Νεφρά: 2 πασίγνωστα συμπληρώματα που μπορούν να τα βλάψουν

Νεφρά: 2 πασίγνωστα συμπληρώματα που μπορούν να τα βλάψουν

Παρόλο που στην αγορά υπάρχει πληθώρα συμπληρωμάτων διατροφής για οτιδήποτε μπορεί να χρειάζεστε, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, όπως με οτιδήποτε βάζετε στο σώμα σας, τα συμπληρώματα ενέχουν επίσης πολλούς πιθανούς κινδύνους –ακόμη και για τα νεφρά.

Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ ξανά να πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα, γεγονός είναι ότι πρέπει να γνωρίζετε τυχόν πιθανές παρενέργειες και να παίρνετε τα συμπληρώματα με προσοχή.

Η βλάβη στα νεφρά είναι ένας πιθανός κίνδυνος που σχετίζεται με πολλά κοινά συμπληρώματα, μεταξύ των οποίων η βιταμίνη C και η κρεατίνη. Οι ειδικοί εξηγούν πώς και τα δύο αυτά συμπληρώματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λειτουργία των νεφρών και μοιράζονται γνώσεις και συμβουλές για την ασφαλή κατανάλωση συμπληρωμάτων.

Τα δύο συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη στα νεφρά

  • Βιταμίνη C
  • Κρεατίνη

1. Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα σημαντικό μέρος κάθε υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, τα συμπληρώματα μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για να την λάβετε. Εκτός από το γεγονός ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C μπορεί να είναι αναποτελεσματικά, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν επίσης να είναι επικίνδυνα για τα νεφρά σας.

«Ενώ η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη γενική υγεία, οι υπερβολικά υψηλές δόσεις σε μορφή συμπληρώματος μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά, ιδιαίτερα σε άτομα με σχετικό ιστορικό», προειδοποιεί ο γιατρός Conor O’Flynn.
Για να αποφύγετε το πρόβλημα της πέτρας στα νεφρά, ο ειδικός συμβουλεύει να τηρείτε τις συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις. Ή, ακόμα καλύτερα, στοχεύστε να λαμβάνετε τη βιταμίνη C απευθείας από τα τρόφιμα. Ευτυχώς, υπάρχουν πάρα πολλές εξαιρετικές επιλογές!

2. Κρεατίνη

Εάν η αύξηση μυών είναι ένας από τους στόχους πολλών ανθρώπων σχετικά με την υγεία τους, αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν ένα συμπλήρωμα κρεατίνης για να συνοδεύσουν τις προπονήσεις τους. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερβολική κατανάλωση αυτής της ένωσης για τη δημιουργία μυών θα μπορούσε να είναι επιζήμια για τα νεφρά.

«Όταν παίρνετε συμπληρώματα κρεατίνης, ειδικά σε υψηλές δόσεις ή για παρατεταμένες περιόδους, το σώμα τη μεταβολίζει σε κρεατινίνη, ένα προϊόν που θεωρείται απόβλητο για το σώμα», εξηγεί η διαιτολόγος Trista Best και συμπληρώνει:

«Τα νεφρά φιλτράρουν την κρεατινίνη από το αίμα για απέκκριση στα ούρα. Όταν λαμβάνετε παραπάνω κρεατίνη, τα αυξημένα επίπεδα κρεατινίνης λόγω της υψηλής πρόσληψης κρεατίνης μπορεί να υπερφορτώσουν τα νεφρά, απαιτώντας από αυτά να εργαστούν σκληρότερα για να την εξαλείψουν».
Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ζημιά. Η παρατεταμένη καταπόνηση των νεφρών μπορεί να οδηγήσει σε στρες ή βλάβη στα νεφρά, ιδιαίτερα σε άτομα με προϋπάρχουσες νεφρικές παθήσεις.

Ενώ η κρεατίνη θεωρείται γενικά ασφαλής όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την ανεχθούν χωρίς προβλήματα με τα νεφρά, αυτή είναι μια καλή υπενθύμιση ότι είναι σημαντικό να τηρείτε τις οδηγίες κατά την κατανάλωση τόσο της κρεατίνης όσο και οποιουδήποτε άλλου συμπληρώματος διατροφής.

Σε γενικές γραμμές, τα συμπληρώματα μπορούν να κάνουν πολύ καλό στον οργανισμό σας στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, το να τηρείτε τις συνιστώμενες δόσεις, να ενημερώνεστε για τους κινδύνους και να μιλάτε με το γιατρό σας πριν προσθέσετε οτιδήποτε νέο συμπλήρωμα στο καθημερινό σας σχήμα είναι πάντα ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε την υγεία σας υπό έλεγχο.

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα