Κοριοί: Πόσο επικίνδυνο για την υγεία σου είναι το τσίμπημά τους

Κοριοί: Πόσο επικίνδυνο για την υγεία σου είναι το τσίμπημά τους

Ξενοδοχεία, διαμερίσματα Airbnb και τουλάχιστον ένα γνωστό νοσοκομείο φαίνεται έως αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με κοριούς στην Αττική με αποτέλεσμα η ανησυχία να έχει αυξηθεί για τα έντομα που έρχονται από το… Παρίσι, αλλά αποτελούν ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της ελληνικής επαρχίας.

Συγκεκριμένα, το ζήτημα ξεκίνησε να παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις όταν ο πρόεδρος εργαζομένων επισιτισμού και τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου, δήλωσε την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, ότι «Δυστυχώς έχουμε εμφάνιση κοριών. Όχι από αυτούς που μας ακούνε, από αυτούς που μας τσιμπούνε. Ξενοδοχείο σε παραλιακό προάστιο της Αττικής αναγκάστηκε να κλείσει μια πτέρυγα για να προχωρήσει σε απεντόμωση. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι αυτό αποτελεσματικό αλλά μεταξύ άλλων προβλημάτων έχει υπάρξει και αυτό». 

Ποια είναι τα είδη των κοριών

Υπάρχουν διάφορα είδη κοριών. Για να γίνει η διάκριση των ειδών, συνήθως χρειάζεται ένας έμπειρος ειδικός καθώς επίσης και μεγεθυντικός φακός.

Οι κοινοί ή οικιακοί κοριοί (Cimex lectularius) βρίσκονται παντού στον κόσμο, προσαρμόζονται εύκολα στο ανθρώπινο περιβάλλον και συνήθως ζουν σε εύκρατα κλίματα.

Οι τροπικοί κοριοί (Cimex hemipterus) προτιμούν να ζουν σε τροπικές περιοχές. Το Cimex hemipterus τείνει να έχει μεγαλύτερες τρίχες στο σώμα του από άλλα είδη.

Οι κοριοί των νυχτερίδων (Cimex adjunctus) ζουν και αυτοί σε τροπικές περιοχές αλλά τρέφονται κυρίως με αίμα νυχτερίδας και σπανιότερα με ανθρώπινο αίμα.

Οι κοριοί των χελιδονιών μοιάζουν με τους κοινούς κοριούς και παρά το γεγονός ότι τρέφονται κυρίως με αίμα από χελιδόνια που ζουν σε απόκρημνες πλάγιες, είναι πιθανό να εισέλθουν σε ανθρώπινες κατοικίες, κατά την περίοδο μετανάστευσης των πουλιών.

Τι μπορούν να προκαλέσουν στην υγεία μας

Οι κοριοί τρέφονται με το αίμα ανθρώπων αλλά και ζώων. Εισάγουν μέσα στο δέρμα ένα ράμφος που μοιάζει με καλαμάκι και πίνουν το αίμα για λίγα λεπτά. Όταν χορτάσουν απομακρύνονται για να χωνέψουν.

Τις περισσότερες φορές, τα τσιμπήματα κοριών δεν προκαλούν προβλήματα υγείας, παρά μόνο σημάδια, τα οποία εξαφανίζονται μετά από μερικές εβδομάδες. Σε πιο ευαίσθητα δέρματα, τα τσιμπήματα των κοριών μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο ή και φαγούρα.

Τα βασικότερα προβλήματα που μπορείς να αντιμετωπίσεις ερχόμενη σε επαφή με κοριούς είναι η αϋπνία καθώς επίσης και πιθανές λοιμώξεις του δέρματος που προκαλούνται από την έντονη φαγούρα.

πηγή: queen.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα