Πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα; Γιατί ήρθε η ώρα να εγκαταλείψουμε τον κανόνα

Πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα; Γιατί ήρθε η ώρα να εγκαταλείψουμε τον κανόνα

Η ενυδάτωση έχει μετατραπεί σε σύμβολο status – από το μπουκάλι νερού Stanley που έχει γίνει viral στο TikTok μέχρι τα «έξυπνα» νερά που βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων. Κι ενώ η κλασική φράση «πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα» κυριαρχεί εδώ και πολλά χρόνια, η Dr Emily Leeming – της οποίας το βιβλίο, Genius Gut, θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα – επισημαίνει πως ο αριθμός αυτός είναι αυθαίρετος και δεν βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία.

Κάθε σώμα είναι διαφορετικό

«Ο καθένας μας έχει διαφορετικές ανάγκες σε υγρά ανάλογα με το σώμα του και οι δικές μας ανάγκες μπορεί να αλλάζουν από μέρα σε μέρα,» εξηγεί. «Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το πόσο ζεστός είναι ο καιρός, πόσο αλμυρό φαγητό έχετε καταναλώσει και πόση άσκηση έχετε κάνει». Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που η θερμοκρασία αυξάνεται, θα πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό συγκριτικά με μία παρόμοια μέρα του χειμώνα. Το 75% των Αμερικανών είναι χρόνια αφυδατωμένοι, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το 60% των ανθρώπων πίνουν λιγότερο από ένα ποτήρι νερό την ημέρα. Όποιες και αν είναι οι προσωπικές σας μετρήσεις, αυτό δεν είναι αρκετό.

Τα σημάδια ότι είστε αφυδατωμένοι περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, δίψα και δυσκολία συγκέντρωσης – ακόμα και ένα ποσοστό 2% έλλειψης σε ενυδάτωση, μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι και υποτονικοί – αλλά η Dr Leeming λέει ότι ο καλύτερος τρόπος να εκτιμήσετε είναι κοιτώντας το χρώμα των ούρων σας. 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα