Εφτά σημάδια που δείχνουν ότι έχεις έλλειψη βιταμίνης D

Εφτά σημάδια που δείχνουν ότι έχεις έλλειψη βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη για την υγεία. Διατηρεί τα οστά γερά, μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία, ενώ βοηθά και στον ύπνο. Η ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης, έχει γίνει ωστόσο πιο συχνή τα τελευταία χρόνια. Πώς μπορείς να αναγνωρίσεις τα σημάδια που μαρτυρούν την έλλειψη της στον οργανισμό σου;

Η βιταμίνη D είναι επίσης γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», επειδή το σώμα την παράγει όταν το δέρμα εκτίθεται στο ηλιακό φως. Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει κρίσιμο ρόλο στην καλή λειτουργία του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των οστών και του ανοσοποιητικού. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου και να προστατεύσει από διάφορες χρόνιες παθήσεις, όπως:

  • απώλεια οστικής μάζας
  • κατάθλιψη
  • διαβήτης τύπου 2
  • καρδιακές ασθένειες
  • πολλαπλή σκλήρυνση

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D, τυπικά ορίζεται όταν τα επίπεδα στο αίμα είναι κάτω από 20 ng/mL, ενώ τα επίπεδα από 21-29 ng/mL θεωρούνται ανεπαρκή. Οι περισσότεροι ενήλικες θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά 1.500–2.000 IU βιταμίνης D. Ωστόσο, η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι μια από τις πιο κοινές διατροφικές ελλείψεις παγκοσμίως.

Σημάδια που μαρτυρούν ότι έχεις έλλειψη βιταμίνη D
Τα περισσότερα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι ασυμπτωματικά. Ωστόσο μερικά από τα σημάδια έλλειψης βιταμίνης D μπορεί να είναι όσα θα δεις παρακάτω.

Συχνές ασθένειες ή λοιμώξεις
Η βιταμίνη D αλληλεπιδρά άμεσα με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την αντιμετώπιση λοιμώξεων. Εάν αρρωσταίνεις συχνά, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει σ΄ αυτό.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα