Στρεπτόκοκκος: Δικαιολογημένοι οι φόβοι των γονέων; Οι πιθανές επιπλοκές

Στρεπτόκοκκος: Δικαιολογημένοι οι φόβοι των γονέων; Οι πιθανές επιπλοκές

Ο στρεπτόκοκκος επέστρεψε και οι φόβοι πολλών γονέων έχουν χτυπήσει κόκκινο. Ο θάνατος του 8χρονου αγοριού ανέσυρε μνήμες από τους θανάτους άλλων έξι παιδιών το προηγούμενο διάστημα και παρά την ψύχραιμη στάση των επιστημόνων, η ανησυχία είναι έκδηλη.

Πόσο συχνές είναι οι πιθανές επιπλοκές, που μπορεί να επιφέρουν τον θάνατο; Πώς μεταδίδεται η συγκεκριμένη μικροβιακή λοίμωξη; Ποια είναι τα συμπτώματα; Αυτά θέλουν, να μάθουν, μεταξύ άλλων, οι γονείς, μετά την ανακοίνωση του τραγικού περιστατικού με τον θάνατο του 8χρονου στο νοσοκομείο Παίδων “Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού”.

Είναι βάσιμοι οι φόβοι των γονέων;
Σύμφωνα με τους ειδικούς κάθε χρόνο, δυστυχώς, πεθαίνουν παιδιά από στρεπτόκοκκο. Όπως εκτιμούν, ενδεχομένως ένας συνδυασμός ιώσεων και βακτηριακών λοιμώξεων να έχει ως αποτέλεσμα να σημειώνονται περιστατικά διεισδυτικής νόσου, δηλαδή της νόσου που μπορεί να κάνει βακτηριαιμία (παρουσία βακτηρίων στο αίμα) ή άλλες επιπλοκές και να καταλήξει ο ασθενής σε θάνατο.

Μέχρι τώρα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο νέο στέλεχος του στρεπτόκοκκου πιο ανθεκτικό. Πρόκειται για μια μικροβιακή λοίμωξη, που κάποιες φορές δημιουργεί αμυγδαλίτιδα, που ορισμένες φορές κάνει σηψαιμία.

Υπενθυμίζεται ότι από το καλοκαίρι το Υπουργείο Υγείας ζήτησε να γίνεται συστηματική καταγραφή των διεισδυτικών λοιμώξεων, ανεξαρτήτως έκβασης. Ειδικότερα ο ΕΟΔΥ απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, σχετικά με την αναγκαιότητα να δηλώνονται στον Οργανισμό όλα τα περιστατικά της διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α, έτσι ώστε να γίνεται επιδημιολογική παρατήρηση και καταγραφή.

Συναγερμός στα νοσοκομεία Παίδων
Ο θάνατος του 8χρονου έχει θέσει σε συναγερμό τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας. Το τελευταίο διάστημα πολλά παιδιά ταλαιπωρούνται από διάφορες λοιμώξεις, κυρίως του αναπνευστικού. Αν επιβεβαιωθεί από τη νεκροψία και τις καλλιέργειες των βιολογικών υγρών του 8χρονου αγοριού σχέση της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο με την απώλεια της ζωής του, θα καταγραφεί ως ο έβδομος θάνατος.

Ο στρεπτόκοκκος Α μεταδίδεται:

μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο
μέσω του βήχα και του φτερνίσματος
από μια πληγή.
Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν συμπτώματα, αλλά, παρόλα αυτά, να μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος διασποράς είναι μικρότερος, από όταν κάποιος έχει συμπτώματα.

Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από στρεπτόκοκκο
Ο στρεπτόκοκκος Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, στους μαλακούς ιστούς και στην αναπνευστική οδό. Τέτοιου είδους λοιμώξεις είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

• αμυγδαλίτιδα
• φαρυγγίτιδα
• οστρακιά
• μολυσματικό κηρίο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές. Τα συμπτώματά τους υποχωρούν με τη λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Οι πιθανές επιπλοκές
Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus), δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη, που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Μορφές διεισδυτικής νόσου του βακτηριδίου αποτελούν η λεγόμενη νεκρωτική περιτονίτιδα (necrotizing fasciitis) και το λεγόμενο στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (Streptococcal Toxic Shock Syndrome).

Έκαναν ό,τι μπορούσαν
Γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου Παίδων “Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού” έκαναν ό, τι μπορούσαν, για να σώσουν το μικρό αγόρι, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Σε ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου αναφέρεται ότι: “το αγόρι, 8 ετών, ελληνικής καταγωγής, προσήλθε στην εφημερία στις 18.12.2023, ξημερώματα 19.12.2023, 04:00, στα ΤΕΠ του νοσοκομείου, με ΙΧ, συνοδευόμενο από τους γονείς του, από την περιοχή των δυτικών προαστίων.

Παρουσίαζε αναπνευστική ανεπάρκεια και κυκλοφορική καταπληξία, σε έδαφος σηπτικού σοκ, με αναφερόμενη εμπύρετη λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού από τετραημέρου. Έγινε ανάνηψη με υγρά και χορήγηση τριπλού αντιβιοτικού σχήματος στα Εξωτερικά Ιατρεία και εισήχθη άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Διασωληνώθηκε και υποστηρίχθηκε το κυκλοφορικό σύστημα με 3 ινότροπα. Χορηγήθηκε γ-σφαιρίνη.

Λίγες ώρες μετά την εισαγωγή στη ΜΕΘ και παρά την εντατική υποστήριξη όλων των συστημάτων, εμφάνισε καρδιακή ανακοπή και κατέληξε στις 09:44. Αναμένονται οι καλλιέργειες βιολογικών υγρών για ανάδειξη πιθανού μικροβιακού παράγοντα. Θα διενεργηθεί νεκροψία, νεκροτομή”.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα