Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, προειδοποίησε για τους κινδύνους που προέρχονται από την πικροδάφνη, αναφέροντας ότι κάθε χρόνο υπάρχουν 15-20 περιστατικά δηλητηριάσεων παιδιών. Οι δηλώσεις του έγιναν την Τετάρτη 22 Απριλίου, στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει προκληθεί γύρω από την εγκύκλιο του ΕΟΔΥ, η οποία προτείνει την απομάκρυνση του συγκεκριμένου φυτού από σχολεία και δημόσιους χώρους.
Η τοξικότητα της πικροδάφνης
Ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε ότι η πικροδάφνη είναι όντως ένα τοξικό φυτό και σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, ακόμα και θάνατο. Ευτυχώς, όπως εξήγησε, η πικρότητα του φυτού καθιστά δύσκολη την κατάποση μεγάλων ποσοτήτων. «Αν και έχουμε 15-20 περιστατικά δηλητηριάσεων παιδιών κάθε χρόνο, μέχρι τώρα όλες ήταν ελαφράς μορφής με ήπια συμπτώματα, χωρίς να χρειαστεί να χορηγηθεί αντίδοτο», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Ενημέρωση και πρόληψη
Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε την ανάγκη για ενημέρωση σχετικά με τη δυνητική τοξικότητα του φυτού. Συνιστά στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να εξηγήσουν στα παιδιά ότι τα φυτά πρέπει να τα παρατηρούμε από μακριά και να αποφεύγουμε να δαγκώνουμε τα φύλλα ή να βάζουμε στο στόμα μας τα λουλούδια.
Τοποθέτηση ειδικών
Η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Δασολογίας-Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Μαριάνθη Τσακαλδίμη, συμφώνησε με την αναγκαιότητα προσοχής. Υπογράμμισε ότι σε χώρους όπου συγκεντρώνονται παιδιά, ειδικά μικρής ηλικίας (1-5 ετών), η προσοχή είναι ιδιαίτερα απαραίτητη.
Η προειδοποίηση του ΕΟΔΥ σχετικά με την πικροδάφνη αναδεικνύει τη σημασία της ενημέρωσης και της πρόληψης σε θέματα που αφορούν την υγεία των παιδιών. Είναι απαραίτητο οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να είναι σε εγρήγορση και να εκπαιδεύουν τα παιδιά για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν τα φυτά γύρω τους. Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μπορεί να μειώσει σημαντικά τα περιστατικά δηλητηριάσεων και να προστατεύσει την υγεία των μικρών μας φίλων.
Διαβάστε ακόμα: Το ξαφνικό σημάδι: Πώς η μειωμένη δραστηριότητα προδίδει την εγκεφαλική γήρανση




