς το τρένο , υποθέσαμε ότι εκτονώθηκε η κατάσταση γιατί  άρχισαν να αραιώνουν προς το πάρκο.

Ξαφνικά  4-5 «ντόπιοι φίλαθλοι»,φάνηκαν στη γωνία να σέρνουν  έναν  νεαρό αντίπαλο, που τον έπιασαν «αιχμάλωτο», σε άθλια κατάσταση, αιμόφυρτο με ξεσκισμένα  ρούχα και εσώρουχα, σχεδόν  «ξεβράκωτος». Ο νεαρός ήταν λιπόθυμος  και τον πέταξαν δίπλα στον κάδο με τα σκουπίδια βρίζοντας και χτυπώντας τον συνεχώς. Εκείνη τη στιγμή είδαμε να επιστρέφουν  τα διακόσια άτομα  από το πάρκο,  ειδοποιημένοι μάλλον με τα κινητά.

Ένα ανεξέλεγκτο πλήθος έπεσε πάνω στον άτυχο νεαρό και τον χτυπούσε ανελέητα. Σοκαρισμένοι οι ένοικοι  δύο πολυκατοικιών  είχαμε βγει στα μπαλκόνια και τους φωνάζαμε  να τον αφήσουν. Κάποιοι κατεβήκαμε στην είσοδο,  μήπως και βρούμε τρόπο να τους σταματήσουμε.  Αδύνατον, έδερναν, κλωτσούσαν και έβριζαν χωρίς έλεος ενώ μερικοί άρχισαν να αδειάζουν τον κάδο από τα σκουπίδια για να τον πετάξουν μέσα.

Ευτυχώς κάποιος, πολύ έξυπνα,  φώναξε  «έρχεται η αστυνομία» και σε κλάσματα δευτερολέπτου εξαφανίστηκαν,  αφήνοντας τον νεαρό με το κεφάλι χωμένο κάτω από τον κάδο σκουπιδιών. Περιττό να πω, πως όλοι οι ένοικοι είχαμε καλέσει από δέκα φορές την αστυνομία και το ΕΚΑΒ , τα οποία ήταν άφαντα.

Πήγαμε δίπλα στον άνθρωπο. Το πρόσωπο δεν φαινόταν από τα αίματα, είχε αποκολληθεί το αυτί  του, είχε σκιστεί το πάνω χείλος του και είχαν σπάσει τα δόντια  του. Στα πλευρά του, είχε τραύματα από σουγιάδες  ενώ τα ρούχα του ήταν κουρέλια. Ένας γείτονας, κτηνίατρος, τον έβαλε προσεκτικά σε «σωστή»  θέση και πιέζοντας με ένα πανί προσπάθησε να του σταματήσει την αιμορραγία από το αυτί.  Μιά πετσέτα ήρθε από κάποιο διαμέρισμα και τον καλύψαμε, ένα μπουκάλι νερό  ήρθε από ένα άλλο και μια κυρία του καθάρισε το πρόσωπο για να αναπνεύσει .

Επιτέλους, καταλάβαμε ότι  ανέπνεε  με δυσκολία,  ευτυχώς ήταν ζωντανός.
Τέσσερα τσιγάρα έκανα, δηλαδή πάνω από μισή ώρα. Που είναι η αστυνομία ΟΕΟ; Που είναι το ασθενοφόρο ΟΕΟ , όταν σε απόσταση 3-4 χιλιομέτρων λειτουργούν τρία νοσοκομεία; ΠΟΥΘΕΝΑ !!!

Είχαν περάσει σαράντα λεπτά όταν έφτασαν μαζί δύο περιπολικά και μετά από άλλα πέντε, τρεις μηχανές  της ομάδας «Δίας».  «Δεν έχει έρθει ασθενοφόρο;» αναρωτήθηκε ένας εκ των αστυνομικών . Ένας άλλος, πήγε πάνω από τον τραυματία, τον κοίταξε , τον ξανακοίταξε, τον ξανα-ξανα-κοίταξε και ρώτησε «υπάρχει κανένας γιατρός να μας πει αν ζεί;». Φυσικά και του την «πέσαμε» όλοι , έξαλλοι  και αγανακτισμένοι.

Ο κτηνίατρος ανέλαβε να του εξηγήσει τι συνέβη και τι ακριβώς κάναμε τόση ώρα, ενώ ο αστυνομικός έκανε διάφορα σενάρια για το «τι» θα μπορούσε να έχει σπάσει και αν θα προλάβει να πάει στο νοσοκομείο του τύπου «είναι στη σωστή θέση το κεφάλι  του; Μάλλον έχει σπασμένα πόδια!», «Υπάρχει περίπτωση να πάθει εμβολή από κάποιο θραύσμα;», «Το αυτί σταμάτησε να αιμοραγεί;» «Αυτό λέγεται διαχείριση κρίσης  από την αστυνομία», είπα χαμηλόφωνα στον γείτονα κτηνίατρο ,για να πάρω την απάντηση «και να σκεφτείς ότι στην Κίνα εκπαιδεύουν τους ταξιτζήδες  για έκτακτα περιστατικά, ακόμα και για να ξεγεννούν εγκύους».

Ένας τρίτος αστυνομικός, ενοχλημένος από τα σχόλια και πιό... εξωστρεφής, ανέλαβε να βάλει τάξη στο πλήθος  κάνοντας παρατηρήσεις , μιλώντας αυστηρά και ειρωνικά ακόμα και στην κυρία, που κρατούσε το κομμένο αυτί για να μην αιμοραγεί ο άτυχος νεαρός .

Εν τω μεταξύ, καμμιά δεκαριά από τα... παλικάρια ,που είχαν πάρει μέρος στο περιστατικό, επέστρεψαν και περιφέρονταν μεταξύ μας  για να μάθουν νέα, φωτογραφίζοντας με τα κινητά το θύμα μπροστά στους αστυνομικούς ως «τρόπαιο». Κανένας από τους δεκαπέντε περίπου αστυνομικούς , δεν ασχολήθηκε μαζί τους . Κανένας δεν μπήκε στον κόπο να τους ρωτήσει τίποτα, αν και φαίνονταν από μακριά  ότι ανήκαν στην ομάδα, που δημιούργησε τα επεισόδια. Μόνο ταμπέλα δεν είχαν στο κούτελο,  που να γράφει «τον έδειρα και εγώ».

Ήμασταν που λέτε, μια ωραία ατμόσφαιρα. Είχα καπνίσει μισό πακέτο τσιγάρα,η κυρία κράταγε το αυτί, οι αστυνομικοί μιλούσαν στα κινητά, ο κτηνίατρος κάθε  τρεις και λίγο έλεγχε αν ανέπνεε το θύμα, οι «φίλαθλοι» την είχαν κοπανήσει για να πούνε τα νέα στους υπόλοιπους, οι γείτονες κάνανε πηγαδάκια και σχολίαζαν και όλοι μαζί περιμέναμε το ασθενοφόρο μετά από μία ώρα και είκοσι λεπτά. Όταν επιτέλους έφτασε το ασθενοφόρο, ξέσπασαν χειροκροτήματα...

Δύο ημέρες μετά , γιατί μεσολάβησε η απεργία των δημοσιογράφων, έμαθα ότι ο νεαρός ζούσε και  θα νοσηλευόταν βαριά τραυματισμένος για αρκετές ημέρες.

Όπως είπα δεν θα σχολιάσω τίποτα, θα δώσω μόνο συγχαρητήρια...

Στην αστυνομία για την  άριστη διαχείριση καταστάσεων κρίσης και τη συμπεριφορά των οργάνων της.

Στο ΕΚΑΒ για την άμεση ανταπόκριση και αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας του.

Στις ομάδες, που έχουν τέτοιους «φιλάθλους».

Στους γονείς, που μεγαλώνουν αυτά τα «βλαστάρια».

ΝΑΣΟΣ ΛΑΝΑΡΑΣ (@Facebook)

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα