Ατοπική δερματίτιδα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ατοπική δερματίτιδα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η ατοπική δερματίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή εκζέματος που κάνει το δέρμα ξηρό και προκαλεί φαγούρα. Είναι κοινή στα παιδιά, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, επηρεάζοντας πάνω από το 20% των παιδιών και έως το 5% των ενηλίκων.

Με αυτό το θέμα ασχολείται σήμερα Κυριακή η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη και καλεσμένο τον ποδοσφαιριστή Άρη Σοϊλέδη.

«Την περίοδο στην οποία είχα την υπερκόπωση που έπαθα λόγω του ψυχολογικού θέματος που υπήρχε, εμφανίστηκε στο σώμα μου ένα έκζεμα το οποίο είναι χαμηλά στην πλάτη, ξαφνικά είχα πολύ έντονη φαγούρα. Αυτό έρχεται και φεύγει, έχω πάρει θεραπεία από δερματολόγο μια κρέμα. Όταν υπάρχουν φάσεις στη ζωή μου που αγχώνομαι, αυτό ξαναέρχεται», λέει ο Άρης Σοϊλέδης.

«Κάνει εξάρσεις & υφέσεις»
Από την πλευρά της, η Ελευθερία Ταμπουρατζή, δερματολόγος και επιμελήτρια στο ΓΝΠ Τζάνειο, σημειώνει:

«Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια, επαναλαμβανόμενη με εξάρσεις και υφέσεις δερματοπάθεια. Ο λόγος που είναι πολύ ενδιαφέρον νόσημα είναι γιατί αποτελεί τη συχνότερη δερματοπάθεια στα παιδιά. Τα ποσοστά είναι 10 – 20% στα παιδιά και αντίστοιχα στους ενήλικες το ποσοστό είναι 1 – 5%».

«Υπάρχει ένα ποσοστό παιδιών που το νόσημα υποχωρεί καθώς μεγαλώνουν. Το στρες είναι σημαντικός παράγοντας σε οποιοδήποτε δερματικό νόσημα. Το χαρακτηριστικό του νοσήματος είναι ότι κάνει εξάρσεις και υφέσεις. Το καλοκαίρι το νόσημα υποχωρεί γιατί βοηθάει ο ήλιος και η θάλασσα», συμπληρώνει.

«Στη δική μου περίπτωση έχει να κάνει με φάση ζωής. Δηλαδή αν υπάρχει μια περίοδος που στρεσάρομαι πάρα πολύ, τότε εμφανίζεται», λέει ο αθλητής, συμπληρώνοντας:

«Βάζω μια κρέμα για μια εβδομάδα, αυτό φεύγει τελείως, σταματάει και η φαγούρα, αλλά μόλις έρχεται ξανά κάποια φάση στην οποία στρεσάρομαι, εμφανίζεται ξανά».

«Στο κομμάτι της θεραπείας, εμείς στο μυαλό μας έχουμε μια πυραμίδα. Η πυραμίδα έχει μια βάση που οι ασθενείς χρησιμοποιούν ενυδατικές κρέμες, όχι όμως τις κοινές. Υπάρχουν τεχνολογίες κρεμών οι οποίες είναι ειδικές για ατοπική δερματίτιδα. Τη λύση στο πρόβλημα φαίνεται να τη δίνουν νεότερες θεραπείες που αφορούν φάρμακα», σημείωσε η δερματολόγος.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα