Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να δείξει τη νόσο Αλτσχάιμερ – Νέα έρευνα

Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να δείξει τη νόσο Αλτσχάιμερ – Νέα έρευνα

Μια εξέταση αίματος για την ανίχνευση της νόσου Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να είναι εξίσου ακριβής με τις επώδυνες και επεμβατικές οσφυονωτιαίες παρακεντήσεις και θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη διάγνωση της πάθησης, σύμφωνα με έρευνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευση του Guardian, η μέτρηση των επιπέδων μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται p-tau217 στο αίμα θα μπορούσε να είναι εξίσου καλή με τις οσφυονωτιαίες παρακεντήσεις στην ανίχνευση των σημείων της νόσου Αλτσχάιμερ και καλύτερη από μια σειρά άλλων δοκιμών που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, λένε οι ειδικοί.

Η πρωτεΐνη αυτή είναι δείκτης για τις βιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Σε μια μελέτη 786 ατόμων, οι ερευνητές μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν το τεστ ALZpath p-tau217 για να προσδιορίσουν τους ασθενείς ως πιθανούς, ενδιάμεσους ή απίθανους να πάσχουν από την εν λόγω ασθένεια.

«Θα μπορούσαν να αναπτυχθούν καλύτερες θεραπείες»
Ο Δρ. Ρίτσαρντ Όουκλι, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας και καινοτομίας στην οργάνωση Alzheimer's Society, δήλωσε: «Η μελέτη αυτή είναι ένα εξαιρετικά ευπρόσδεκτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς δείχνει ότι οι εξετάσεις αίματος μπορούν να είναι εξίσου ακριβείς με τις πιο επεμβατικές και δαπανηρές εξετάσεις στην πρόβλεψη του αν κάποιος έχει χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλό του. Επιπλέον, υποδηλώνει ότι τα αποτελέσματα από αυτές τις εξετάσεις θα μπορούσαν να είναι αρκετά σαφή ώστε να μην απαιτούνται περαιτέρω έρευνες παρακολούθησης για ορισμένα άτομα που ζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ, γεγονός που θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά την πορεία διάγνωσης στο μέλλον. Ωστόσο, πρέπει ακόμα να δούμε περισσότερες έρευνες σε διάφορες κοινότητες για να κατανοήσουμε πόσο αποτελεσματικές είναι αυτές οι εξετάσεις αίματος σε όλους όσους ζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ».

Επί του παρόντος, ο μόνος τρόπος για να αποδειχθεί ότι κάποιος έχει συσσώρευση των πρωτεϊνών στον εγκέφαλο είναι η οσφυονωτιαία παρακέντηση ή η σάρωση PET αμυλοειδούς. Η οσφυονωτιαία παρακέντηση περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας βελόνας στο κάτω μέρος της πλάτης, ανάμεσα στα οστά της σπονδυλικής στήλης.

Η Δρ. Σόνα Σκέιλς, διευθύντρια έρευνας στο Alzheimer's Research UK, δήλωσε: «Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι η μέτρηση των επιπέδων μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται p-tau217 στο αίμα θα μπορούσε να είναι εξίσου ακριβής με τις οσφυονωτιαίες παρακεντήσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα για την ανίχνευση των βιολογικών χαρακτηριστικών της νόσου Αλτσχάιμερ και να υπερτερεί έναντι μιας σειράς άλλων δοκιμών που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Αυτό έρχεται να προστεθεί σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη εξέταση έχει τεράστιες δυνατότητες να φέρει επανάσταση στη διάγνωση για τα άτομα με υποψία νόσου Αλτσχάιμερ».

Ακόμα, η ίδια δήλωσε ότι χρειάζεται μια καλύτερη εικόνα για το πώς αποδίδουν αυτού του είδους οι εξετάσεις αίματος σε πραγματικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Κέρτις, επίτιμος καθηγητής στο Ινστιτούτο Γενετικής UCL του University College London, δήλωσε: «Όλοι όσοι είναι άνω των 50 ετών, θα μπορούσαν να ελέγχονται τακτικά κάθε λίγα χρόνια, με τον ίδιο τρόπο που ελέγχονται τώρα για υψηλή χοληστερόλη. Είναι πιθανόν οι διαθέσιμες σήμερα θεραπείες για τη νόσο Αλτσχάιμερ να λειτουργούν καλύτερα σε όσους διαγιγνώσκονται νωρίς με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, νομίζω ότι η πραγματική ελπίδα είναι ότι μπορούν, επίσης, να αναπτυχθούν καλύτερες θεραπείες. Ο συνδυασμός ενός απλού τεστ διαλογής με μια αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ θα είχε δραματικό αντίκτυπο για τα άτομα και την κοινωνία».

Επισημαίνεται πως η μελέτη του Δρ. Νίκολας Άστον, του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, και των συνεργατών του δημοσιεύεται στο περιοδικό Jama Neurology.

.ieidiseis

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα