Ο κορωνοϊός είναι εδώ και αυτό το καλοκαίρι - Τι ανησυχεί τους επιστήμονες

Ο κορωνοϊός είναι εδώ και αυτό το καλοκαίρι - Τι ανησυχεί τους επιστήμονες

Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος ο κορωνοϊός δείχνει ότι παραμένει ανάμεσά μας. Ειδικότερα το τελευταίο διάστημα, τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ αποτυπώνουν την άνοδο της κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα.

Μπορεί ο ΕΟΔΥ να μην ανακοινώνει κρούσματα, αλλά τα υπόλοιπα δεδομένα είναι ενδεικτικά. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν 472 την εβδομάδα 24-30 Ιουνίου και κινείται γενικά σε υψηλά επίπεδα (487 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα).Είναι χαρακτηριστικό δε ότι την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 οι εισαγωγές ήταν 182. Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα είχαμε 22 θανάτους, επίσης υψηλός αριθμός.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα ότι ο κορωνοϊός βρίσκεται σε έξαρση, την ώρα που οι συγχρωτισμοί αυξάνονται λόγω τουριστικής περιόδου.

Τι λένε οι επιστήμονες

Όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, κάθε καλοκαίρι παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων. Η φετινή έξαρση, όμως, ήρθε περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. «Αυτό δεν σημαίνει, ότι θα διαρκέσει περισσότερο από τους περίπου δύο μήνες που αναμένεται, ούτε πως η κατάσταση θα κλιμακωθεί επικίνδυνα το επόμενο διάστημα.

Παρ’ όλα αυτά, η μάσκα προστασίας μπορεί να συμβάλει στο να μην κολλήσει κάποιος και ο ίδιος θεωρεί απαραίτητο να τη φορούν σε κλειστούς χώρους όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ή ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού». Επίσης, ο καθηγητής συνέστησε σε όποιον ταξιδεύει με πλοίο και πηγαίνει διακοπές και δεν θέλει να διακινδυνεύσει να αρρωστήσει στις διακοπές του, να φοράει μάσκα.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη έκανε σαφές πως αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου την έξαρση που είναι σε εξέλιξη. «Οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει αυτή την εποχή πάλι να προσέξουν πάρα πολύ, λόγω των περισσότερων συναναστροφών, καθώς ο κόσμος βρίσκεται με τις οικογένειές του, με τους φίλους του κλπ., κι έτσι η μετάδοση γίνεται αρκετά γρήγορα», σημείωσε, ενώ έκανε λόγο και για τα νέα στελέχη, τονίζοντας πως είναι αρκετά μεταδοτικά, χωρίς όμως να έχουν δυσκολότερη κλινική εικόνα του ασθενούς.

«Ευτυχώς η κλινική εικόνα των ασθενών δεν αλλάζει. Δεν είναι περισσότερο βαριά συγκριτικά με άλλα στελέχη του κορωνοϊού και αυτό το στέλεχος έχει την ίδια κλινική εικόνα. Θα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή. Και να πω και κάτι άλλο. Θα πρέπει κοντά μας να έχουμε τα αντισηπτικά να συνεχίσουμε να τα έχουμε. Και βέβαια οι ομάδες υψηλού κινδύνου όταν πάνε σε ένα χώρο που υπάρχει πολύ συνωστισμός εκεί, δεν είναι κακό να χρησιμοποιήσουν τη μάσκα τους. Τη χρησιμοποιούμε, τη χρησιμοποιούν και το βλέπουμε αυτό τις τελευταίες μέρες ότι αυτή η ομάδα έχει καταλάβει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει και προφυλάσσει περισσότερο τον εαυτό της».

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα