Οι καλύτερες τροφές για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Οι καλύτερες τροφές για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα, το οποίο μπορεί να γίνει ακόμη και χρόνιο, πολύ διαδεδομένο στον πληθυσμό, ιδίως στις γυναίκες.

H διατροφολόγος Maria Marqués-Feliu εξηγεί ποιες τροφές και συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση ή τουλάχιστον στη βελτίωση του προβλήματος. Οι πληροφορίες αυτές είναι βέβαιο ότι θα σας ενδιαφέρουν!

Τι είναι η δυσκοιλιότητα

Ως δυσκοιλιότητα ορίζεται η μείωση της συχνότητας των κενώσεων ή/και η δυσκολία να περάσουν τα κόπρανα λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα συμπτωματικά, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σκληρά, ξηρά κόπρανα.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να έχει πολλές αιτίες, όπως η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η χαμηλή πρόσληψη νερού, τα προβλήματα κινητικότητας του εντέρου, οι μεταβολικές διαταραχές, ορισμένα φάρμακα και ορισμένες χρόνιες ασθένειες.

Μπορεί επίσης να αποτελεί σύμπτωμα γαστρεντερικών παθήσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακό πόνο, φούσκωμα, αέρια και αίσθημα ατελούς εκκένωσης μετά την αφόδευση, ενώ μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα αν παραταθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς μπορεί να προκαλέσει ενσφήνωση κοπράνων, αιμορροΐδες, πρωκτικές σχισμές και ακόμη και τοξικό μεγάκολο.

Η θεραπεία της δυσκοιλιότητας ποικίλλει ανάλογα με την υποκείμενη αιτία και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Ευτυχώς, οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι αρκετές για να ανακουφίσουν τη δυσκοιλιότητα.

Συνιστώμενες τροφές για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα
Υπάρχουν αρκετές τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας με φυσικό τρόπο.

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος και την κανονικότητα του εντέρου. Επομένως, είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες στην καθημερινή διατροφή για να αυξήσετε τον όγκο των κοπράνων, να αυξήσετε τη συχνότητα των κοπράνων και να μειώσετε τον χρόνο διέλευσης του εντέρου.

Συνιστάται η καθημερινή πρόσληψη 25-35 g φυτικών ινών από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων, δημητριακών κ.λπ.

Φρούτα

Τα φρούτα αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και νερού, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής υγείας του πεπτικού συστήματος. Συμπεριλάβετε φρούτα όπως μήλα, αχλάδια, φράουλες και σμέουρα σε καθημερινή βάση για να βοηθήσετε να μαλακώσουν τα κόπρανα και να διευκολυνθεί η διέλευσή τους από τον εντερικό σωλήνα.

Λαχανικά

Τα λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετική επιλογή για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, τα καρότα και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την πέψη.

Όσπρια

Τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών και πρωτεϊνών. Συμπεριλάβετε τα τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Είναι επίσης πλούσια σε ολιγοσακχαρίτες, έναν τύπο υδατάνθρακα που μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής υγιών βακτηρίων του εντέρου και στη βελτίωση της πέψης.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Τα καρύδια, τα αμύγδαλα, ο λιναρόσπορος και οι ηλιόσποροι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά. Μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της κανονικότητας του εντέρου και να διευκολύνουν τη διέλευση των κοπράνων.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα