Αρωματικά κεριά: Οι κίνδυνοι για την υγεία μας από τη χρήση τους – Ο ειδικός προειδοποιεί

Αρωματικά κεριά: Οι κίνδυνοι για την υγεία μας από τη χρήση τους – Ο ειδικός προειδοποιεί

Τα αρωματικά κεριά μπορούν να βελτιώσουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας. Συμβαίνει όμως το ίδιο και για την υγεία σας;
Το κάψιμο των αρωματικών κεριών είναι ένας τρόπος για να κάνετε το σπίτι σας να μυρίζει όμορφα, ενώ με διακριτικό φωτισμό θα χαλαρώσετε και θα φτιάξετε ατμόσφαιρα. Ωστόσο, η καύση τους θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο δυσάρεστων προβλημάτων υγείας, προειδοποιεί ειδικός.

Η χρήση των αρωμάτων έχει συνδεθεί με ημικρανίες, ερεθισμό των ματιών και του λαιμού και μεγαλύτερο κίνδυνο αναπνευστικών ασθενειών, σύμφωνα με τον Δρ Tamás Pándics, ειδικό στη δημόσια υγεία στο Πανεπιστήμιο Semmelweis στην Ουγγαρία.

Μπορούν, επίσης, να επιδεινώσουν προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως το άσθμα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κεριά εκπέμπουν μικροσκοπικά σωματίδια άλλων ρύπων όταν καίγονται.

Εκτός από τον συχνό αερισμό των σπιτιών μας, ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσουμε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα είναι να περιορίσουμε τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούμε, εξήγησε ο ειδικός.

Και πρόσθεσε: «Όταν πρόκειται για την αντίδραση του ανθρώπινου σώματος, η πηγή της ουσίας έχει μικρή διαφορά». Ορισμένοι κατασκευαστές κεριών χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια για να αποφύγουν τα μειονεκτήματα των τεχνητών αρωμάτων, αλλά και αυτά συνοδεύονται και από κινδύνους για την υγεία.

Για παράδειγμα, η θουγιόνη, μια ουσία που βρίσκεται στα αιθέρια έλαια, έχει συνδεθεί με βλάβη του νευρικού συστήματος. Ενώ η κινναμαλδεΰδη, που χρησιμοποιείται σε ορισμένα κεριά με άρωμα κανέλας, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος και αλλεργική αντίδραση.

Τα περισσότερα κεριά είναι φτιαγμένα από κερί παραφίνης και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή μπορεί να προκαλεί καρκίνο, αλλά αυτό είναι ακόμα προς συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα.

Ορισμένες μάρκες κεριών χρησιμοποιούν επίσης ένα φιτίλι όπου το βαμβάκι τυλίγεται γύρω από άλλο υλικό, όπως μέταλλο, παράγοντας τοξική αιθάλη, η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα στους πνεύμονες.

Ο ειδικός εξήγησε: «Ανεξάρτητα από το αν παράγονται τεχνητά ή με φυσικά συστατικά, κάθε ουσία ξένη προς το σώμα ενέχει χημικό κίνδυνο. Μπορεί να μην είναι όλες καρκινογόνες, (αλλά) αυτές οι ουσίες επιβαρύνουν επιπλέον το συκώτι και οι μεταβολικές μας διεργασίες δεν είναι φτιαγμένες ώστε να μπορούν να τις επεξεργαστούν».

Δεν είναι μόνο τα κεριά που προκαλούν ρύπανση εσωτερικών χώρων, αλλά και άλλα προϊόντα, όπως σπρέι καθαρισμού, ατμοί και ακόμη και έπιπλα.

«Εκθέτουμε τους εαυτούς μας στην επίδραση εκατοντάδων ουσιών, οι οποίες με την πρόσθετη περιττή επιβάρυνση ουσιών όπως τα αρωματικά κεριά, τα οικιακά αρώματα και οι πρίζες τοίχου, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα», προειδοποίησε ο Δρ Tamás.

Παρόλο που τα αρωματικά κεριά και τα οικιακά αρώματα παράγουν μόνο μια μικρή ποσότητα σωματιδίων και ατμών κάθε φορά, αυτά αθροίζονται όσο περισσότερο τα χρησιμοποιούμε.

Ο ειδικός είπε: «Αυτή η σωρευτική επίδραση και η συνεχής έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες, είναι που οδηγεί σε πιθανούς κινδύνους για την υγεία αυτών των προϊόντων».

Σε αντίθεση με το να ζούμε δίπλα σε έναν πολυσύχναστο δρόμο όπου μπορούμε να αλλάξουμε την ποιότητα του αέρα μόνο μετακομίζοντας, στην περίπτωση των κεριών μπορούμε απλά να αποφασίσουμε να μην τα χρησιμοποιούμε.

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα