Κορονοϊός: Τελειώνουν τα τεστ στα φαρμακεία από την έξαρση των κρουσμάτων – Eκρηκτικό κοκτέιλ με γρίπη και RSV

Κορονοϊός: Τελειώνουν τα τεστ στα φαρμακεία από την έξαρση των κρουσμάτων – Eκρηκτικό κοκτέιλ με γρίπη και RSV

Στα «κόκκινα» βρίσκεται αυτές τις μέρες το εθνικό σύστημα υγείας, εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού, σε συνδυασμό με τη γρίπη και άλλους ιούς, όπως ο RSV, που προκαλεί λοιμώξεις των αναπνευστικών οδών σε ασθενείς όλων των ηλικιών. 

Ειδικά για τον κορoνοϊό παρατηρείται ακόμα και το φαινόμενο να εξαντλούνται τα τεστ από φαρμακεία, που εφημερεύουν τα τελευταία 24ωρα και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Η πολυκοσμία σε κλειστούς χώρους, λόγω των εορτών, φαίνεται ότι έχει επιδράσει δραστικά στην αύξηση των κρουσμάτων.

Μάλιστα έχουν εντοπιστεί περιστατικά της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον, JN.1, με υψηλό καθημερινό αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων. Ειδικά στο στέλεχος JN.1 αποδίδεται η αύξηση των κρουσμάτων, καθώς «είναι πιθανό να διαφεύγει της ανοσίας και να μεταδίδεται πιο εύκολα» και εκτιμάται ότι θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε παγκόσμιο επίπεδο.

 Όλο το εκρηκτικό κοκτέιλ (κοροναϊού, γρίπη, RSV κ.α), έχει «εκτινάξει» τις νοσηλείες. 

Οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγονται οι πολλές επαφές, που πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες μετάδοσης των ιών και επιμένουν στην τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας, σχεδόν στα πρότυπα εκείνων που εφαρμόζονταν στην πανδημία.

Συστήνεται δε να λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τους ηλικιωμένους και τα ευάλωτα άτομα, καθώς και η άμεση προσφυγή σε γιατρούς, όταν παρατηρούνται και τα παραμικρά συμπτώματα. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα