1 στους 7 ενήλικες είναι εθισμένος σε υπερεξεργασμένα τρόφιμα

1 στους 7 ενήλικες είναι εθισμένος σε υπερεξεργασμένα τρόφιμα

Ένας στους επτά ενήλικες και ένα στα οκτώ παιδιά παγκοσμίως μπορεί να έχουν εθισμό στα υπερ - επεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs), λένε τώρα οι ειδικοί.

Πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει τα UPFs όπως τα παγωτά, τα αναψυκτικά και τα έτοιμα γεύματα με κακή υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων και της αύξησης του βάρους. Τα UPFs αποτελούν πλέον περισσότερο από το ήμισυ της μέσης διατροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Τώρα οι ερευνητές λένε ότι ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι καταναλώνουν τέτοιες τροφές θα μπορούσε «να πληροί τα κριτήρια για τη διάγνωση διατροφικών διαταραχών». Συμπεριφορές που θα μπορούσαν να πληρούν αυτά τα κριτήρια περιλαμβάνουν: έντονη λαχτάρα, συμπτώματα στέρησης, λιγότερο έλεγχο της πρόσληψης και συνεχιζόμενη χρήση παρά τις συνέπειες όπως η παχυσαρκία, η υπερφαγική διαταραχή, η κακή σωματική και ψυχική υγεία και η χαμηλότερη ποιότητα ζωής, σημείωσαν.

Η ανάλυση 281 μελετών από 36 διαφορετικές χώρες διαπίστωσε ότι ο «εθισμός στα επεξεργασμένα τρόφιμα» εκτιμάται ότι εμφανίζεται στο 14% των ενηλίκων και στο 12% των παιδιών, έγραψαν οι ερευνητές στο BMJ. Οι ακαδημαϊκοί είπαν ότι εάν ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπη κατηγοριοποιηθούν επίσημα ως «εθιστικά», αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας μέσω αλλαγών.

«Υπάρχει σταθερή υποστήριξη για την εγκυρότητα και την κλινική συνάφεια του εθισμού στα τρόφιμα», δήλωσε η Ashley Gearhardt, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Michigan στις ΗΠΑ. «Αναγνωρίζοντας ότι ορισμένοι τύποι επεξεργασμένων τροφίμων έχουν τις ιδιότητες εθιστικών ουσιών, ίσως μπορέσουμε να βοηθήσουμε στη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας» πρόσθεσε.

Οι ερευνητές, από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ισπανία, δήλωσαν: «Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες ή τα λίπη προκαλούν παρόμοια επίπεδα εξωκυτταρικής ντοπαμίνης στο ραβδωτό σώμα του εγκεφάλου με αυτά που παρατηρούνται με εθιστικές ουσίες όπως η νικοτίνη και το αλκοόλ». Η ταχύτητα με την οποία αυτές οι τροφές μεταφέρουν υδατάνθρακες και λίπη στο έντερο θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει ρόλο στην «εθιστική τους δυνατότητα», πρόσθεσαν οι συγγραφείς.

Τα πρόσθετα τροφίμων μπορεί επίσης να συμβάλλουν στον «εθισμό των UPFs», είπαν οι ερευνητές. Ενώ αυτά τα πρόσθετα, τα οποία προστίθενται στα τρόφιμα για γεύση είναι απίθανο να είναι εθιστικά από μόνα τους, θα μπορούσαν «να γίνουν ισχυροί ενισχυτές των επιδράσεων των θερμίδων στο έντερο», έγραψαν.

Αν και οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί πώς ακριβώς τα UPFs προκαλούν εθισμό, διαπίστωαν ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και λίπη «καταναλώνονταν σαφώς με εθιστικά πρότυπα και είχαν επιβλαβή αποτελέσματα για την υγεία».

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα