Διαβήτης: 4 Τροφές που πρέπει να αφαιρέσετε από την διατροφή σας για να μειώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

❤️ Αυτό το άρθρο άρεσε σε 555 άτομα
Διαβήτης: 4 Τροφές που πρέπει να αφαιρέσετε από την διατροφή σας για να μειώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Ο διαβήτης σημειώνει παγκοσμίως αύξηση. Η ασθένεια αυτή εμφανίζεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που αναφέρονται επίσης ως επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, είναι σταθερά υψηλά. Αν θέλετε να βελτιώσετε τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας και να μειώσετε τον κίνδυνο για διαβήτη προληπτικά, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο.

Ας δούμε ποιες είναι οι 4 τροφές που μπορεί να σαμποτάρουν τις προσπάθειές σας και μάθετε πώς να τις αντικαταστήσετε με πιο υγιεινές επιλογές.

Οι τροφές που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο

Όσοι προσπαθούν να μειώσουν ή να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους πρέπει να εξετάσουν τις τροφές που καταναλώνουν. Ένας ειδικός πρότεινε τον περιορισμό της κατανάλωσης τεσσάρων τροφίμων, όποτε είναι δυνατόν.

Ο Rhysaa Phommachanh από το Landys Chemist δήλωσε: «Ορισμένες διατροφικές επιλογές μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη και στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2». Ορισμένα από τα προϊόντα μπορεί να μην αποτελούν έκπληξη – όπως τα ζαχαρούχα ποτά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα – και ο ειδικός εξήγησε γιατί πρέπει να αφαιρεθούν από τη διατροφή σας.

Ζαχαρούχα ποτά

Στην κατηγορία των ζαχαρούχων ποτών είναι:

τα αναψυκτικά με ζάχαρη,
τα ενεργειακά ποτά,
οι καφέδες,
το τσάι με πρόσθετη ζάχαρη και
οι χυμοί φρούτων.

«Η τακτική κατανάλωση ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη και αύξηση βάρους, τα οποία με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη», είπε ο Rhysaa.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Παραδείγματα επεξεργασμένων υδατανθράκων είναι:

το λευκό ψωμί,
τα ζυμαρικά και το ρύζι,
η ζάχαρη,
τα γλυκά και
τα τηγανητά σνακ.

«Αυτά τα τρόφιμα, που στερούνται φυτικών ινών, μπορούν να προκαλέσουν απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και ενδεχομένως να συμβάλουν με την πάροδο του χρόνου στην αντίσταση στην ινσουλίνη», είπε ο ειδικός.

Τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχουν συνήθως χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Καλά παραδείγματα τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες που πρέπει να συμπεριληφθούν στη διατροφή σας είναι:

τα λαχανικά,
οι σπόροι,
οι ξηροί καρποί και
το ψωμί ολικής αλέσεως.

Ο ειδικός υγείας προειδοποίησε: «Οι δίαιτες που στερούνται δημητριακών ολικής αλέσεως και λαχανικών οδηγούν συχνά σε κακό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα».

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα περισσότερα αναψυκτικά με ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και ανθυγιεινά λιπαρά μπορούν να επηρεάσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη.

Πηγή: enikos.gr

Διαβάστε ακόμα: Συναγερμός για την εξάπλωση του ιού Mpox στην Ευρώπη – Πώς μεταδίδεται και ποιοι κινδυνεύουν

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα